Germain Brouns : Prins Coudecerke II

André Desmidt

Naar aanleiding van 50 jaar kinderstoet bezochten we ook eens de toenmalige prins carnaval Germain Brouns.

germain brounsPrins Coudecerke II Germain Brouns

De herinneringen, en vooral ook de foto’s, kwamen boven en we moesten de gezellige babbel afbreken omdat het tijd was om te eten...

De familie Brouns is afkomstig uit Brugge (Sint-Pieters) maar bij wijze van aprilgrap (?) kwamen ze naar Heist op 1 april 1954 en zo kon Germain de tweede trimester van het eerste middelbaar verder zetten bij de frères in Heist. Ze woonden in de Steenstraat waar onder andere ook meester Albert Rappé (vrije visserij school) en Charles Haerinck (politieman) en Maria Kluts (viswinkel) woonden.

Vader was werkzaam in de glasfabriek te Zeebrugge. Bij het beoefenen van zijn hobby (garnaalkruien) kwam hij in 1970 jammerlijk om het leven.

Voor zijn hoger middelbaar ging Germain dan terug school lopen bij de frères in Brugge om dan naar de Handelshogeschool te Gent te trekken waar hij zijn diploma behaalde. Zo werd hij ook lid van de Heistse studentenclub Moeder Coudecerke

Eens afgestudeerd werkte hij een tiental jaren als boekhouder bij Max Desutter om dan het zakenkantoor van Victor Depaepe over te nemen.

Tot aan zijn pensioen bleef hij zelfstandig boekhouder zeer nauw betrokken bij de visserij in Zeebrugge.

Carnaval

Eind de jaren vijftig zat het carnavalgebeuren in Heist wat in een dipje. Omliggende steden en gemeenten organiseerden ook carnaval waardoor de vele bussen vol kijklustigen uit het Brugse achterwege bleven.

Schepen Robert De Corte zag dat in en broedde op een aantal ideeën die het carnavalgebeuren opnieuw meer “schwung” moesten geven.

Zo startte men met het verkiezen van een prins carnaval hoewel velen in Heist stelden dat ze dat niet nodig hadden. De eerste optie van het gemeentebestuur was dat de prins uit het vissersmilieu moest komen maar na korte tijd werd daarvan afgestapt. De studentenclub bood een waardig alternatief.

In 1960 werd hoogstudent Lucien Calus verkozen tot prins Coudecerke I en het jaar daarop werd hij opgevolgd door Germain Brouns die de naam Prins Coudecerke II kreeg.

De verkiezing vond plaats in de zaal Old Brussels waar er een studentenbal werd georganiseerd. Tegenkandidaten waren Freddy Vandierendonck (de haringroker) en Richard Demuynck (fietshandelaar). Beiden werden daarna lid van het prinselijk gevolg.

Onder het toeziend oog van de voorzitter van het feestcomité Robert Dewispelaere, schepen Robert De Corte en meester Trifon Leliaert moesten de kandidaten een act opvoeren en een speech geven. Dit ludieke gebeuren werd beloond met een aantal punten en diegene die het hoogst scoorde werd uiteindelijk uitgeroepen tot prins.

groepsfoto trappen stadhuisOp het pui van het stadhuis met schepen De Corte, voorzitter Robert De Wispelaere, Lucien Calus, Joye, Manu Desutter, Oscar Deblauwe, Fred Vandierendocnk, Oscar Groshart, Kerschaever, Urbain De Wispelaere , Vanresseghem, Omer Degroote

Tot drie maal toe kregen de prinsen de benaming Prins Coudecerke en daarna was het gewoon hun naam en cijfer.

Er is wel enige onduidelijkheid wie Prins Coudecerke III was. Volgens de gemeentelijke documenten zou dit Leo Joye uit Zeebrugge geweest zijn maar de Heistenaars uit die tijd weten dat het Roland Matthijs was die nu in Zwitserland woont.

Op aandringen van Robert De Corte werd de jeugd betrokken bij carnaval iets wat in die tijd nog niet zo evident was, vooral voor het katholiek onderwijs.

Uit die tijd stammen ook de babbelutenworp en het roosje. Germain koos Rita Defruyt als zijn Roosje

prins coudekerke 2Prins Coudecerke II Germain Brouns met zijn Roosje Rita Defruyt

Zij werden in een limousine rondgereden in het centrum met als chauffeur gemeentewerkman Omer Degroote die zichtbaar genoot van de belangstelling (en zelf ook een beetje de honneurs in ontvangst nam) en zijn taak zéér plichtsbewust opnam.

Tijdens de stoet op dinsdagavond werd de prins rondgereden in een grote bierpot om dan te eindeigen op het Heldenplein waar de popverbranding plaats vond.

Van het Gemeentebestuur kreeg de prins de royale som van 3.000 fr (75 eurootjes) om de drie dagen door te komen met zijn gevolg en met het uitdrukkelijk verzoek de 108 toen bestaande cafés te bezoeken !

(maar op een gegeven ogenblik raakte hij de prinselijke tel kwijt...)

groepsfoto prins coudekerke 2

Het carnavalgebeuren is altijd al een driedaagse geweest in nauw verband met de visserij. Zo was er de plechtige vissersmis (ooit nog uitgezonden op BRT) en sinds 1964 de hulde aan het vissersmonument, de stoet op zondag en de maandag dan de diploma-uitreiking van de vrije visserij school op het stadhuis gevolgd door het Bal van de Zeemeermin.

De dinsdag was er dan de voetbalmatch tussen de vissers en de plakkers en de grote carnavalstoet en het straatcarnaval.

Aangezien de roots van Heist carnaval bij de visserij liggen wil Germain binnen het Hof der Prinsen aandacht vragen om de visserij opnieuw nauwer bij carnaval te betrekken.

En 50 jaar kinderstoet zou ook niet onopgemerkt mogen voorbijgaan.

Zo stelt hij voor om de tekenwedstrijd terug te koppelen aan een thema... er is niets nieuws onder de zon !

Germain Brouns: Prins Coudecerke II

André Desmidt

Heyst Leeft
2010
02
010-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22