Korte verslagen
1. Heemkundige wandeling op St-Andries - 15 aug. 1968

J.V.R.

Niemand onder de wandelaars liet zich, op die Hoogdag, afschrikken door de lange voettocht. We zouden immers een bezoek brengen aan enkele van de vele  "Heerlijkheden",  die zich op het grondgebied van St-Andries bevinden.

Doorheen een landelijke omgeving trokken we langs de Langestraat , nu Leegweg. De heer J.  Penninck, Voorzitter van het West-Vlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde, die ons leidde, bewees zijn diepe kennis van de streek en gaf ons de bijpassende uitleg en de historische feiten omtrent de zich aldaar bevindende heerlijkheden.

Langsheen de "Noordbruggeweg" , nu Hoogweg , tussen de spoorweg en het kanaal, troffen we een der hoogtepunten van onze wandeling , namelijk de mooie kapel van O.L.Vrouw van 't Boompje, met zijn zonderlinge geschiedenis, en onafscheidbaar verbonden aan de naam van wijlen Maurits Van Coppenolle naar wie de plaatselijke Heemkundige Kring genoemd wordt.

In de nabijheid van de kapel vinden we twee heerlijkheden: het kasteel "Ter Lucht", in een akte van 3  december 1577 voor het eerst vermeld onder deze benaming; en de heerlijkheid "Ter Zale", die in 1333 een leengoed was afhankelijk van het Hof van Straeten, dat onder het beheer stond van de Burg van Brugge. Deze hofstede is thans de mooiste van de gemeente. De brede grachten, die een vierkant vormen, en de lange dreef die erheen leidt, tonen aan dat daar vroeger een belangrijke woonst stond.

Op onze terugtocht langsheen de "Oudenburgweg", nu Zandstraat, bezochten we de prachtige heerlijkheid  "Coudekeuken". Coudekeuken was een belangrijk leengoed van de Burg van Brugge. Ze grensde ten Noorden aan de Leegweg en ten Zuiden aan de Zandstraat.  Uit het begin van 14e eeuw zijn ons de oudst bekende namen van Heren overgeleverd, die wellicht naar het kasteel genoemd werden.

In Flandria Illustrata wordt door Sanderus het oud kasteel weergegeven, doch hij vergiste zich bij de  benaming ervan;  hij noemt het "Noordvelde". Jammer dat sommigen nog heden ten dage aan dit kasteel de verkeerde naam geven, terwijl de historische naam zeker “Coudekeuken” is.

Het tegenwoordige domein Coudekeuken werd aangekocht door de gemeente St-Andries om het in te richten als wandelpark en recreatieoord voor de bevolking. Voor dit feit verdient het gemeentebestuur van St-Andries alle lof. Dit voorbeeld mag warm aanbevolen worden op andere gemeenten indien zich daar een gelijkaardige gelegenheid aanbiedt.

Korte verslagen - 1. Heemkundige wandeling op St-Andries - 15 augustus 1968

J. V. R.

Rond de poldertorens
1968
04
165-166
Achiel Calus
2023-06-19 14:44:32