Stadhuis te koop...

Groot was onze verbazing toen we een gele affiche zagen ophangen aan de zijgevel van het gebouw op de hoek van de Kursaalstraat en de Pannenstraat.

Een ideale gelegenheid om eens enkele blaadjes te verleggen in ons archief en wat opzoekingen te doen naar de geschiedenis van dit "historisch pand" dat ooit het stadhuis van Heist was.

De Brugse bankier Alphonse Demeester bouwde in de negentiende eeuw op de hoek van de Pannenstraat en de Pompestraat (nu Kursaalstraat) dit mooie hoekhuis wellicht geïnspireerd op de typische Brugse rijwoningen met trapgeveltje.

Voorheen stond op die plaats de herberg "De Swaene".

In 1896 gaat het Gemeentebestuur van Heist over tot de aankoop van dit pand voor de prijs van 19.700 frank. Het geld werd geleend bij het "armenbestuur".

In 1923 verhuist het gemeentehuis naar een vleugel van het toenmalig Kursaal langs de Zeedijk (ter hoogte van waar nu het Heldenplein ligt).

Dit was evenwel maar tijdelijk want na de oorlog (W.O.I) werkte men de plannen uit om Heist uit te breiden langs de zuidkant en voorzag men daar een nieuw stadhuis dat in 1932 werd ingehuldigd. Het stadhuis kreeg opnieuw een andere bestemming en werd de meubelzaak van Maertens-Versyck, zaak die in 1937 evenwel in faling ging.

Het werd overgenomen door Jean De Koninck bij vele Heistenaars gekend als "casserolletje" en officieel aangeduid als Quincallerie De Koninck. In 1984 werd deze populaire zaak stopgezet.

stadhuis kursaalstraat te koop

stadhuis kursaalstraat

Stadhuis te koop...

Redactie

Heyst Leeft
2010
01
013-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22