Albasten huwelijk in Heist
Proficiat aan Theophiel De Groote en Simonne Debuck

Op 3 mei 1935 traden Theophiel De Groote en Simonne Debuck in het huwelijk dat gezegend werd met vier kinderen, zeven kleinkinderen, elf achterkleinkinderen en één achterachterkleinkind!

Theophiel werd geboren op 3 juli 1895 en telde twaalf broers en zussen. Hij ging naar de gemeenteschool en daarna naar de IBIS.

In 1929 studeerde hij af en met 91% behaalde hij het diploma van leerling-schipper. Hij werd de jongste schipper ooit.

In 1937 koopt het gezin een eigen vaartuig de H42 Pharailde maar drie jaar later breekt de oorlog uit...

Op zondag 19 mei 1940 vlucht Theophiel met echtgenote en 27 familieleden vanuit Zeebrugge naar Boulogne en verder naar Dieppe, Fécamp en Saint-Vaast-la Hougue (bij Cherbourg). Het vaartuig werd opgeëist voor de evacuatie van het Brits expeditieleger en ze moesten het schip verlaten.

Theophiel redde heel wat mensenlevens: 39 Franse soldaten van op het strand en 86 Franse soldaten en 3 Britse bemanningsleden uit zee. Het water zag rood van het bloed !!!

Gedurende de oorlog bleef Theophiel vissen in de Engelse wateren tot hij op 25 november 1944 met een eerste konvooi terugkeerde naar Antwerpen en daar ook een eerste voorraad mee aan land bracht. Twee dagen later kwamen Belgische marineboten aan in Antwerpen en die werden met veel omhaal ontvangen. Het zit Theophiel nog altijd dwars dat de Heistse vissers geen enkele waardering of erkenning kregen voor wat ze in Antwerpen deden.

In 1951 verging de H42 (ondertussen Z 508) maar Theophiel heeft nog gevaren op zijn nieuw schip de Z 542 Angelus. In totaal vaarde hij 23 jaar waarvan 18 jaar als schipper... een grote staat van verdiensten.

Hij was ook 43 jaar voorzitter van de onderzoekraad voor de zeevisserij.

Zijn vrouwtje Simonne werd geboren in de Panneslag en na de school werkte ze als dienster in een restaurant bij de Lac van Heist. Ze was 17 jaar toen ze huwde en bleef toen huisvrouw.

HEYST LEEFT houdt er aan de jubilarissen te feliciteren en hen het allerbeste toe te wensen voor de jaren die nog komen.

jubilarissen met familieDe jubilarissen met familie (foto Anne-Marie Maertens - Kneistikrant)

Albasten huwelijk in Heist Proficiat aan Theophiel De Groote en Simonne Debuck

Redactie

Heyst Leeft
2010
02
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46