Mededelingen
7. De Bibliotheek werd verrijkt
Gedurende het afgelopen werkjaar werden voor de bibliotheek van de Kring enkele zeer interessante werken aangeschaft. Wij hebben daarvoor wat diep in de kas moeten grijpen, maar wij zijn overtuigd dat het de moeite loont. Wij vermelden:
- “De Vlaamse Adel voor 1300”, door Dr. E. Warlop, in 3 delen.
- “Verheelijkt Vlaendre”, door A. Sanderus, fotografische herdruk, 3 delen.
- “Geschiedenis van de Landbouw in België”, door P. Lindemans, in 2 delen.
Graag delen wij ook mede dat Dr. Jos De Smet ons nog een pak overdrukken en brochures uit zijn eigen werk bezorgde.
----------------000000000000000-------------------
8. Wij gedenken onze overledenen
Op 7 oktober overleed de heer Isidoor Ducheyne, Stichter-Voorzitter van de Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen. Pas had hij van het ontstaan van onze Kring gehoord, of aanstonds wilde hij daarbij aansluiten. Niet alleen hield hij er aan dat "Rond de Poldertorens" in de bibliotheek van de Gidsenbond zijn plaats kreeg, maar zelf bewaarde hij een tweede exemplaar in zijn persoonlijke boekenkast, en elk nieuw nummer heeft hij grondig gelezen.
Deze nobele mens, die zo velen ten dienste stond, heeft voor de kennis van de Geschiedenis en de Heemkunde van Brugge en omliggende, onrechtstreeks enorm bijgedragen. Ontelbaren heeft hij er toe helpen brengen om door studie van kunst, van gewoonten, van economische ontwikkeling, de belangstelling wakker te schudden voor de schone hoek van Vlaanderen waarvan Brugge de naaf was en is gebleven.
Zijn ook niet vele Leden van St-Guthago op een of andere wijze voor hun Heemkunde schatplichtig aan de heer Ducheyne en zijn Gidsenbond?
00000000000000
Wij herinneren ons allen de stille, grijze heer Leopold Tytens van Duinbergen, die als Lid van St-Guthago, heel graag onze vergaderingen te Knokke bijwoonde. Hij was een specialist in zeeverzekering en de historie daarvan, en daarmede ook de historie van de scheepvaart op Brugge, Damme en Sluis wekten zijn belangstelling.
Vooral de betrekkingen van de Vlaamse Havens met die uit Italië wekten zijn direkte interesse. Daardoor verschenen de studies van zijn hand meestal in Italiaanse tijdschriften. Ook de goede heer Tytens is ons in het begin van oktober ontvallen. Onze innige deelneming aan zijn achtbare familie.
0000000000000000
Wij verzoeken beleefd de Heer en Mevrouw Gerard Franchoo-Maréchal en de Heer en Mevrouw Etienne Claeys-Franchoo, onze oprechte deelneming te willen aanvaarden, in de rouw die hen heeft getroffen toen op 30 oktober 1968 hun geliefde Vader is overleden.
0000000000000000
Pas sedert enkele maanden van een jarenlang verblijf in Kongo terug, waren de Heer en Mevrouw Desomer-Bonte lid geworden van St-Guthago. Op 10 november hadden wij nog het genoegen hen te Damme op onze bijeenkomst te begroeten. Een weekje later was die goede Mevrouw Desomer overleden. Degenen onder ons die deze edele Dame - zo hoogstaande van geest en van hart - hebben gekend, weten wat een onbeschrijflijk verlies ons Medelid de Heer Octaaf Desomer heeft ondergaan. Wij allen samen bieden hem ons diep medevoelen, in christelijk éénzijn met Hem. Wij blijven gedenken: Zij heeft Vlaanderen zó lief gehad!
J.R.
--------------------00000000000000000------------------