Het kapelletje van de watertoren

André Desmidt

Omstreeks 1860 wordt in de duinen, ter hoogte van waar nu de watertoren staat aan de Arkadenlaan, een votief kapelletje gebouwd. Het was een herinnering aan de dood van schoenmaker Philippe Vandenberghe, die samen met zijn twee broers in Knokke woonde, in de Dorpstraat, niet ver van de woning van Jacobus Fincent.

Philippe Vandenberghe was naar Heist getrokken, en keerde terug alover de zandweg op de Graaf-Jansdijk.

Ter hoogte waar toen het kapelletje werd gebouwd, is hij overleden. Volgens een vroom gebruik doen zijn broers een kapel oprichten op de plaats waar zij het levenloos lichaam ‘s anderendaags teruggevonden hadden.... In 1925 wordt het kapelletje, bij de aanleg van de openbare wegen van de “Société de Knocke-Duinbergen Extentions” een twintigtal meters noordwaarts verplaatst en door de zorgen van mevrouw Neirinck herbouwd onder de naam van Notre Dame "de Bon Conseil“.

Wie nu eens rustig gaat wandelen naar Park 58 kan dit kapelletje nog steeds bewonderen. Bij een bezoek moet men zich dan voorstellen dat dit godshuisje alleen stond in de duinen, ver van de bewoonde wereld, geen huizen te bespeuren... op de grens tussen Knokke en Heist.

WEET U NOG

In een van onze vorige boekjes melden wij U dat wij een Film ter beschikking hadden gekregen van de familie Dewispelaere-Despiegelaere, met de brand van de Casino, spijtig genoeg een 9,5 mm film. Wij stelden de vraag aan de B.R.T. deze op VHS-casette over te zetten, hierna geven wij U het antwoord van de B.R.T..

Wij citeren... “Tot ons spijt hebben we moeten afzien van het copieren van Uw 9,5 mm film op VHS casette. De reden daarvoor zijn van verschillende aard.

1. De B.R.T. beschikt momenteel niet meer over de technische infrastructuur om deze overschrijving te realiseren.
2. Een zeer duur alternatief zou er in bestaan de film in een Parijs labo te laten uitvergroten tot het formaat 16 mm, en hiervan naderhand een casette te vervaardigen. Deze omslachtige weg wordt door de B.R.T.-archiefdienst verworpen omwille van de toestand waarin het origineel zich bevindt.

Hoogachtend, getekend , Jan Bauwens Produktieleider van de Dienst Wetenschappen.” Einde citaat.

Vraag aan onze lezers: mochten er onder U zijn die een uitweg en/of een oplossing voor dat probleem zouden weten, dan zouden wij ten zeerste op prijs stellen Uw reactie op ons secretariaat te mogen ontvangen. Op voorhand reeds onze dank.

Het secretariaat

Oosterlinck Mia.

Het kapelletje van de watertoren

André Desmidt

Heyst Leeft
1986
04
007-007
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32