Kerktoren Klemskerke
Klemskerke is een oud polderdorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de kustgemeente De Haan. Het eerste geschreven document over Klemkerke is gevonden rond 1003. Het duinmassief van Klemskerke-Vlissegem heeft in de loop der eeuwen heel wat vruchtbaar polderland ingenomen. Klemskerke was tot 1977 een zelfstandige Belgische gemeente, met de dorpskern op een drietal kilometer van de kustlijn.
Het gaat hier niet over een vierboete maar over een naald op de kerktoren. De kosten liepen te hoog op voor het onderhoud van de naald en de kerkelijke overheid vond het bovendien niet nodig dat op de kerktoren een naald stond. Er werd beslist om deze af te breken. Deze beslissing werd genomen op maandag 23 september 1771. Doch men had hier geen rekening gehouden met de vissers en zeelieden, want de kerktoren (naald) diende als baken voor de scheepvaart.
Twee dagen vóór de aanvang van de werken kwam er van de raad te Brussel een schrijven, gericht aan de Heren van Het Brugse Vrije, met als inhoud “de naald mocht niet afgebroken worden.” Dit schrijven werd door Het Vrije aan het bisdom overgemaakt. De werken werden stilgelegd en het bisdom stelde een bevoegd persoon aan om hun zaak te verdedigen te Brussel, maar het dossier van de Heren van ‘t Vrije betoogt dat de toren moest behouden blijven. Als reden werd opgegeven: Openbaar nut.
Deze beslissing werd door de Raad van Brussel bevestigd, in het Besluit van 10 augustus 1777: “De toren met naald moest blijven”.
Klemskerke 1904