Voor u gelezen..

Het ontzandingsprobleem aan de kust heeft destijds menigeen grijze haren bezorgd. Nu kunnen we genieten over een groot ruim en mooi strand.. maar vroeger was het anders. Wij lazen voor u een artikel in Het Laatste Nieuws van 23 juli 1962 dat wij u integraal weergeven. Het werd geschreven door de heer Emiel Dotselaere.

Tweede Zeebrugse havendijk krijgt goudwaarde voor badstad Heist.

VOOR HET EERST SINDS EEN HALVE EEUW WORDT WEER ZAND AANGEVOERD AAN DE OOSTKUST.

Zij konden hun ogen niet geloven.

De Heistenaars kunnen hun ogen niet geloven. Over een afstand van ruim zevenhonderd meter tussen de kanaal sluizen tot aan de eerste hotels strekt zich weer een breed blond strand uit, dat zelfs bij hoog water droog blijft. Een halve eeuw lang beukten de golven op deze strook tegen de dijk en iedereen had zich reeds bij dit natuur verschijnsel neer gelegd. Er was niets aan te veranderen. De ingenieurs van Bruggen en Wegen koesterden echter nog hoop om de ontzanding aan de Oostkust te bestrijden . In totaal moesten voor Knokke en Heist 28 golfbrekers verbreed en verlengd worden. Met dit groots opgevat werk, dat samen niet het herstellingen van de reusachtige stormschade welke op dat stukje kust van amper 10 km werd aangericht op 1 februari 1953, niet minder dan 100 miljoen kostte, kwam men in 1960 klaar. Ondertussen werd in 1957 de natuur nog een handje toegestoken door het opspuiten van 1.200.000 kubieke meter zand op de stranden van beide badplaatsen. De technici waren ervan overtuigd dat het verlengen en verbreden van de golfbrekers een natuurlijke zandaanwinst voor gevolg moest hebben, en zij werden inderdaad in het gelijk gesteld. Uit nauwkeurige peilingen is immers gebleken dat ongeveer 3.200.00 kubieke meter zand werd bijgewonnen voor de Oostkust. Het heeft zich vastgezet vlak voor het droge strand, waar de grote kuilen, die zich in de loop der jaren gevormd hadden weer werden gevuld. Hierdoor wordt de aanvallende werking van de golven weer geremd door een zacht hellend onderzee-strand.

Kustbevolking ongeduldig

Dit neemt echter niet weg dat de kustbevolking ongeduldig en onvoldaan bleef. Immers van deze gevoelige vooruitgang, die vooral van grote betekenis is voor de beveiliging tegen overstromingsgevaar, merkte zij maar weinig. Het strand bleef steeds even klein en onbeduidend, zodanig zelfs dat het gemeentebestuur van Knokke vlak voor elke zomer zand aanvoert op het strand en hiervoor zelfs bulldozers inschakelt. Met enige afgunst, maar toch weer met een vlam hoop in het hart, kijken de Knokkenaars nu naar het “wonder” dat zich tijdens de voorbije maanden te Heist heeft voltrokken. Zij weten echter niet dat deze merkelijke zandaanwinst geen rechtstreeks gevolg is van het verlengen van de strandhoofden. Schepen PAREZ van Openbare Merken te Heist, die zich reeds jarenlang met het vraagstuk bezig houdt, is er van overtuigd dat het “wonder” zoals hij het ook noemt, te danken is aan de bouw van een tweede havendam aan de oostzijde van Zeebrugge. Dank zij deze werken die daar voor de indijking van de oostelijke slibbank worden uitgevoerd, aldus de schepen, worden de zeestromingen omgeleid, waardoor het zand, dat vroeger terecht kwam in de rede van Zeebrugge, nu neergezet wordt op het Heistse strand.

Een dijk evenwijdig met het strand

Dank zij de tussenkomst van het gemeentebestuur werd ook bekomen dat het slijk, dat gebaggerd werd in de haven van Zeebrugge, door middel van pijpleidingen op het strand van Heist werd gespoten, wat eveneens heel van “aarde aan de dijk” heeft gebracht. Ondertussen heeft de hoofdingenieur-directeur van de dienst der kust de heer Verschaeve een nieuw plan uitgewerkt dat voor deze ijverige badstad de volledige redding zou betekenen. Deze technicus wil van de staat 60 miljoen loskrijgen voor het bouwen van een dam die op 300 m van de dijk, er evenwijdig mee lopend, zou gebouwd worden. Natuurlijk zet het stadsbestuur alles in het werk om van de regering het nodige kapitaal te bekomen.

Zeebrugse havenmuur hoofdschuldige?

Velen zijn er rotsvast van overtuigd dat de hoofdschuldige voor de sterke erosie van de stranden aan de Oostkust de havenmuur van Zeebrugge is, die werd gebouwd in 1907. Toen was er echter nog een brede open ruimte in de dam (nvdr de claire-voie) maar deze werd in 1929 ondoordacht gesloten. Hierdoor werden de stromingen van noord-west naar zuid-oost, die de zandaanvoer voor de voeding van de stranden verzekeren, gebroken. Afgaande stromingen waaronder deze afkomstig van de Westerschelde, schuurden inmiddels jarenlang de stranden van de Oostkust uit, zonder dat hieraan verholpen werd. Pas nadat de storm van 1 februari 1953 te Heist en te Knokke op deze kleine strook meer schade had berokkend dan in alle Belgische havens en het andere kustgedeelte samen, werden in allerijl de nodige kredieten verstrekt voor het uitvoeren van herstellings- en beschermingswerken. Het is echter begrijpelijk dat het volstrekt onmogelijk is om nu met technische middelen op tien jaar tijd het ontzaglijk vernielingswerk ongedaan te maken dat de zee gedurende een halve eeuw ongestoord heeft kunnen verrichten. Technici hebben uitgerekend dat in deze periode niet minder dan ongeveer 9 miljoen kubieke meter zand aan de Oostkust door de golven verzwolgen werden. De gemeentebesturen laten niet af.

Ze zullen net zolang en tot vervelens toe bij de regering aandringen tot de kredieten ter beschikking worden gesteld voor het verder verlengen van de strandhoofden te Knokke en voor het bouwen van de dam te Heist. De bedragen welke hiervoor nodig zijn, vormen immers maar een peulschil in vergelijking met de reusachtige kapitalen welke in beide badsteden geïnvesteerd zijn in de toeristische uitrusting, waarbij men ook de talrijke villa’s en hotels moet rekenen.

Voor u gelezen.. Het ontzandingsprobleem aan de kust

Redactie

Heyst Leeft
1989
04
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32