In memoriam Maurits Dekeyser

André Desmidt

2020 07 24 113257Vredig is hij op 95-jarige leeftijd gestorven na een zeer actief en openbaar leven.  Maurits begon als beambte bij het Gemeentebestuur waar hij in de jaren zestig de opdracht kreeg om voor de honderdjarige Frans Vantorre een groot feest te organiseren.  Hij deed dit met brio.  Later werd hij de auteur van het boek “Van vissersdorp tot badstad”.  Toen was een honderdjarige nog zeer zeldzaam bij zoverre dat men Frans Vantorre zelfs een straatnaam heeft gegeven.

Na een korte carrière als inner van de verblijfstaks of “taxe de séjours” werd hij na de fusie ingedeeld bij de dienst toerisme als feestleider.

Maurits zullen velen zich herinneren als de man van de folkloremarkt, van het majorettenfestival, van de bloemenstoet, van de zeewijding, van de vaderlandse plechtigheden, van het vuurwerkfestival, de siertuinen… en nog veel meer, teveel om op te noemen.

Hij had oog voor folklore en zorgde er voor dat op de folkloremarkt te Heist de verkopers een belle époque kledij aanhadden.  Dat Pier en Wanne waakten over het gebeuren, dat er  visbakkers waren en een Hooghuysorgel de herkenbare deuntjes speelde en er een gesmaakt optreden van de Heistse Klakkertjes was op De Bolle.

Maurits schreef ook gedichten, was muzikaal onderlegd en bespeelde meerdere instrumenten.

Hij presenteerde ook graag en was een ceremoniemeester bij uitstek.

Hij woonde lange tijd in de Graaf d’Ursellaan, maar verhuisde later naar Duinbergen waar hij samen met echtgenote Mariette genoot van de rust.  Voor hem de ideale uitvalsbasis om te gaan fietsen of om vroeger naar Spanje te gaan op winterrust.

Talrijk zijn de krantenfoto’s waarop Maurits afgebeeld staat.  Naar aanleiding van toeristische activiteiten, gemeentelijke plechtigheden of jubilea.

Inderdaad, hij was ook de man die contact had met de echtparen die vijftig jaar of meer gehuwd waren en hem graag hun levensverhaal toevertrouwden.  Maurits had belangstelling voor die verhalen, want het waren telkens weer stukjes geschiedenis van de eigen badstad.

Met het heengaan op gezegende leeftijd van Maurits Dekeyser verdwijnt ook een stukje Heist-Duinbergen.  Heyst Leeft biedt de familie haar medeleven aan.

In memoriam Maurits Dekeyser

André Desmidt

Heyst Leeft
2015
03
015-015
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:49:21