Praatjes bij straatjes: Straten in het Werkgebied van de Heemkring St.-Guthago (Deel 3)

Johan Ballegeer

Vervolg van: Praatjes bij straatjes: Straten in het Werkgebied van de Heemkring St.-Guthago (Deel 2)

G. LISSEWEGE

1. Simon Benningstraat

De Simon Benningstraat is een zijstraat van de Scarphoutstraat 1967.

Wat Benning met Lissewege te maken heeft is een raadsel. Hij was een begaafd miniatuurschilder. Zoon van de Gentse miniaturist Alexander. Vestigde zich in 1518 te Brugge. Stond onder invloed van Gerard David. (CG)

2. Valerius de Saedeleerpad

Dit jaagpad vulgo ‘t Wegeltje loopt van de Dorpsheule naar de Roelandsheule.1967.

Valerius de Saedeleer (Aalst 1867 - Etikhove 1941) behoorde tot de Latemse school. Hij schilderde prachtige sneeuwlandschappen. Van 1895 tot 1898 woonde hij te Lissewege. (CG)

3. Pol Dhondtstraat

Langs de vroegere Zinderdreef (1967) bouwde vlak voor de Eerste Wereldoorlog de rentenierende landbouwer Pol Dhondt een reeks sociale woningen. Pol Dhondt had geboerd op het nabijgelegen Upperhof.

4. Vincent Doensstraat

Doens (Sint Laureins ? -? 1569) was de laatste abt van ter Doest. De laatste zijn is te Lissewege blijkbaar ook een verdienste. Met hem verdween de abtstitel van ter Doest. Bij zijn overlijden werd een inventaris opgemaakt van zijn juwelen. Er was onder meer een doosje met zeventien kostbare ringen en verder gouden kettingen, zilveren lepels en een zilveren bierkroes. (A. Viaene in An. Soc. Em. 1933). Een pauselijke bulle verklaarde dat na Doens’ overlijden de bisschop van Brugge in het bezit zou komen van de inkomsten van de abdij.

5. Jacob Moermanstraat

Ook Jacob Moerman was de laatste. Maar dan de laatste monnik van ter Doest. Filip II stelde hem aan als beheerder van de goederen van ter Doest. Naderhand werd hij pastoor van Sint Walburga. Hij liet de H. Bloedkapel restaureren. Een geschilderd portret van hem wordt bewaard in het Grootseminarie. (RDP1 2/130)

6. Jacob Reyvaertstraat

Ze loopt van de Markt (Onder den Toren) naar het Boudewijnkanaal. Voorheen heette ze Ramskapellestraat maar iedereen sprak van de Stroentstroate. Heel wat koeien werden langs daar naar de weiden gedreven.

Deze straat kreeg haar naam samen met de Walram Romboutstraat en de Willem van Saaftingestraat in 1960 naar aanleiding van het plaatsen van de gedenksteen ter ere van Walram Romboudt. Reyvaert (1534 - 1568) was een vooraanstaand rechtsgeleerde geboren op het Hooghof of Hooghuis te Lissewege. Hij werd rector van de universiteit van Douai. Nog wordt zijn naam vermeld in het parochiaal jaargebed. Standbeeld op het Spaniënplein. (RDP45,60)

7. Walram Romboudtstraat

De Walram Romboudtstraat loopt van aan de Markt tot aan de Dorpsheule.

In de middeleeuwen heette ze de Weststraete. Walram (1598 - 1668) was volgens zijn gedenksteen ‘Kunstambachtsman’. Hij vervaardigde de orgelkast, de preekstoel en ander meubilair voor de kerk van Lissewege. Deed verder alle mogelijke klusjes en was zowat de éminence grise achter de schermen van de Lisseweegse dorpspolitiek.

Hij bouwde de Eiesluis en toen deze niet werkte recupereerde hij de kostbare wagenschotten balken. Hij woonde in het huis ‘De Smisse’ waar zijn gedenksteen in de gevel zit. Toen deze steen in 1960 moest onthuld worden, weigerde de burgemeester aanwezig te zijn en hem te aanvaarden, omdat er een Vlaamse leeuwenvlag voor hing.

Er naast woonde zijn broer Joris, “amman, weerd en stroodecker, ontfangher van Kercke ende Prochie” en gehuwd met de Spaans-Joodse Madalena Ferdinandez, de heldin in onze roman ‘Een vrouw is een bos’.

8. Willem van Saeftinghestraat

Ook de Willem van Saeftinghestraat vertrekt aan de Markt en leidt ons naar ter Doest.

Tot spijt van wie ‘t benijdt is Willem geen legendarisch, maar een historisch personage. Hij was lekenbroeder in ter Doest en nam deel aan de Gulden Sporenslag. Toen zijn broer Germaan in 1308 betrokken raakte in de strubbelingen in ter Doest en op de markt van Lissewege werd onthoofd, vergreep Willem zich aan de abt. Willem werd naar Hospitaalridders gezonden en sneuvelde tegen de Saracenen. In ‘An Flanders Küste’, het blaadje van het Marinekorps Flandern (1917) vertelt een Duitse officier wat Moeder Gertrude hem op de mouw spelde. Willem zou een reus van ontembare kracht geweest zijn die opgesloten zat in een versterkte toren op ter Doest. En op de kerk stond ooit een stenen kroon (dixit Moeder Gertrude) die de geuzen er afgebroken hadden. Zo komen de leugens internationaal in de wereld. Door de nonnetjes. . .(RDP45/34)

9. Juliaan van de Pitteplein

Nabij het station van Lissewege, waar zijn vader de eerste stationschef was, ligt het Juliaan Vandepitteplein. Juliaan (Zuienkerke 1891- Brugge 1928) was de pionier van het radiogebeuren in Vlaanderen. Hij stichtte de KVRO (Katholieke Vlaamsche Radio-Omroep), later Radio Kortrijk, Radio II en Radio West. Hij kreeg zijn lelijke gedenksteen op het naar hem genoemde plein. (RDP36,62<1 08)

10. Pater Verbieststraat

De Pater Verbieststraat is een zijstraat van de Scarphoutstraat.

Theophiel Verbiest (Antwerpen 1823 - China 1868) was missionaris in China. Hij stichtte de scheutisten. Wat dit met Lissewege te maken heeft? De schoonbroer van de gemeentesecretaris was een scheutist. Deze stelde de naam voor. (oo)

H. MOERKERKE

1. Kalkerstraat

Ze loopt van Moerkerkebrug naar de Tarwerentestraat in Moerkerke.

Zo spelt de kaart van Damme het, maar wij vermoeden dat het eerder de Calkerstraat moet zijn. Willem van Calkers was heer van de heerlijkheid Calkers een leen van de Burg van Brugge ten noorden van de Weststraat. (RDP 12,114)

2. Lambrecht Bovijnstraat

Ligt in de nieuwe verkaveling Haard en Kouter in de wijk den Hoorn. 1991.

Lambrecht Bovijn (ook Baidwin en Bonin) woonde op De Groene Hoeve op de Hoorn. Hij was een van de vrijheidsstrijders tegen Lodewijk van Nevers in 1323 tot 1328. Nam deel aan in de Slag bij Kassel. Gevangen genomen werd hij onthoofd op de markt te Damme. (oo)

3. Sint Dionysiusstraat

Loopt van de Kasteelstraat naar de Nieuwdorpstraat in Moerkerke.

Sint Denijs of Dionysius de Grote was bisschop van Alexandrië (247 - 285). Van zijn geschriften tegen de ketters zijn gedeelten bewaard. Te Moerkerke wordt hij gediend tegen hoofd- en keelpijn. (WP)

4. Sint Lievenspad

Loopt van de Hoornstraat naar het Smokkelgat (den Hoorn).

Livinus of Lieven was een Ierse bisschop die Vlaanderen preekte. Hij werd in 657 vermoord te Sint Lievens-Esse. Wordt ook vereerd te Westkapelle. (WP)

5. Sint Ritastraat

Loopt van de Sint Ritakerk zuidwaarts de velden in (den Hoorn).

De kerk werd door 45 vrijwilligers gebouwd van 1975 tot 1978. De heilige Rita werd geboren in 1381 in Italië. Zij was gehuwd en moeder van twee zoontjes. Weduwe geworden trad zij in het klooster van Cassia en stierf er in 1457. Heilig verklaard door paus Leo XIII in 1900. Feest 22 mei. Ze wordt aanroepen voor onmogelijke zaken. (WP)

6. Edward Steyaertstraat

Nieuwe verkaveling ten noorden van de kerk van Moerkerke beginnend aan de Vissersstraat.

Steyaert (Moerkerke 1868 - Jezus-Eik 1932) was een glazenier die hoofdzakelijk in Schaarbeek werkte. Hij was de zoon van een kunstzinnige herbergier en landbouwer. Als tiener stapte hij in de winter dagelijks te voet naar de Brugse Academie. Werk in Brusselse en Antwerpse kerken. (t’ Zwin rechteroever)

7. Van Praetstraat

De van Praetstraat vertrekt aan de Oude Pastoriestraat (Moerkerke).

Leden van de familie van Praet waren heren van Moerkerke. Lodewijk van Praet was raadsheer en kamerheer van Filip van Boergondië (RDP 14,72)

I. OOSTKERKE

1. Romboutswerve

Ligt ten zuiden van het dorp over het Schipdonkkanaal

Reeds in 1288 heeft men het over de watering van Romboutswerve. Waarschijnlijk was ene Rombout een van de eerste dijkgraven. Zie onder Damme.

2. Sabsweg

Zie Hoeke

3. Sint Guthagostraat

Van de Hoekestraat naar de Monnikeredestraat.

Sint Guthago, schutspatroon van de Heemkundige kring met die naam, was een Ierse of een Schotse koningszoon die te Knokke aanlandde en te Oostkerke in de 8ste eeuw het christelijk geloof predikte. Hij wordt afgebeeld met een koningskroon en wat rapen en wortelen aan zijn voeten. Hij werd te Oostkerke begraven. R. de Keyser in Biekorf (1957, 198) stelt echter dat Guthago niet in Knokke bij Oostkerke zou geleefd hebben maar wel te Knokke bij Boechoute. (RDK)

4. Sint Kwintensstraat

Loopt van de Hoekestraat voorbij de kerk naar de Monnikeredestraat.

De abdij van Sint Kwintens in Vermandois (Saint-Quentin, Fr.) bezat te Oostkerke naast uitgestrekte schapenweiden het recht hier priesters te benoemen. Het Vermandois in Reinaert de Vos zou over deze schapenweiden te Oostkerke gaan, zodat we kunnen aannemen dat Reinaert de Vos zich alhier afspeelde. Sint Kwinten werd gemarteld onder keizer Maximianus Hercules (± 310). Hij zou als geloofsverkondiger in Frankrijk gewerkt hebben. (RDK)

J. SINT PIETERS-OP-DE-DIJK

1. Jacob van Arteveldestraat

Behandeld onder Koolkerke.

2. Lodewijk Coiseaukaai

Behandeld onder Koolkerke.

3. Paul de Halleuxstraat

Van Zeveneke naar Pathoekeweg (1962).

Paul de Halleux (Oostende 1865 - Brugge 1958) was de stichter van de C.B.R.T. in deze straat die in 1962 zijn naam kreeg. Later werd de C.B.R.T. opgeslorpt door Philips.(Straatnamen, Schouteet)

4. Lodewijk de Raetstraat

Van de Kan. Logghestraat naar Molengeleed.

Lodewijk de Raet, Vlaams econoom (1870 - Brussel 1914), wetenschappelijk grondlegger van de economische richting in de Vlaamse beweging. Verdedigde de dringende noodzaak van de vervlaamsing van de technische scholen. (WP)

5. Kan. Duclosstraat

Tussen Steenkaai en Karel Mestdaghstraat.

Kanunnik Adolphe Duclos (Brugge 1841 - 1925) was bedrijvig als historicus, oudheidkundige en voorvechter van de neogotiek. Hij ontwierp verscheidene historische processies. In 1871 nam hij Gezelles “Rond den Heerd”’ over en stichtte te Brugge een Davidsfondsafdeling, wat hem niet belette zijn magistraal werk “Bruges , histoire et souvenirs” in 1910 in het Frans te publiceren. (WP)

6. Priester Fonteinestraat

Nabij Oostendse steenweg en St.-Pietersmolenstraat.

Priester Fonteyne, dat was een man! Hij leed smert en pijnen , ja, zoveel hij maar kan!’ Verkiezingslied door het volk gezongen in de strijd van de Brugse Volkspartij (Daensist) tegen de katholiek-conservatieve baron Ruzette (juli 1900). Florimond Fonteyne was kapelaan op de arme Sint-Annaparochie.

Gemeenteraadslid. Door de kerk gesuspendeerd. Sigarenhandelaar. Uitgever van “De Nieuwe Tijd”. Overleden te Bougie (Algerije) op 23 juli 1923. (oo)

7. Karel Ledeganckstraat

Tussen de Blankenbergse steenweg en de Sint Pietersgroenestraat.

K. Ledeganck, Vlaams dichter (Eeklo 1905 - Gent 1847). Was vrederechter te Zomergem. In 1842 inspecteur L.O. Werk: De drie Zustersteden. Met Conscience’s “Leeuw van Vlaanderen” de merkwaardigste uiting van nationale romantiek. (WP)

8. Kan. Logghestraat

Tussen St.-Pietersmolenstraat en Oostendse steenweg.

Achiel Logghe was vanaf 1911 proost van de Gilde (Christ. sociale werken) te Brugge. (oo)

9. Karel Mestdaghstraat

Verbindt Sint Pietersstatiedreef met de Oostendse steenweg.

K. Mestdagh, Vlaams musicus (1850 -Brugge 1924). Werk: Vrijheidshymne; Groeninghe cantate. (WP)

10. Peraltastraat

Zijstraat van de Kolvestraat.

Genoemd naar de bijgelegen hoeve Peralta, zijn Maison de Plaisance. De Spanjaard Francisco de Peralta bouwde in 1616 het huis “De noodt Gods” in de Spanjaardstraat. (MC)

11. Julius Sabbekaai

Ligt op de Iinkeroever van de Coiseaukaai. Zie onder Knokke.

12. Sint Hubrechtsmolenstraat

Nabij de Sint-Hubrechtskapel aan de Oostendse steenweg.

De kapel wordt al vernoemd in 1554. De heilige Hubert was omstreeks 105 bisschop van Maastricht, later van Luik. Patroon van de jagers. Op jacht ontmoette hij een hert met een kruis in het gewei. Hubert bekeerde zich. (MCS)

13. Sint Paulusstraat

Tussen Tempelhof en Potentestraat Zie onder Knokke.

14 - 20. Sint Pieters-Groenestraat - Sint Pieterskaai - Sint Pieterskerklaan Sint Pietersmolenstraat - Sint Pietersstatiedreef, e.a.

Al deze straten kregen het voorvoegsel Sint Pieters voor hun oude naam naar aanleiding van de opslorping bij Brugge in 1899. Sint Pieter of Petrus, eerst Simon geheten, was een van de eerste apostelen van Jezus. Hij was de eerste paus en werd met het hoofd omlaag gekruisigd te Rome. (WP)

21. L. van Gheluwestraat

Tussen Rustenburgstraat en Wijnenburgstraat.

Leo van Gheluwe was directeur van de Brugse muziekschool en van het Liberale ziekenfonds. Stichter van een Liberale vakbond. Toen het standbeeld van Jan van Eyck in 1878 werd ingehuldigd speelde men de van Eyckcantate van J. Sabbe getoonzet door van Gheluwe. (0B74)

22. Ev. Verachtertstraat

Deze straat ligt ten oosten van de Oostendse steenweg en ten westen van kasteel Tempelhof.

Straatnaam sinds 1984. Everard Verachtert (Tessenderlo 1873 - Schaarbeek 1955) was promotor van het Algemeen Nederlands. Leraar aan de Rijksmiddelbare school te Brugge. Gedenkplaat in de St.-Gillis-kerkstraat te Brugge. (Straatn.Br.)

23. H. Waelputstraat

Tussen Rustenburgstraat en Wijnenburgstraat.

Henry Waelput was een collega van Leo van Gheluwe. Hij was directeur van de frans-gezinde “Réunion Musicale”.

K. ZEEBRUGGE

1. Albert II - Laan

Vanaf de rotonde op de Leopold II dam naar zuid en naar oost.

Albert II van Saksen-Coburg volgde in 1993 zijn broer Boudewijn op als koning.(WP)

2. Minister Beernaertstraat

Loopt van de Loodswezenstraat naar de New Yorklaan. Zie onder nr. 5 te Knokke.

3. Lanceloot Blondeellaan

Laan? Er staat geen enkele boom langs. Loopt in een grote bocht omheen het Prins Filipsdok.

Lanceloot Blondeel, (Poperinge 1496 - Brugge 1561) Vlaams beeldhouwer. Maakte de schoorsteen van het Vrije te Brugge. Ontwierp na de verzanding van het Zwin een kanaal van Brugge naar de zee. Het kwam er nooit. Woonde in de St.-Jorisstraat te Brugge. Inluider van de renaissance te Brugge. (CG)

4. Frank Brangwynweg

Gepland maar niet aangelegd in de nieuwe Zeebrugse achterhaven.

Frank (Brugge 1867 -1956) was de zoon van Engelsman William Curtis Brangwyn (1840 - 1907), architect en decorateur, die medewerkte aan de restauratie van de h. Bloedkapel. Frank, een Engelse Bruggeling was een talentrijke etser die stemmige impressies van Brugge maakte. (CG)

5. Caxtonstraat

Van de Pieter Troostlaan naar het Wielingendok.

William Caxton (ca 1422 1491), Engels ambassadeur van de “éCompany of Merchant Adventurers” en drukker te Brugge. Drukte te Brugge het allereerste Engels boek, “The Recueyell of the Hystoryes of Troy” (1475.) Verkeerde in de kring van Hans Memling.(WP)

6. Paul Jan Claysstraat

Nabij de Brittaniaterminal.

Paul Jan Clays (Brugge 1819 - Schaarbeek 1900). Begon als scheepsjongen. Was een talentvol marineschilder. Woonde vanaf 1862 te Brussel waar hij lid werd van de loge “Les Vrais Amis de l’Union et du Progrès réunies”. (LP &CG)

7. Adrien de Gerlachestraat

Adrien de Gerlache de Gomery. Vlaams poolreiziger (Hasselt 1866 - Brussel 1934). Koopvaardijofficier op de Holland-Amerikalijn. Deed in 1898 - 1899 een ontdekkingsreis met de Belgica naar de Zuidpool. (WP)

8. Baron de Maerelaan

Deze laan, kortweg ‘Den Boelvaar’ genoemd loopt van de môle in de richting van Lissewege.

Zie onder Knokke.

9. Kapitein Fryattstraat

Deze straat loopt naast het sas tot aan de Strausbrug.

Engels koopvaardijkapitein. (1872 - Brugge 1916). Poogde met zijn schip, de SS. Brussels, in 1915 een Duitse U-boot te rammen. Ramde een paar maand later de U 33. In juni 1916 geënterd en opgebracht naar Zeebrugge. Ter dood veroordeeld en dezelfde dag gefusilleerd te Brugge. Begraven in Saint Paul’s Cathedral. (WP)

10. Marcus Geeraardstraat

Brugs schilder en etser. (°1521) Graveerde in 1562 het bekende stadsplan van Brugge. Drieluik in de O.LV. kerk te Brugge, destijds begonnen door Berend van Orley. (CG)

11. Graafjansdijk

Zie onder Knokke.

12. Isabellalaan

De straat is genoemd naar de Isabellavaart die er langs loopt. Zie onder Knokke.

13. J. F. Kennedylaan

Kaai op het Westhoofd.

John Fitzgerald Kennedy (1917 - 1963). Sinds 1961 president van de V.S. Vermoord te Dallas in 1963. (WP)

14. Admiraal Keyesplein.

Het admiraal Keyesplein, gewoon ‘De môle’ genoemd lag tussen de Baron de Maerelaan en de Saint George-Day wandeling.

De naam werd later gegeven aan “De Roende” in de wijk “Zeemanshaard” tussen de Eiensluisstraat en de Westhinderstraat. Vice-admiraal Roger brd Kees, bevelhebber van Dover Pakrol, was de man die het plan bedacht om de Zeebrugse havens, een nest van Duitse U-Boten, te blokkeren. De Raid greep plaats in de vroege ochtend van 23 april, Saint George Day 1918 (schutspatroon van Engeland en naamdag van de koning). De raid lukte slechts gedeeltelijk. Een plan van de aanval staat in arduin bij het begin van de Saint George Day-wandeling. (RDP46,70 en RH))

15. Leopold II-dam

Wordt gewoon de Muur of de Môle genoemd.

Leopold II van Saksen-Coburg-Gotha (1865 - 1909) was de tweede koning van België. Een vorst met grote ideeën, grote plannen, grote daden en grote gebreken. Onbegrepen door zijn ministers en ongeliefd door het volk. Schonk België de Onafhankelijke Congostaat als kolonie. Gehuwd met Maria Hendrika, aartshertogin van Oostenrijk. (WP)

16. Mercatorstraat

Van Stella Mans naar Baron de Maerelaan.

Wie bedoelt men hier. De man, of het schip. Mercator, eigenlijk Gerard Kramer (Rupelmonde 1512 - Duisburg 1594). Grondlegger van de moderne cartografie. Projectie van Mercator. Was in dienst van de hertog van Gulik te Duisburg. Er is een Belgisch schoolschip naar hem genoemd. (WP)

17. Thomas Morusstraat

Eigenlijk Thomas More. Engels humanist (1478 -1538). Schreef ‘Utopia’ over de beste regeringsvorm. Rijkskanselier van Hendrik VIII, weigerde in 1533 de koning als hoofd van de Church of England te herkennen en werd onthoofd. Heilig verklaard. Verbleef vaak te Brugge. (WP)

18. Alfred Ronsestraat

Ligt op de westelijke oever van het Kanaal van Schipdonk.

Alfred Ronse was schepen van de stad Brugge. IJverde voor de zeehaven. Restaureerde smaakvol zijn huis “De Drie Koningen” in de Naaldenstraat. (00)

19. Saint Georges Dag-wandeling

Van de Zeedijk langs de oostelijke strandbaai.

Saint George of Sint Joris is de schutspatroon van Engeland. Sint Joris is ook een van de patronen van de boogschutters. Over hem is weinig bekend. Waarschijnlijk hoorde hij bij het Romeinse leger. Hij werd onder keizer Diocletiaan onthoofd in 303. Op zijn naamdag 23 april voerde admiraal Kees de raid op Zeebrugge uit in 1918. Aan het begin van de wandeling staat een figuratief kaartje in arduin dat deze raid in beeld brengt. (GZ2 326)

20. Sint Christianastraat

Van Stella Mans naar de Kustbaan.

Heilige die leefde onder Constantijn de Grote (4e eeuw na Cor.)Van haar wordt verteld dat zij door haar vroom leven als gevangene het volk en de koning van de Iberiërs bekeerde. Feest op 15 december. (WP)

21. Sint Donaasstraat

Loopt vanaf de Sint Donaaskerk parallel met de Kustlaan.

Donaas was bisschop van Reims omstreeks 309. Zijn lichaam werd later naar Brugge overgebracht. Feestdag 14 oktober. (WP)

22. Pieter Troostlaan

Parallel met de Saint George-wandeling.

Pieter Troost was hoofdingenieur bij Bruggen en Wegen bij het aanleggen van de haven.

23. Hendrik van Minderhoutstraat

Loopt van de Paul Jan Claysstraat naar de G. van Nieuwenhuysstraat .

Schilder van groots opgezette haven- en stadsgezichten. (Rotterdam 1632 - Antwerpen 1696). Werkte vanaf 1652 te Brugge. Hij huwde met Margareta van den Broucke. (CG)

24. G. van Nieuwenhuysestraat

Loopt van de Izabellalaan naar de Heistlaan.

Brugs nijveraar. IJverde voor de haven. Was in 1875 voorzitter van de “Union Syndicale”’ en was eerste voorzitter van de Maatschappij der Brugse zeevaartinstellingen (1895 - 1904) (oo)

25. Margareta van Oostenrijkstraat

Loopt parallel met de Haven Mondweg-zuid.

Landvoogdes der Nederlanden ( Brussel 1480 - Mechelen 1530). Was meer bekommerd om de Habsburgse belangen dan om het nationaal welzijn. (WP)

26. Jozef Verschaveweg

Deze laan loopt van de Isabellalaan naar het Verbindingsdok.

Jozef Verschave was de hoofdingenieur van Bruggen en Wegen die de plannen ontwierp voor de indijking van het oostelijk schiereiland in de rede en de aanleg van de nieuwe dokken. Op 15 februari 1960 begon men aan de werken.

27. Henri Victor Wolvensstraat

Van de Paul Jan Claysstraat naar de Oostelijke dam.

Schilder (Brussel 1896 - ) Leeft sinds 1930 te Brugge. Van hem is vooral ‘Havendam te Zeebrugge’ bekend . Bewaard in het Groeninge museum. (CG)

Bibliografie

  • (LA)=Johan Ballegeer. Jean Parmentier, schilder van de stilte. In ‘Liber Amicorum R. de Keyser’, 1985.
  • (GZ)=Johan Ballegeer. Gids voor de Zwinstreek. De Standaard. Antwerpen, 19862
  • Johan Ballegeer. Index en analiticum op Rond de Poldertorens. Heemk. St Guthago, 1999
  • (OB)= Johan Ballegeer. Het Oosten Brugge.
  • (RBW) = R. Blondeau, Wetenschap in de Vlaamse Beweging. 2001.
  • (CG)=Catalogus Groeninge
  • (MCS)=Lic. M. Coornaert. Sint Pieters op de Dijk tot 1899. Heemkr. van Coppenolle, 1972..
  • (MCK) =id. Knokke en het Zwin. Uitg. A.M. Ghekiere. Knokke, 1974
  • (MCH)=id. Heist en de Eiesluis. Uiig. A.M. Ghekiere Knokke, 1976.
  • (MCW)=id.Westkapelle & Ramskapelle. Uiig. A.M. Ghekiere. Knokke, 1981.
  • (MCD)=id. Dudzele en Sint Leraart. De Vrienden v.h. Ambacht Dudzele. 1985
  • (RDK)=René de Keyser. De Sint Kwintenskerk te Oostkerke. Oostkerke. 1989.
  • (AD)André Desmidt. Straatnamen te Knokke-Heist. 1juni1990. Pro manuscript.
  • G. Devent. Kunstschilders te Knokke en te Heist, in Rond de Poldertorens XVII (1975)
  • (RH)=Raoul Hoornart. Zeebrugge, een stukje geschiedenis. Uiig. Feestcomitee Zeebrugge. s.d.
  • (BE)=Danny Lannoy. Knokke en de Belle Epoque. Uiig. De Distel. Knokke, 1993.
  • (KH)Danny Lannoy. Knokke, terugblik. Uiig. De Distel. Knokke, 1998.
  • (LP)= L.J.Peellaert, La Représentation maçonnique dans les noms, des rues de Bruxelles.1 982.
  • (o.o.)= oraal en ongewis
  • Fons Theerens. Chronologisch register Knokke-Heist. s.d.n.l.
  • (WP)= Winkler Prins Encyclopedie

Met dank aan: Louis De Keyser, (Oostkerke); Noël Geirnaert, (Brugge); Danny LannoyJacques Larbouillat, (Heist); Mevr. Y Parmentier-Lamote, (Oostkerke); Yves Roose (Brugge); Jan Hutsebout, (Damme); Rudy van Halewijn, (Heist).

Praatjes bij straatjes: Straten in het Werkgebied van de Heemkring St.-Guthago (Deel 3)

Johan Ballegeer

Rond de poldertorens
2003
04
111-147
Mado Pauwels
2023-06-19 14:44:32