Met Heyst Leeft op wandel

oud kerkje heistwandeling te koop (brochure met kleurfoto’s) voor slechts 25 fr. bij de dienst toerisme

Heist leeft
vereniging voor het behoud van het Heistse volkseigen

PERSCONFERENTIE HEISTSE WANDELING

Het is eigenlijk naar aanleiding van de vernieuwing van de zeedijk en de graaf d’Ursellaan in Heist dat wij met Heyst Leeft er aan dachten om de eigen inwoners, maar ook en vooral de toeristen, kennis te laten maken én met al het nieuwe in Heist én met al wat er nog overgebleven is van vroeger.

Een klassieke wandeling in Heist vertrekt aan de boulevard en gaat via een ommetje in het bustje (directeur-generaal Willemspark) via de Zeedijk terug naar huis.

Met deze Heistse wandeling hebben wij het wat meer opengetrokken en wordt ook aandacht gevraagd voor een aantal oudere gebouwen, een aantal typische straatjes en pleintjes, dit alles in een harmonisch geheel onder de noemer Heistse wandeling. Heist is een moderne badplaats waarvan de roots liggen bij de visserij en op haar beurt een rijk cultureel en folkloristisch leven.

Het is de bijzondere taak van Heyst Leeft om dat even onder de loupe te nemen.

Het bestuur is dan ook vol enthousiasme gestart met dit nieuwe project, dat wellicht nog navolging zal hebben voor de deelgebieden Duinbergen en Ramskapelle.

Het geheel werd op muziek gezet door André Desmidt, die nu toch al 25 jaar lang in Heist wandelt met Heyst Leeft. De prachtige foto’s werden genomen door bestuurslid Rony Engelrelst.

Tijdens de voorbije succesvolle vistival-dag werden die foto’s tentoongesteld en waren er heel wat mensen die vroegen of ze te koop waren.

Heist telt inderdaad zeer veel mooie plekjes, maar men moet er oog voor hebben. Misschien wordt dit een nieuwe initiatief van onze heemkring om Heist op een originele manier fotografisch vast te leggen.

En meteen zouden we documentatie hebben voor de mensen die binnen 50 jaar bestuurslid zijn van Heyst Leeft.

Wij danken het Gemeentebestuur en de vzw Toerisme voor de medewerking en samenwerking en wij hopen dat veel toeristen de uitdaging zullen aannemen en op verkenning zullen gaan in Heist onder het motto: mooier dan je denkt!!!

Robert Oppalfens
Voorzitter

PERSCONFERENTIE 5 JULI 1999

Geachte aanwezigen,

Toen we gisteren in Heist rondtoerden, zagen wij dat er in Heist werkelijk iets leeft. De heemkring Heyst Leeft benadrukt dit trouwens zeer regelmatig.

Het Gemeentebestuur heeft enorme inspanningen gedaan om de infrastructuur overal te verbeteren, ook in Heist. Denken wij maar aan de Zeedijk met fietspad, aan de graaf d’Ursellaan, en zeker ook aan het mooie fietspad van de Bondgenotenlaan tot in Westkapelle, ja zelfs tot in Sluis.

De toeristische dienst heeft daar graag op ingespeeld met een aantal originele fietsroutes waarvan de grote klassieker de Riante polderroute is, en de nieuwe routes de Melkweg en de Blinckaertroute.

Maar er is ook vraag naar wandelcircuits. Vooral de toeristen willen ook eens kennismaken met de badplaats en haar ontstaansgeschiedenis.

Precies daarom namen wij contact op met Heyst Leeft met de vraag dit tekort concreet in te vullen. Vandaag vieren wij de geboorte van een nieuwe wandelroute: De Heistse wandeling.

In het toerismekantoor hangen momenteel een aantal zeer mooie foto’s gemaakt door bestuurslid van Heyst leeft Rony Engelrelst. Het toont Heist vanuit een originele invalshoek.

We moeten inderdaad de mooie plekjes ontdekken of herontdekken.

Het mooie pleintje tussen de Vissersstraat en de Bakkersstraat, het heraangelegde plein De Kinkhoorn met de prachtige eenheidsstructuur van de gebouwen in de aanpalende Louis Parentstraat. Of de mooi gerenoveerde oude pastorie naast het Boerenhof en natuurlijk ook het Boerenhof met de schuur.

Wij maken trouwens van de gelegenheid gebruik om de uitbaters van het Boerenhof te feliciteren met hun inspanningen om het terrein volledig her in te richten en opnieuw een nette aanblik te geven.

Deze wandeling moet de eerste worden in een reeks. Straks wandelen we ook door Duinbergen, door Knokke, door Het Zoute, Ramskapelle en Westkapelle en zeker ook in de groene natuur die onze badplaatsen omkranst.

Mijnheer de Voorzitter en bestuursleden van Heyst Leeft, wij danken Heyst Leeft voor de geleverde inspanningen en geven graag een eerste exemplaar aan de twee auteurs van dit werkje:

André Desmidt voor de teksten Rony Engelrelst voor de foto’s.

Dr. Paul Geerinckx
Vice-Voorzitter vzw Toerisme

Met Heyst Leeft op wandel (Persconferentie)

Robert Oppalfens - Paul Geerinckx

Heyst Leeft
1999
02
002-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46