Inhoudstafel en voorwoord - 1988-01

Afscheid van Aloïs 2
Mensen maken de geschiedenis, tweede deel 3-7
Victor Depaepe vertelt een stukje uit zijn eigen leven.
Vissersliedjes uit de oude doos 8-9
Zierikzee vluchtoord Vlaamse vissers 10-11
Foto “Door Eendracht ter zege” van 1912 11
De Heistse Klakkertjes 12-17
Wist U dat ... 18

Heyst Leeft, vereniging voor behoud van het Heistse volkseigen
Voorzitter: De Backere Fernand, Consiencestraat, 14, 8390 Knokke-Heist.
Secretariaat Mia Oosterlinck-Colman, Koudekerkelaan, 30, ‘t Boerenhof, 8390 Knokke-Heist.

Gehele of gedeeltelijke overname van artikelen in deze uitgave mag uitsluitend geschieden met toestemming van de auteur.

Voorwoord - Afscheid nemen van Aloïs

De passende woorden hiervoor vinden is bijzonder moeilijk.

Daarom wil ik de woorden van onze honderdjarige zelf gebruiken toen wij zijn foto ontvingen met de vermelding “Dank je wel voor de vriendelijke attenties. Aloïs Debuck, 7 september 1987.”

Heyst Leeft, heeft zich ingespannen om een waardige viering tot stand te brengen. Alois was hier uiterst gelukkig mee en daarom danken wij hem. Ik kende Alois als een eerlijk en goed man, als een werker, als een stamvader, als een trouwe voetbalsupporter en vooral als een mens welke nooit opschepte met al hetgene wat zijn leven heeft betekend. Een eenvoudig en toch een groot man.

Toen ik een paar weken na de tentoonstelling, zijn foto’s en andere stukken wij hem thuis bezorgde, heb ik nog lang met hem gebabbeld.

Het trof mij dat hij zo fier was met de bloemen “een ware tuin” en de telegrammen... en de geschenken. De foto met de wens van het Koninklijk paar (hier liet Aloïs wel blijken dat het zo mooi zou geweest zijn als de Vorst zelf was gekomen), ik deelde hier zijn mening.

Wij hebben nog een lange tijd nagepraat en wij zouden nog eens samenkomen, ik zou hem nog eens bezoeken. Hij kon nog zoveel vertellen. Toen is Aloïs ziek geworden, hij is van ons heengegaan op 9 december 1987.

Nu wil ik namens Heyst Leeft en ook voor mijzelf afscheid nemen. Ik kan het alleen met de woorden “Vaarwel Aloïs, wij zullen je nooit vergeten.”

De Backere Fernand, voorzitter.

Tijdens het afgelopen jaar hebben wij ook voor het leven afscheid genomen van verschillende trouwe leden van Heyst Leeft.

Onder hen is ook Georges Vermandel. Wij herinneren ons Georges nog van een tijdje geleden, toen hij op een Avondje Heist met zijn accordeon en zijn charmerende liedjes het ganse publiek meesleepte.

Inhoudstafel en voorwoord - 1988-01

Fernand De Backere

Heyst Leeft
1988
01
001-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32