Mededelingen
2. Schelpen op onze kust

Maurits Dekeyzer

Het Noordzeestrand is rijk aan schelpen in de meest diverse vormen en kleuren, en is aldus een bijkomende gratis-attraktie voor onze toeristen.

De opspuitingen te Heist en te Knokke, in het kader van de uitbouw van Zeebrugge rond de jaren I98O, bracht een diversiteit mede, "incroyable mais vrai".

De bijzonderste soorten die men op onze stranden kan vinden zijn o.m. platschelpen, messcheden, zaagschelpjes, alikruiken, wulken, karikollen, afgeknotte gapers, hartschelpen, zwaardscheden, strandgapers, fuikhoorns, tepelhoorns, boormossels, nonnetjes, enz. Al bij al een 70-tal soorten. Het moet wel gezegd, dat vóór de zandopspuitingen, de milieuvervuiling, het drukke strandtoerisme en de overbevissing in de loop der jaren een flinke tol geëist hebben onder de schelpen. 

Voor wie schelpen wil verzamelen, dient men een juiste inzamelplaats te zoeken en de juiste tijd te voorzien. Die inzameltijd bij uitstek is bij eb, en nog beter bij het laagste lage tij van de maanmaand (2 tot 3 dagen na de volle maan). Dan trekt de zee zich verst terug. Zoek bij voorkeur langs drooggevallen golfbrekers, in plassen en tussen met algen begroeide stenen.

De meeste schelpen en de grootste verscheidenheid kan men vinden bij eb na een storm, ofwel als het enkele dagen gewaaid heeft uit het oosten, gezien bij oosterwind het oppervlaktewater zeewaarts gestuwd wordt, terwijl omgekeerd er een sterke stroming over de bodem naar de kust terugloopt en schelpen meesleurt.

In dit kader heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist, in samenwerking met een belangrijk damesblad, in 1982 een wedstrijd uitgeschreven "Wie maakt het mooiste schelpenschilderij?".

Er kwamen 203 werken binnen, niet alleen uit België, doch ook uit Nederland en Frankrijk. Wie had ooit gedacht dat dergelijk verbluffende creaties gemaakt zouden kunnen worden met "waardeloze ?" schelpen! Impressionistische zeegezichten, natuurtaferelen, portretten, stillevens, abstracte composities in felle kleuren, mozaïeken in de stijl van de Egyptische en Romeinse onderwerpen, dorps- en landschapsschilderijen, vissen, heksen, indianen, religieuze thema’s, Japanse etsen, en noem maar op, werden ingezonden; terwijl ook de daar uit voortvloeiende tentoonstelling een belevenis werd.

Is het dan ook te verwonderen dat dhr J. De Graeve uit Brugge, met een prachtig werk over de toren en het dorp van Lissewege, uitgevoerd in gebroken schelpen, laureaat werd? Deze compositie, verschenen in de meeste dagbladen, heeft aldus op zijn manier het werkgebied van St.-Guthago aan het groot lezerspubliek laten kennen.

Tot wat schelpen allemaal niet kunnen leiden!

Mededelingen - 2. Schelpen op onze kust

Maurits Dekeyzer

Rond de poldertorens
1983
03
126-127
Els Van Broeck - Chantal Dhondt
2023-06-19 15:26:46