Bevrijdingsmars
Van Hoofdplaat tot Knokke, 33 km - Te volgen weg
Gerard Adriaenssens
Canadese veteranen van 1944 bij het monument van de landingsplaats bij Biervliet en de Scheldedijk.
Het initiatief tot de Bevrijdingsmars kwam van Gerard Adriaenssens en hij kreeg onmiddellijk de medewerking van bestuursleden Danny Lannoy en Gaspar Warnier.
“Cnoc is ier” kan nu verder rekenen op het entoesiasme van talrijke besturen, verenigingen en organisaties, zoals ieder jaar bij de aankondiging van de mars vermeld.
We geven verder de weg doorheen Zeeuws-Vlaanderen mee.
Voor de historische betekenis verwijzen we naar de bijzondere geïllustreerde uitgave van “Cnoc is ier”, nl. “Canadese Bevrijdingsmars”, samengesteld met medewerking van K. Aernoudts.
De Dijk bij de Wester-Schelde met de landingsplaatsen ten oosten van Hoofdplaat in de nacht van 8 op 9 okt. 1944. Het monument staat te Biervliet (onder rechts). De mars vertrekt te Hoofdplaat.
Te volgen weg aangeduid met pijltjes. De “Wandelende Noordzeebaby's” plaatsen de aanduidingen langs wegen en dijken telkens op 1 nov.
Vanaf Hoofdplaat-dorp naar de Wilhelminapolder en richting Roodenhoek over landwegjes en over dijken, verder langs de Oranjepolder en de hoofdweg Ijzendijke-Schoondijke kruisen, naar Oostburg toe, – 16 km.
Van Oostburg richting Zuidzande, langs de molen van de polder over dijken naar Terhofstede, om bij het Nassaufort Retranchement te bereiken, - 25 km. Van hier door de Zwinvlakte naar het Hazegras.
Vanaf de Grote Stelle uiteindelijk naar de Oosthoek en Knokke, - 33 km.
Oosthoek -> Zoutelaan -> Lippensl. -> Knokke Verweeplein
Voor Canada
Naar aanleiding van de 40e herdenking van de bevrijding verschijnt op 1 november 1984 een drietalig boekwerk (groot formaat) en rijk geïllustreerd met zeldzame foto's en documenten, ter ere van de Canadezen die in 1944 onze streek en badstad kwamen bevrijden.
Reeds meerdere jaren is Danny Lannoy, ondervoorzitter van “Cnoc is ier” en secretaris van de “Canadian Liberation March”, bezig met een studie over het Canadese Leger.
Met de hulp van talrijke instanties in Canada en personen, is men ertoe gekomen een beknopt overzicht te geven van de krijgsverrichtingen vanaf Normandië tot en met de “Scheldpocket”.
Een tweede hoofdstuk zal gewijd wonden aan de Militaire Begraafplaats te Adegem, waar onze Canadese bevrijders begraven liggen.
Een derde hoofdstuk stelt de Canadese Bevrijdingsmars centraal. Met talrijke foto's van de afgelopen 10 jaar en vele anekdoten over de herdenkingsdagen.
Vanaf Mei 1984 zal men kunnen voorintekenen voor dit uitzonderlijk boekwerk.
De nodige ruchtbaarheid zal in de dagbladen verschijnen.