Het politiekorps Heist (deel 2)
André Desmidt
Als inleiding op dit tweede deel wat algemene informatie over de organisatie van de politie in ons land.
Tot in het jaar 1998 spraken we van gemeentepolitie, rijkswacht, gerechtelijke politie, zeevaartpolitie, spoorwegpolitie, luchtvaartpolitie en landelijke politie.
Al deze politiediensten waren niet op elkaar afgesteld. In tegendeel, soms waren ze concurrentieel. Telkens weer was er discussie wie de pluim op de hoed (kepie) mocht steken…
De grote doorbraak kwam er na de affaire Dutroux gevolgd door een parlementaire commissie die het jaar daarop een eindrapport opstelde met een aantal concrete voorstellen. Een van de voorstellen was de politiehervorming. Federaal en lokaal niveau en natuurlijk ook een nieuw logo.
Een afdeling in Duinbergen
Inspecteur Achiel Willemkens
Uiteraard kon iedereen van het korps ingezet worden in Duinbergen maar de vaste waarden waren inspecteur Achiel Willemkens en wijkagent André Nyckees opgevolgd door wijkagent Robert De Zutter.
Robert kwam in dienst in het jaar van de wereldtentoonstelling (1958) en na de aanleg van Park 58 dat bijzondere controle vereiste.
Achiel was dé man van Duinbergen samen met wijkagent Robert De Zutter.
Duinbergen ontstond pas in het begin van de twintigste eeuw maar de villawijk groeide gestadig en heel wat zeer begoede families kwamen er naar hun tweede woning. Ook burgemeester de Gheldere woonde er en voor de veiligheid kwam er een politiekantoor.
In Duinbergen was er een “postje” met al overste inspecteur Willemkens. Het gebouw dat ook dienst heeft gedaan als schooltje en post is inmiddels afgebroken en stond op het huidige pleintje einde Poststraat recht tegenover de villa van burgemeester de Gheldere. Goed gezien want zo had de burgemeester in feite permanente bewaking.
Voorheen was de politie in Duinbergen gehuisvest in “Le petit Casino” in de put van Duinbergen waar de tennispleinen waren. Later kwam daar de internationale school Finisterrae.
Het afgebroken gebouwtje waar voor de fusie de politie zat.
Robert De Zutter
In 1965 werd het 43 m² groot postkantoor aangekocht door de gemeente om er een politiekantoor in op te richten.
Robert De Zutter kwam in dienst in 1958 en werkte samen met inspecteur Achiel Willemkens en wijkagent Nyckees André. Hij had als standplaats het residentiële deel van Heist namelijk Duinbergen. Op 1 april 1962 volgde hij André Nyckees op als wijkagent en kende in de zomer zeer drukke periodes en in de winter eerder kalme periodes. Als wijkagent was hij de vertrouwenspersoon, de vriend, soms de boeman, de biechtvader of vaderfiguur. Iedereen kende Robert en Robert kende iedereen. Niet evident als men weet dat in Duinbergen de oude rijke adel woont en een eerder teruggetrokken bestaan leeft.
Voorheen was Robert De Zutter wielrenner (1948 – 1952) wat verklaart waarom hij zich steeds gezwind verplaatste met de fiets en niet gemotoriseerd was in het heuvelachtige Duinbergen.Hij had zeer veel contact met de (tijdelijke) bewoners en kende hen bijna allen persoonlijk. Zijn ingebouwde computer registreerde het wel en wee van Duinbergen.
Achiel Willemkens en Nyckees augustus 1954
Politieploeg Duinbergen 1950
Lammerteyn en Vlietinck in Duinbergen
Koninklijk bezoek
Bezoek van de Koning en de Koningin op 30 juni 1964 aan de vijf getroffen gezinnen van de scheepsramp van de Z 476 op 31 mei 1964 met rechts politieman Laurent Lameire
Zomeragenten
Officieren
Norbert Constant (1961 – 2000) Adjunct-politiecommissaris-inspecteur.
Einde permanente dienstverlening politie Heist met Gilbert Dhondt (en Marianne Vermeille op de achtergrond)
2018… en straks de afbraak van het stadhuis !!!
De landelijke politie
Veldwachter Omer Paridaen (1921 – 1989)
Vanaf 1795 werden alle landelijke gemeenten verplicht om minsten één veldwachter (garde champetre) aan te stellen. Bij ons noemde men hem de garde, in andere streken had met het over de champetter.
Dit werd ook zo opgenomen in het Veldwetboek van 1886.
Aangezien Heist ook een groot landbouwgebied had beschikte het ook over een veldwachter.
Na de fusies in 1977 werden de veldwachters evenwel meer en meer vervangen door of ingelijfd bij de gemeentelijke politie.
In 1998 werd de politie in ons land, als gevolg van de affaire Dutroux, volledig hervormd en spreekt men enkel nog van federale en lokale politie. In 2001 werd de landelijke politie afgeschaft.
In Heist kenden we als laatste veldwachter Omer Paridaen (aangesteld in 1948). Hij behartigde de belangen van de landbouwers en had enkele specifieke opdrachten: de landbouwtelling, het afleveren van de slachtsbewijzen… De verplaatsingen werden gedaan met de fiets.
Door het afleveren van de slachtbewijzen wist de veldwachter altijd precies wanneer er geslacht werd en dat was het ideale moment om eens langs te gaan bij de boer. Er viel altijd wel iets te rapen…
De veldwachter had zeer veel contact met de mensen uit zijn wijk met wie geregeld aan de huistafel een druppeltje werd gedronken… om een en ander te weten te komen…
Voor de landbouwgemeenschap was de veldwachter de ideale wijkagent en hij kende zijn wijk dan ook door en door.