Hôtel du Lion d’Or
Het gebouw en zijn bewoners
Danny Lannoy
Vanaf 1888 onderging Knokke een gedaantewisseling. De toeristen ontdekten het polderdorpje, de ongerepte duinen, het strand en zijn vuurtoren. Cafés werden omgevormd tot pensions en hotels. De eerste verkaveling kwam tot stand aan de westkant van de “Kalsijde naar de Zee”. In Knokke-dorp was er ook heel wat bedrijvigheid. Zo bouwde Louis Tavernier in 1894 het “Hôtel de Bruxelles” langs de Zeeweg bij de latere Boudewijnlaan op grond die eigendom was van de Zoutepolder. Zowel een foto als briefpapier van het hotel vermelden in 1905 het echtpaar Firmin Zwaenepoel - Saevels als uitbater, wat bewijst dat de zaak in onderhuur was gegeven.
Volgens de overleveringen baatte het echtpaar Tavernier - De Groote eerst “Grand Hôtel du Lion d’Or” uit, eigendom van brouwer Hendrik Maes uit Brugge. Het hotel bevond zich tegenover de latere Verweeplaats en werd gebouwd in 1894. Het nieuwe “Hôtel de Bruxelles” aan de oostkant van de Zeeweg kreeg pas de naam “Hôtel du Lion d’Or” op het ogenblik dat de oude “Lion d’Or” tegenover de markt veranderde in “L’Espérance”.
Lodewijk (Louis) Tavernier was de zoon van Pieter (1814) en Isabelle Driessens die een hoeve betrokken in de buurt waar later het kasteel van Parmentier zou worden opgericht. Pieter was de oudere broer van Philippe Tavernier (°1816 - †1896), burgemeester van Knokke van 1854 tot 1872. Louis’ broer was Leonard die met zijn echtgenote Pharilde Genbrugge het “Hôtel du Cygne” uitbaatte.
Het echtpaar Louis Tavernier (°1845 - †1910) Charlotte De Groote kreeg vijf kinderen: Frans, Pieter, Rozalie, Maria en Paula.
Frans Tavernier (1888-1973) zou de zaak overnemen; hij huwde in 1919 met Zulma Brutsaert.
Het gezin telde vier kinderen: Roger, Etienne, Louis en Yvonne. Echtgenote Zulma overleed in 1937.
Het hotel was het lokaal van de “St. Sebastiaansgilde”, “De Noordschutters”, “Oudstrijdersbond” en “Knokke Football Club”. Jarenlang hielden de verenigingen er hun souper. Zowel vader als zoon Tavernier waren actief in de St. Sebastiaansgilde.
De hotelactiviteiten werden in 1965 stilgelegd. Het gebouw werd verkocht en bood plaats aan de Antiekzaak van Robert Ryckaert. Het hotel werd gesloopt in 1966 en vervangen door een residentie in eigentijdse architectuur met op de benedenverdieping de “Fri Fri”.
De ‘Lion d’Or’ (1) met overdekt terras, langs de westkant van de ‘l’Avenue vers la Mer’ gefotografeerd
De lijnstelling in Knokke-Dorp
In 1893 had de Zoutepolder een perceel grond afgestaan aan de gemeente om een marktplein aan te leggen. De Zeeweg werd omgedoopt tot ‘Avenue Lippens-laan’ uit erkentelijkheid aan de grondeigenaars.
Het jaar daarop kwam de lijnstelling ter sprake in de gemeenteraad. Voor de Lippenslaan wilde men een “boulevard” van 25 m. breed realiseren. Daartoe moesten enkele woningen gesloopt worden. Vanaf “Hôtel du Lion d’Or” tot aan de kerk waren onteigeningen noodzakelijk. Na veel onderhandelen werd volgend besluit genomen voor de Lippenslaan:
“Rechts: de bestaande lijnstelling van aan het hotel de Bruges tot aan den noordgevel van het huis van de weduwe Gysel. Vanaf dit punt eene rechte lijn eindigende rechtover den zuidgevel van het hotel Prince Baudouin en op eenen afstand van 25 meter van den hoek van dit gebouw.
Links: eenen rechte lijn, verbindende het punt op eenen afstand van 17,50 meter rechthoekig genomen uit den zuidhoek van het hotel de Bruges met den zuidhoek des voorgevels van de villa van Philip Tavernier"
Het gasthof “Hôtel de Bruxelles”, eigendom van Louis Tavernier, zou later onteigend worden op kosten van de gemeente! Verder waren er nog gronden van de Zoutepolder en het consortium Verwee - Van Bunnen Dumortier die kosteloos zouden worden afgestaan.
In 1897 was opnieuw sprake enkele woningen op cijns van de Zoutepolder te onteigenen; dit waren de huisjes van Frans Baes, Bernard D’hont-Baes, Joseph Baes, weduwe Gysel en Charles Torney-Verbanck, allen ten oosten van de Lippenslaan vanaf “Hôtel de Bruges” tot aan “Hôtel de Bruxelles” (zie kaart).
Rond 1900 waren reeds een tweetal woningen gedeeltelijk gesloopt aan de westkant van de Lippenslaan.
In 1907 werd in de gemeenteraad van 3 augustus beslist het ‘Hôtel du Lion d’Or’ te slopen: “de onteigening van den eigendom van Sieur Tavernier wordt gedaan mits de geldelijke tusschenkomst van 2000 fr. en onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de streep grond van tien meters breedte langs de Lippenslaan kosteloos afgestaan worde’ (Gem. Archief blz. 437).
Zicht genomen vanaf de kerk:
de Lippenslaan met duidelijk zichtbaar het vooruitspringende hotel met zadeldak.
Er waren onderhandelingen tussen Maurice Lippens, namens de Zoutepolder, en Tavernier en Maertens in verband met hun gebouwen. In 1907 liep de pacht van Tavernier af voor het ‘Hôtel de Bruxelles’. Op 27 april 1908 schreef Louis Tavernier, uitbater van het hotel, een brief aan Lippens.
Knocke-sur-Mer, le 27April 1908
Mijnheer Lippens,
Wij hebben uwen brief ontvangen, waarin gij ons verplicht het huis aanstonds af te breken. Mijnheer wij hebben van binnen al alles afgebroken, en zoohaast wij den ackt gepasseerd hebben zullen wij het in entreprieze geven en het zal aanstonds neder liggen. Mijnheer wij zouden ook willen weten ofhet nu wel zeker dat wijden 7 Mei den ackt mogen passeeren,
Mijne beste groetenissen,
Louis Tavernier
Na de sloping van het oude hotel werd het nieuwe ‘GRAND HOTEL DU LION D’OR’ gebouwd op de nieuwe rooilijn van de Lippenslaan met de toekomstige Boudewijnlaan. Het werd een eenvoudig gebouw met gepleisterde gevels, een gelijkvloers en één verdieping hoog. (kort voor WO I met een verdieping opgetrokken en een platte bedaking).
Knokke-Dorp in 1900 met ‘Hôtel de Bruxelles (3de gebouw, voorbij de kiosk, rechts de ‘Prince Baudouin).
Copie van een kadasterplan uit 1894 van ‘Hôtel de Bruxelles’ en omgeving verkeerdeljk vermeld als ‘Hôtel Lion Belge'
Bibliografie:
D.Lannoy, Knokke & Belle Epoque, De Distel, 1993.
A.D’hont, Dagkiapper uit Knokke, deel II, L.annoo, Tielt 1976.
Archief Knokke-Heist, Bevolkingsregisters 1890-1910.