Caroline Terryn,
laureaat prijs Heemkunde West-Vlaanderen
Eric Huys
Op zaterdag 13 mei 2017 werd Caroline Terryn, onder grote belangstelling, te Zonnebeke, bekroond tot laureaat van de Prijs Heemkunde West-Vlaanderen. De publicatie van haar artikel ‘De Lievebermen in Moerkerke en Damme’, in ons tijdschrift Rond de Polders in 2016, leidde tot deze prestigieuze erkenning.
Haar artikels over de Lieve (een van de oudste kanalen die de verbinding van Gent met Damme en de zee verzekerde) en waarvan er nog veel en duidelijke sporen in het Damse landschap te vinden zijn, zorgt ervoor dat onze kennis hierover gebaseerd wordt op een wetenschappelijke basis. Haar bijdrage, ‘De Lievebermen in het Brugse Vrije’, in de heruitgave van De Lieve, tscoenste juweel dat de stede heeft’, Wondelgem, 2016, toont aan dat Caroline een van de experten is op het gebied van de geschiedenis van de Lieve.
Caroline Terryn werd geboren op 12 oktober 1963 te Deurne bij Antwerpen uit West- en Oost-Vlaamse ouders. Ze studeerde aan de Rijksuniversiteit te Gent en behaalde de diploma’s van licentiaat in de geschiedenis en kandidaat in de kunstgeschiedenis. Tussen 1989 en 1996 werkte ze bij de educatieve dienst van de Musea van de stad Antwerpen, gevestigd in het Hessenhuis.
In 1999 verhuisde ze met haar man en zoon naar Moerkerke. Om zich in te werken in de lokale geschiedenis volgde ze de gidsencursus ‘Brugge en Damme’. In 2006 werd ze stadsgids bij de West-Vlaamse Gidsenkring. Haar eindwerk voor de West-Vlaamse Gidsenkring over een van de families, die de heerlijkheid Moerkerke bezaten, herwerkte ze voor de Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis van Brugge in 2011 tot het artikel Van koopman tot edelman. Geschiedenis van de familie de la Villette (Brugge 1650-1800).
Ze is actief bij de Heemkundige Kring ’t Zwin Rechteroever Damme, waarvan ze een van de drijvende krachten is. Als bestuurslid van 't Zwin Rechteroever hielp ze het heemkundig tijdschrift uitgroeien van een nieuwsbrief op A5-formaat naar een rijk geïllustreerd historisch en volkskundig magazine met bijdragen over alle deelgemeenten van Damme. Op www.zwinrechteroever.be staat het overzicht van de meer dan 75 artikels die ze zelf voor de "Nieuwsbrief” en "Erfgoedblad Damme” schreef.
Tijdens Open Monumentendag 2006, publiceerde ze, ter gelegenheid van het thema hout, een standaardwerkje over schuren. Op verschillende boerderijen in de Zwin- en Zandstreek staan nog enkele schuren met een middeleeuwse oorsprong. De gebinten, het dak vormen een boeiende geschiedenis. Welnu, Caroline geeft met haar publicatie De houten schuur van het Hof van Sijsele - Graanschuren in Damme en omstreken, Moerkerke, 2005, een inzicht in de structuur van deze indrukwekkende bouwwerken met hun eiken balken en dakgeraamten. Veel van deze schuren zijn in de loop der jaren jammerlijk verdwenen. Het boekje van 150 pp. is uitverkocht maar een herdruk is zeker een must.
Caroline heeft een duidelijke visie. Gevoelige onderwerpen, zoals de verbreding van het Schipdonkkanaal, de herinrichting van de Damse hospitaalsite of haar streven om het West-Vlaamse deel van de Lieve te laten erkennen als beschermd landschap (merkwaardig genoeg is slechts het Oost-Vlaamse deel van de Lieve beschermd), gaat ze niet uit de weg. Haar kritische blik op deze iets controversies onderwerpen kan men terugvinden op de site van Erfgoed Damme vzw (http://erfgoeddamme.weebly.com/), de Zwinkrant en de Brugse Gidsenkroniek...
Haar zienswijze is steeds onderbouwd door gedegen historisch onderzoek en hedendaagse studies.
Caroline heeft een meer dan ruime belangstelling voor het merkwaardige kanalenlandschap in onze streek. Naast haar zeer actieve medewerking bij het tot stand komen van de tentoonstelling en het boek ‘200 jaar Damse Vaart’ in 2015, geeft ze talrijke lezingen over het tot stand komen van dit typisch gebied in de Zwinstreek. Haar gedegen studiewerk zal zeker in de toekomst tot grondige publicaties leiden.
Voor ons tijdschrift Rond de poldertorens schreef ze een aantal diepgaande artikels: in 2006 ‘De ene haring is de andere niet - Het haringbedrijf in Damme in de middeleeuwen’, en in 2010 Negenhonderd jaar Moerkerke: 1110- 2010. Deze bijdragen zijn in extenso te lezen op www.zwinstreek.eu . Verder verschenen in 20l4 en 2016 respectievelijk ‘De Gentse Lieve-atlas als bron voor de studie van de Lievebermen in Damme’ en het bekroonde werk ‘ De Lievebermen in Moerkerke en Damme’.
Sinds jaren ijvert zij in de stedelijke adviesraad cultureel patrimonium om het Damse erfgoed via tentoonstellingen en andere activiteiten in de kijker te plaatsen.
Het bestuur van Sint-Guthago wenst u van harte proficiat met de bekroning en we hopen dat er nog veel “juweeltjes” mogen volgen in Rond de Poldertorens.
Eric Huys
Namens het bestuur