Van grote mensen en kleine paardjes

André Desmidt

Knokke-Heist is de badstad van de superlatieven: de langste zeedijk, het mooiste strand, het grootste winkelaanbod, de meeste kunstgaleries, het beste gastronomisch aanbod…  Komt daar nu nog bij: de kleinste paardjes.

Initiatiefneemster is Karina Verougstraete, jawel de kleindochter van Baziel… geboren en getogen in Heist waar ze ook school liep en waar ze trouwde.

2020 07 24 112841Klasfoto met derde links onderaan Karina

Enkele jaren terug was Karina Verougstraete uit Heist volledig klaar met haar bloeiende handelszaak en toenmalige job en besloot ze opnieuw te gaan studeren.  Ze ging voor een opleiding psychotherapie met kinderen.  In die periode maakte ze kennis met een opleiding systematisch paarden coachen.

Bijna vijftien jaar terug kocht ze een eerste miniatuurpaardje gevolgd door het importeren van een eerste miniatuurpaardje uit Amerika.  Ondertussen staan er in Ramskapelle reeds een hele kudde AMHA-paardjes op stal.

Jarenlang was Karina voorzitter van een Europese vereniging van Amerikaanse miniatuurpaardjes en toerde ze heel Europa door.  Ze nam deel aan wedstrijden en bouwde een grote vriendenkring op.

De liefde voor het miniatuurpaardje en de studies psychotherapie en paarden coachen leidde tot de tegenwoordige bezigheid.

Immers Karina had de meest fantastische paardjes op stal en dan nog op kinderformaat en met bewondering én verwondering volgde ze de cursus systematisch paarden coachen… Bewondering voor de docenten en verwondering over wat er in positieve zin kan gebeuren tussen kind en paard.

Met vallen en opstaan, met twijfel en volharding en geëindigd met een volle rugzak… veel bagage voor de toekomst.

2020 07 24 112913Vader Willy Verougstraete met moeder Liliane Vanwalleghem met Karina en echtgenoot Demuynck Rik en de kinderen

Voor mij persoonlijk ook een zeer positieve ervaring want de leergangen gaven mij meer zingeving in mijn bestaan.

De magie tussen mens en paard is moeilijk te verwoorden.  Je moet het voelen, ruiken, beleven, tasten…

En zo werd een praktijk opgestart.   (www.paardhelptkind.be)

Het minipaard is wellicht het meest bewuste dier dat er op aarde rondloopt. Het kan denken, voelen, blij en/of triestig zijn…

Het paardje leeft hier en nu, in zijn vertrouwde omgeving, de kudde en een eigen systeem.  Het paard heeft het vermogen een persoon te spiegelen, zwakke of sterke energie te voelen waardoor ze de werkelijke bedoeling achter onze gedachten lezen.  Ze voelen instinctmatig de gemoedstoestand aan en voelen de blokkades aan en geven antwoord op de levensvragen.

2020 07 24 112929In feite is het paardje de therapeut en beperkt de mens zich tot het vertalen van wat het paardje vertelt over het kind.

Als het kind bang is zal het paard de onzekerheid aanvoelen.

Als het kind boos is zal het paard de destructiviteit zien.

Als het kind gehaast  is zal ook het paard ongeduldig zijn.

Als het kind liefdevol is zal het paard dit duizendvoudig terug spiegelen.

Kinderen komen naar de therapie met allerhande problemen: angsten, tekort aan zelfvertrouwen, gepest worden, autisme, ADHD, zich niet goed voelen in hun vel, leerproblemen…

Er wordt ook gewerkt met kinderen met motorische achterstand.  Door allerhande oefeningen te doen met de paardjes komt er snel verbetering in hun toestand.

De kinderen aarden weer, komen tot rust,  krijgen opnieuw zelfvertrouwen en overwinnen hun angsten.

Belangrijk is dat er altijd gewerkt wordt vanuit het positieve bij het kind.

Kinderen hebben van bij de geboorte een band met dieren: knuffels zijn dieren, op het behang diertjes, eerste films en boekjes gaan over dieren.

Als een kind op therapie komt, dan is het mooi om te zien dat bij de eerste ontmoeting met de paardjes het kind niet het paardje kiest maar een van de paardjes kiest voor dat bepaald kind.

Soms kiest het meest karaktervolle paardje het meest kwetsbare kindje.

Het paardje, hoe hevig soms ook, plooit zich volledig naar het vermogen van het kind en naarmate de samenwerking vordert, verlegt het paardje de grenzen waardoor het kind automatisch groeit in kracht en vertrouwen.

De paardjes worden ook gebruikt om instellingen te bezoeken (rusthuizen, ziekenhuizen) en dan worden ze begeleid door kindjes als vrijwilligers.

Hartverwarmend is het om zoveel mensen gelukkig te maken.

Onze missie is dan ook om elke dag opnieuw de spirituele schoonheid en de helderheid van de ziel van de paarden te laten zien.

2020 07 24 112947Ondertussen heeft Karina ook een heel leuk feestverhaal gemaakt.  www.minihorseworld.be

De mobiele miniatuurpaarden-attractie is haar grootste succes.

Elke week staat ze door heel het land met deze feeërieke attractie om jong en oud in contact te laten komen met de paardjes

Het is altijd een goed bezochte attractie. De mobiele minipaarden-attractie bestaat uit een schitterend Westerndecor met daar omheen een erfje. Op het erfje lopen de magische, lieftallige miniatuurpaardjes. Iedereen mag tussen de dieren lopen en ze aaien.

Er is ook een mogelijkheid tot het nemen van foto’s.

Dorpsfeesten, familiefeesten, communie- en verjaardagsfeesten, overal is ze van harte welkom. De kinderen mogen de paardjes borstelen, aankleden, opmaken, versieren.  Ze brengt ook altijd een obstakel en springparcours mee.  En om het feest compleet te maken worden er ritjes gereden met een American Gerald koetsje.  Pret verzekerd!

Verder kan je bij haar terecht voor de meest originele fotoshoots, brengt ze een theaterstukje met een miniatuurpaardje, organiseert ze estafettespelen en vooral de vakantieplusstages zijn heel erg in trek.

En wie de paardjes in kerst-outfit wil zien…, die moet maar eens een kijkje nemen op de site www.minihorseworld.be

Creativiteit alom, ze tovert een glimlach op elk gezicht, elke dag opnieuw! 

Mini Horse World
Karina Verougstraete
0478/469445

Van grote mensen en kleine paardjes

André Desmidt

Heyst Leeft
2015
03
009-012
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:49:21