Inhoudstafel en Woord vooraf - 1981-03

Dany Vantorre

Inhoudstafel 1
Woord vooraf 2
Baron Allard “Stop War” 3-4
‘t Heistenaartje 5-8
Herinneringen aan de Heistse bioscopen 9-11
Georges Vermandel 12
Programma “Een Avondje Heist - 6” 6-13
Sport en kermis te Heist 14-16
Kroniek van een badstad 17-23
De tinnen bruiloft 1971-1981 24

HEYST LEEFT vereniging voor behoud van het Heistse volkseigen
Voorzitter : Jos Degroote, O.L. Vrouwstraat 21, 8390 Knokke-Heist
Secretariaat : Dany Vantorre, Marktstraat 4, 8390 Knokke-Heist

Woord vooraf

Heist, 26 november 1981

Beste lezers,

Avondje Heist 6… Het is reeds voor inrichters en publiek een traditie geworden.
De vaste programmapunten - gesprek en journaal - worden aangevuld met 8 mm films of dia’s over Heist en zijn inwoners of gerealiseerd door Heistenaars.

Dit jaar komt Georges Vermandel met zijn accordeon op het podium om te vertellen - en hij kan het - over zijn recordpoging in 1954. Voor het filmjournaal heb ik opnieuw in Heist rondgespeurd en ontdekte uitstekende facetten die ik op een ludieke manier heb pogen te verfilmen.
 
Het voorprogramma staat dit jaar in het teken van mijn vriend en cineast Lucien Henneman, die reeds achter de camera stond toen ik nog in de kleuterklas zat. In het voorjaar van 1979 startte hij met de opnamen van “Van Vissersdorp tot Badstad“ naar het gelijknamige boek van Maurits Dekeyzer.

In het filmjournaal van vorig jaar zag u sfeerbeelden van opnamen in de De Garre en op dijk en strand. Ik heb zelf verschillende opnamen meegemaakt, soms als figurant, soms als medewerker bij de opnamen. Zo belandden we in Het Zwin, Lissewege en Oostduinkerke voor diverse reconstructies van gebeurtenissen uit het Heistse verleden. Want in Heist zelf, blijft niet veel meer terug te vinden van het verleden.

Lucien Henneman was tevens initiatiefnemer en cameraman en zorgde voor de montage. De spelregie was in handen van Franky Cauwels. Talrijke figuranten uit Heist en elders droegen bij tot het welslagen van het filmproject.

De medewerking van Heyst Leeft strekte zich zowel uit op het materiële als op het financiële vlak omdat het bestuur vond dat deze film een verrijking zou betekenen van het Heistse patrimonium. Heyst Leeft heeft de eer en het genoegen deze film in première aan haar trouw publiek voor te stellen.

Hoofdredacteur
Dany Vantorre

Inhoudstafel en Woord vooraf - 1981-03

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1981
03
001-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32