Leeft Heist?

Een vereniging zoals "Heyst leeft" is geen unicum in ons land, integendeel velen zijn ons voorgegaan en anderen zullen ons navolgen. De moderne mens ondervindt dat er een kloof dreigt met het verleden en voelt dit aan als een verlies. De erfenis van het verleden kan op twee manieren verkeerd worden geïnterpreteerd: Jongeren hebben soms de neiging om alles wat van "vroeger" is als oud en afgedankt te verwerpen. Het Nu en Later zijn hun enige cultuursferen. Ouderen doen het tegenovergestelde, ze stoten de veranderingen in de maatschappij af en sluiten zich op in de wereld van de "goede oude tijd".

Zoals reeds zovelen meent "Heyst Leeft" dat er een evenwicht mogelijk is tussen Oud en Nieuw waarbij deze elementen elkaar aanvullen in plaats van te bestrijden. Het beeld van een gemeente of stad verandert niet zo maar op één dag. Stelselmatig worden oude gedeelten gesloopt, nieuwe wijken opgetrokken, wegen aangelegd, enz..
Pas over een periode van 10 jaar kan men vaststellen dat de tijd niet heeft stilgestaan. Het gevaar dreigt dat de moderniseringswoede kostbare getuigenissen van het verleden vernietigt. Men begint dit in te zien: 1975 is het monumentenjaar geworden.

Met het verdwijnen van gebouwen, gaan ook soms de herinneringen verloren aan de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. Dit is veel erger: Mensen zijn meer waard dan historische gebouwen. "Heyst Leeft" is in de eerste plaats bekommerd om een blijvende schakel te binden aan de "heistenaars van vroeger". Een hernieuwde kennismaking met het verleden zal hopelijk de huidige inwoners dichter bij elkaar brengen.

Daarom hopen wij dat deze eerste tentoonstelling een middel is om al die mensen samen te brengen. Ons groot streefdoel is initiatieven nemen met een plaatselijk karakter, gedragen door een zorg voor een vermenselijking van het leefklimaat in de maatschappij.

Het verzamelen van voorwerpen en getuigenissen uit het verleden is een broodnodige zaak om het niet te laten teloor gaan. Hieraan wordt gelukkig reeds vele jaren door heemkundigen en verzamelaars verholpen. Een vereniging als "Heyst Leeft" wil er daarnaast voor zorgen dat de bevolking daadwerkelijk contact houdt met het rijke verleden.

Wij menen dat nog veel kan verbeterd worden op gebied van doorspelen van de interessante informatie. Bent u reeds in het heemkundig museum binnen geweest? Wellicht niet, neem de gelegenheid te baat tijdens de week van 26 april tot 4 mei. Het kan naast een bezoek aan de tentoonstelling "Romanie 100" een eerste stap zijn om een echte heistenaar te worden.

Leeft Heist?

Redactie

Heyst Leeft
1975
00
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:44:32