In memoriam Margriet De Keyser

rdp201401p003 005 page3 image1Margriet De Keyser, geboren in Knokke op 27 September 1921 onder de naam Margaretha Maria, is niet meer. Ze overleed op 2 januari 2014 in het AZ Alma te Sijsele, in de gezegende leeftijd van 92 jaar.

De Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago verliest bij haar dood een van zijn steunpilaren. Vanaf de stichting in 1959, gedurende meer dan een halve eeuw, was ze een drijvende kracht en ook de toeverlaat voor onze kring, haar kring.

Haar vader, Joseph De Keyser, was kleermaker en haar moeder, Maria Devulder, was een van de eerste gediplomeerde vroedvrouwen. Ze liep middelbare school bij de zusters van O.L.V.-ten-Bunderen en engageerde zich in de jeugdbeweging Vrouwelijke Katholieke Arbeiders Jeugd (VKAJ), bijgenaamd De Kajotsters. Naar eigen zeggen had ze een vrolijke, onbezorgde jeugd in Knokke die gekleurd werd door hechte familiale banden, vooral in de familie Devulder.

Ze werkte in het kleermakersbedrijf van haar broer Albert, bij wie ze, samen met haar moeder bleef inwonen tot in 1957. Daarna gingen moeder en dochter in het huis ernaast, in de Pierslaan 12, wonen.

Een van haar grote vrijetijdsbestedingen was het lezen van boeken. De Vlaamse romanliteratuur boeide haar mateloos en Maria Rosseels was een van haar lievelingsauteurs. Haar liefde voor boeken blijkt niet alleen uit haar behaalde Akte van Bekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek, maar ook uit haar inzet voor de Knokse bibliotheek.

In 1965 huwde ze met René De Keyser en verhuisde naar Oostkerke, waar ze al vlug werd opgenomen in de sociale en culturele dorpsgemeenschap. Het huis in de Sint-Kwintensstraat nr. 11 werd een centrum van geschiedenis, heemkunde, volkskunde...

Na de dood van onze voorzitter René (1996) bleef Margriet actief de heemkundige kring steunen met raad en daad. Toen het lichamelijk allemaal wat moeilijker werd zorgde Rosa Van Rollegem dat het draaglijk bleef. Toch trok ze nog jaren, samen met ons bestuurslid en haar goede vriendin, Marie Madeleine Rosseneu, naar onze vergaderingen, lezingen en vooral naar onze feestnamiddag in december. Maar een goed ‘etablissement’ versmaadden ze ook niet.

Velen onder ons herinneren zich het huis in de Sint-Kwintensstraat nr. 11. Langs de tuin en achterdeur ging je binnen. Hartelijk werd je er ontvangen: met een drankje, een koekje, een gezellige babbel over de kring, Oostkerke, René. Margriet was een spontane, hartelijke, joviale gastvrouw.

In 1959, bij het opstarten van onze kring, was Margriet onmiddellijk betrokken bij het bestuur als bibliothecaresse. Ze gaf mede vorm aan onze bibliotheek en verzorgde eveneens de praktische kant: het catalogeren, het uitlenen van boeken, enz. Margriet was onze bibliothecaresse tot 1996. Op dat moment besliste het stadsbestuur van Damme om het gebouw van de gemeenteschool, waar onze kringbibliotheek gevestigd was, te sluiten. De kringbibliotheek werd ondergebracht en geïntegreerd in de hoofdbibliotheek Scharpoord te Knokke- Heist.

Van 1967 tot en met 2007 was Margriet de penningmeesteres van onze kring. Zij zorgde ervoor, als een goede huisvrouw, dat de financiën van de kring gezond bleven. Het vele werk dat zij daaraan besteedde was meestal onzichtbaar voor de buitenwereld maar daarom niet minder belangrijk. De bewijsstukken voor de rekeningen werden bewaard in haar fameuze koekendoos, die ze eind 2007 heeft doorgegeven aan haar opvolgster, Nicole Vanden Weghe. Goede rekeningen maken goede vrienden!

In de loop van een halve eeuw heeft Margriet talrijke artikelen gepubliceerd in Rond de Poldertorens. meestal met onderwerpen uit de volkskunde. De materiële en geestelijke cultuur, het dagelijks leven, volksgeloof, religieuze praktijken trokken vooral haar belangstelling.

In 1993 werd in Oostkerke de Kleine Kroniek opgericht door Paul Braet, Maurits Broucke en Ghislain Desmet, met de welwillende steun van René en Margriet De Keyser. Het is ontstaan uit het verlangen om bij de dorpsgenoten de herinnering aan het verleden levendig te houden, het volksleven te belichten en aandacht te hebben voor het dagelijks leven tijdens de beide wereldoorlogen. Margriet publiceerde er talrijke bijdragen.

Vanaf haar huwelijk engageerde Margriet zich bij de vrije bibliotheek van de zusters Maricolen te Oostkerke (gesticht in 1910), eerst als vrijwilligster, later vanaf 1973 als bibliothecaresse, samen met Suzanne Tytgat. Een naamsverandering drong zich op: het werd de openbare bibliotheek baron Jo van der Elst, genoemd naar een van de weldoeners uit de familie van der Elst. Het werd een succes. Heel wat Oostkerkenaars hebben kunnen genieten van een verzorgde en goed uitgebalanceerde bibliotheek om hun leeshonger te stillen. De bibliotheek werd in 1999 overgenomen door de stad Damme en geïntegreerd in het groter geheel van een openbare stadsbibliotheek.

Margriet was een diepgelovig mens en steunde daarnaast talrijke katholieke liefdadige werken, zoals de missienaaikring te Oostkerke ...

We zullen Margriet blijven herinneren als een lieve, kritische vrouw, sociaal en oprecht, gedreven door haar passie voor literatuur en geschiedenis. Haar onvoorwaardelijke inzet voor onze kring Sint-Guthago verdient onze blijvende dankbaarheid.

In memoriam Margriet De Keyser

Redactie

Rond de poldertorens
2014
01
003-005
BV
2023-06-19 14:48:19