Sinds 1914
De Gazette van Detroit
The only Belgian newspaper in America
Heel veel Vlamingen zijn in de 19de eeuw uitgeweken naar Noord-Amerika, meer bepaald naar Detroit in de staat Michigan. Ook vanuit Knokke waren er die het geluk gingen beproeven. In de komende edities komen we daar nog op terug.
Detroit was een aantrekkingspool voor de immigranten vanwege de auto-industrie met werkgelegenheid.
Nadat er door een Vlaamse gemeenschapsgroep in Detroit enkele kranten verschenen, gericht op het sociale leven en met een eerder strijdend Vlaams karakter, kwam op 13 augustus 1914 het eerste nummer van de persen... de ‘Gazette van Detroit’ was geboren.
Eén van de bezielers was Camille Cools uit Moorslede die zich bijzonder inzette voor de rechten van de Vlamingen in Detroit. In 1910 waren er iets meer dan 3600 Vlamingen (in België geboren) en 1000 afstammelingen van Vlaamse ouders.
Samen met Pieter Vinckier startten ze in 1913 een drukkerij en zochten aandeelhouders voor een eigen krant wat hen lukte.
De Vlaamse krant belichtte het verenigingsleven, parochienieuws, sport en de publicatie van lijsten van nieuwe immigranten. De ‘Gazette van Detroit’ werd na WO I een weekblad op 8 blz. en had een twintigtal correspondenten in de USA en Canada. Geleidelijk aan kwam een uitgebreider nieuws aan bod voor de vele verspreide Vlamingen. De krant werd het voornaamste contact- en infoblad voor de Vlamingen.
De krant had in 1974 af te rekenen met financiële problemen; er waren minder abonnementen door het afsterven van de oudere generatie. Door het oprichten van een vzw (met René De Seranno) kon de publicatie worden verder gezet.
Leon Buysse (°Ingelmunster 1905) werd hoofdredacteur van de ‘Belgian Publishing Co.’ In 1977 werden het archief en de drukkerij overgebracht naar de kelders van het rustoord ‘Father Tailleu Residence’; Buysse bleef jarenlang het trekpaard van de ‘Gazette’.
De krant verscheen deels in het Engels en deels in het Nederlands. Maar in 1983 vreesde men dat de krant zou ophouden te bestaan. Met extra hulp vanuit België en tal van initiatieven in het Vlaamse land werden fondsen geworven. Zo kan dit jaar, in 2014, het honderdjarig bestaan gevierd worden. Vorig jaar was er in de badstad Knokke-Heist reeds een ‘Lunch Meeting’ en promotiecampagne voor de ‘Gazette van Detroit’.
De jeugdige Danny Lannoy bij Leon Buysse van de ‘Gazette van Detroit’ in september 1981. Buysse overleed het volgende jaar op 18 maart 1982.
Voorpagina van nummer 55, 27 november 1975 met nieuws over de Canadese Bevrijdingsmars. Geadresseerde was Wilfried Lannoy in Newfield N.Y. die vanaf 1970 tot 1995 in de States verbleef.