Mededelingen
3 Stadspaal plechtig herplant te Damme

Jacques Larbouillat

Op zondag 31 mei 1981, onder een stralende zon, verwelkomde Voorzitter René De Keyser vanaf 14 uur, de talrijke leden met familie en vrienden in de Van Maerlant-stad.

Uit de tuin van “Huize de Grote Sterre” werd een "moderne” stadspaal naar een echte oude boerenkar met paard en drijver gebracht. Stoetsgewijze ging het naar de Dijk van Romhoutswerve.

Op de plaats waar we sedert vele jaren de laatste oorspronkelijke grenspaal wisten staan, maar waarop vooral onze betreurde vriend Roger Crois, bestuurslid van St.-Guthago, de aandacht heeft getrokken, ging men deze namaakpaal volgens aloude geplogenheden ende costumen, terug plechtig inplanten.

Het was Roger die een flinke studie heeft opgesteld aan de hand van zijn talrijke opzoekingen in het archief, en die ook in het landschap de juiste plaats opzocht en precies aanwees waar de verschillende grenspalen van de Keure van Damme zevenhonderd jaar geleden werden geplant. Zijn studie verscheen in “Rond de Poldertorens” nummer 1 van de 11de jaargang.

De plechtige inplanting verliep als volgt: in de paal-put werd door de peters en de meter as gestrooid en een stadszegel in drie stukken gebroken. Na het vastzetten van de paal werd, volgens eeuwenoude ritueel, door waarnemend burgemeester Dousselaere de “kaakslag” toegediend aan de jonge Tom Vandenbussche, opdat de knaap nooit zou vergeten waar de stadspaal staat. Burgemeester en schepenen van Damme, burgemeesters van de omliggende gemeenten, onze voorzitter René De Keyser in naam van de St.-Guthago-kring en Mevrouw Roger Crois, uit blijk van waardering voor het verdienstelijk werk van haar betreurde echtgenoot, waren de peters en de meter van de 14 nieuw geplante palen.

Na de plechtigheid volgde een gezellig samenzijn in de tuin van de “Grote Sterre”, waar zelfs een minister de grote Sint-Guthago-familie was komen vervoegen.

Na de frisse drank, werd een bezoek gebracht aan het zee-museum.

Pro memorie dient  genoteerd dat het onze voorzitter René was, die na het plotse heengaan van Roger Crois, de aanwijzingen gaf aan de mensen van de technische dienst van Damme, bij het plaatsen van de palen op de historische plaatsen. Het was de heer Hans Van Hooreweder die de “moderne” stadspalen vorm gaf; kunstschilder Filip Crul stak ze in de verf. Want zoals de nog bewaarde paal, dragen ook deze nieuwe elk twee wapenschilden; langs de kant van de Paallanden het wapen van Damme, en langs de andere kant dat van het Brugse Vrije, wiens rechtsgebied buiten die Paallanden gelegen was.

De laatste oorspronkelijke paal (circa 1550) werd uitgegraven om voor het nageslacht bewaard te worden en zal later in het gerestaureerde stadhuis van Damme tentoongesteld worden.

Mededelingen - 3. Stadspaal plechtig herplant te Damme

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1981
02
099-100
Chantal Dhondt
2023-06-19 14:44:32