Medailles voor cultuurverdienste voor André Desmidt

In aanwezigheid van de schepenen Reubens en Lannoy werd tijdens een bescheiden plechtigheid de zilveren medaille voor cutluurverdienste opgespeld bij onze ondervoor­zitter André Desmidt door schepen Lannoy, op voordracht van de voorzitter van de cultuurraad Gaspar Warnier.

Dit wegens 25 jaar activiteiten als bestuurslid, public relations, waarnemend voorzitter en ondervoorzitter van Heyst Leeft en hoofdredacteur van het tijdschrift.

In zijn inleiding schetste voorzitter Warnier André Desmidt als een man uit één stuk die zich verdienstelijk maakte in de socio-culturele sector in het algemeen en Heyst Leeft in het bijzonder, en dit sinds zeer vele jaren.

Aan de hand van getuigenissen van ere-voorzitter Femand De Backere gaf hij dan een overzicht van de hoogtepunten uit de voobije 25 jaar: de Avondjes Heist, het aanbrengen van de gevelborden aan oude Heistse monumenten, de wandelingen, het in de kijker plaatsen van monumenten zoals het Boerenhof, het Visserskapelletje, het Station, het Stadhuis, de Visserijschool... Ook uitstappen per bus werden nog eens bovengehaald. Uiteraard en zeer belangrijk ook het tijdschrift dat vier maal per jaar verschijnt.

Andere activiteiten zijn het Festival van het Vlaamse Visserslied, het feest van de 50-jarigen en de grootse inspanningen voor de processie op 15 augustus.

In zijn wederwoord schetste André zijn historische evolutie.

Het was in de herfst van 1974 dat schepen Joseph De Groote het initiatief nam om een kring te stichten (deels als reactie op de oprichting van Cnoc is ier) met de naam Heyst Leeft. Eigenlijk een signaal van: Opgepast, Heist is er ook nog!

Reeds op de eerste vergaderingen was André aanwezig met voorzitter De Groote, secretaris Danny Vantorre en een groep fervente Heistenaars.

Het eerste lokaal was in de Kursaalstraat bij Vostjes. Later verhuisde de kring naar het Boerenhof om tenslotte in een ander monument van Heist, Café Sportwereld, bij Six, het lokaal te vestigen.

Is het moeilijk om bestuursleden te vinden, dan kan dit zeker niet gezegd worden van de ledenwerving... want na 25 jaar is het ledenaantal op een hoogtepunt (momenteel 493).

Bij het ter perse gaan vernemen wij nog dat de Provincie West-Vlaanderen de gouden medaille heeft toegekend aan Fernand De Backere en André Desmidt voor 25 jaar bestuursfunctie bij Heyst Leeft.

 

Recent stelde de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago in de bibliotheek te Knokke hun ‘Analiticum van 40 jaar Rond de Poldertorens’ voor.

Dat reuzenwerk werd uitgevoerd door Johan Ballegeer die verder bouwde op het werk van J. Rau, R. Crois en G. Vandepitte.

Het analiticum bestaat uit een register op de auteurs van de voorbije veertig jaar, uit een register van alle persoonsnamen en realia. Het resultaat is van grote waarde voor alle heem- en geschiedkundigen die geïnteresseerd zijn in de Zwinstreek.

ANDRE IN HET ZILVER

Op 12 oktober ll. hadden wij een bestuursvergadering. Naar gewoonte wordt er hard gewerkt om alle programmapunten af te werken. Die bewuste avond echter hebben wij onze agenda even terzijde gelegd om gezellig feest te vieren.

Onze ondervoorzitter André Desmidt werd nl. gehuldigd met een zilveren medaille voor cultuurverdienste. Dat is niet niks, het betekent 25 jaar inzet en veel initiatief nemen.

Namens de Voorzitter en het voltallige bestuur van Heyst Leeft wensen wij onze ondervoorzitter een dikke proficiat.

Wij zijn fier dat André onze vereniging door dik en dun gesteund heeft, en wij laten onze lezers even mee genieten van de speech die de Voorzitter van de Culturele Raad aan hem opdroeg.

'Geachte Schepenen Lannoy en Reubens,

Ik sta hier deze avond samen met de bestuursleden van Heyst Leeft om een verdienstelijk lid van Heyst Leeft te huldigen.

Laat mij toe hierbij een terugblik te werpen op de voorbije 30 jaar. Toen de fusie KNOKKE-HEIST vast lag, was er zowel in KNOKKE, als in HEIST verzet. Noch de Knokkenaars, noch de Heistenaars wilden de eigenwaarde van hun stede verliezen.

In Knokke werd de heemkring CNOC IS IER opgericht, en iets later werd in Heist HEYST LEEFT boven de doopvont gehouden. Er was geen concurrentie, ze werden vrienden, want elk werkte om het historieke verleden van hun gemeente veil te stellen voor de toekomst.

In Westkapelle bleef het stil, maar daar lag de bakermat van de Heemkundige vereniging Sint Guthago, die een veel grotere regio omvat.

Dit alles is een weelde voor KNOKKE-HEIST, voor de cultuur en vooral voor hen die binnen 200 jaar of meer onderzoekingen zullen doen naar de wijze waarop wij leefden in de 19de en 20ste eeuw.

Terug bij HEYST LEEFT. De eerste Voorzitter was Joseph DEGROOTE, opgevolgd door Fernand DEBACKERE die na twee decennia de fakkel overdroeg aan Robert OPPALFENS. Hierbij al onze heilwensen aan U, uw bestuursleden en leden, want U allen bent de waarborg voor een lang bestaan van Heist Leeft.

En deze waarborg vinden we ook terug in uw ondervoorzitter André DESMIDT, die wij vanavond huldigen.

Persoonlijk ken ik André goed, want buiten HEYST LEEFT is hij ook actief in de KIEVIT, en beroepsmatig in de Dienst van Toerisme.

Om André beter te kunnen omschrijven, ben ik mijn licht gaan opsteken bij jullie erevoorzitter Fernand Debackere en hij zette het voor mij op papier.

Ik omschrijf niet, ik laat jullie zijn gedachten horen:

'Laat ons eerst zeggen dat André Desmidt een man uit één stuk is. In het bestuur van HEYST LEEFT heb ik lange jaren met hem mogen samenwerken. Denken wij vooral aan: Romanie 100 - Aloïs De Buck 100 - De Vuurtoren - Een avondje Heist - De Garre - 100 jaar Duinengalm - 50 jaar Zeemeermin - 't Visserslied -

De Processie - 10-15-20 jaar Heyst Leeft - 250 jaar Boerenhof - De Gheldere - Het Stadhuis - Het Station.

Tijdens menige reizen: o.a. Zierikzee - Noord-Frankrijk, en recent het feest van de 50-jarigen en vooral niet te vergeten: het werk van 4 boekjes per jaar.'

Als Voorzitter van de Culturele Raad sta ik volledig achter de waardering vanuit 'Heyst Leeft' naar André Desmidt toe, om hem voor te dragen tot het bekomen van de zilveren medaille voor cultuurverdienste.

Wij hebben dan ook aan het Gemeentebestuur gevraagd om aan André Desmidt deze medaille toe te kennen.

Ik ben fier als Voorzitter van de Culturele Raad, de Heer Schepen Danny Lannoy te verzoeken deze medaille op te spelden.'

Warnier Gaspar - Voorzitter Culturele Raad Knokke-Heist

 

2015 06 18 144610

ARTIKEL - Zilveren medaille voor cultuurverdienste voor André Desmidt

Heyst Leeft trots op trouwe André

André Desmidt is zeker geen onbe­kende in de ge­meente. Als toeris- medirecteur doet hij er alles aan om zijn product zo goed mogelijk aan de man te brengen. Maar in zijn vrije tijd, doet André nog veel meer voor de gemeente.

Vorige week mocht Gaspar Warnier, voorzitter van de ge­meentelijke cultuurraad, bij André Desmidt de zilveren medaille voor cultuurverdien­ste opspelden. André verdient de medaille omdat hij een kwarteeuw bestuurslid en pu­blic relationman is van de heemkring Heyst Leeft.

Avondjes Heist

Naar aanleiding van de ver- eremerking ging Gaspar Warnier te rade bij de ere-voorzitter van Heyst Leeft, Fernand De Backere. De Backere schetste
de hoogtepunten uit de voor­bije 25 jaar. Zo waren er de Avondjes Heist, het aanbren­gen van de plaketten aan de oude gevels, de wandelingen, het in de kijker plaatsen van monumenten zoals het Boe­renhof, het visserijkapelletje, de vuurtoren, het station, het stadhuis en de visserijschool.

Ook de uitstappen per bus her­innert De Backer zich. Maar vooral staat André toch be­kend om het tijdschrift van Heyst Leeft.

Eerste aanwezige

André Desmidt zelf stond even stil bij de historische evolutie van de vereniging.

Heyst Leeft werd opgericht in de herfst van 1974 door huidig schepen Joseph De Groote. Het initiatief was een reactie op de oprichting van Cnoc is Ier in de buurdeelgemeente.

André Desmidt was al op de eerste vergaderingen aanwe­zig. Het lokaal van de vereni­ging was toen nog bij Vostjes
langs de Kursaalstraat. Later verhuisde Heyst Leeft naar ’t Boerenhof en nadien naar café Sportwereld langs de Graaf d’Ursellaan.

Moelijk te vinden

Bij de medaille-uitreiking waren ook de schepenen Ingrid Reubens en Danny Lannoy aanwezig. Samen met Danny Lannoy van Cnoc is Ier werd even stilgestaan bij de huidige evoluties binnen de heemkringen.

„Ondanks het grote aantal leden die verenigingen nog tel­len, wordt het toch steeds moeilijker om bestuursleden te vinden”, klonk het als een op­roep. Daarbij werd zelfs niet uitgesloten dat de twee vereni­gingen in de toekomst nauwer met elkaar zullen samenwer­ken. Van een eventuele fusie is voorlopig nog geen sprake.

(GW)

■ Heyst Leeft telt 25 jaar na haar stichting nog steeds vijf­honderd leden. Wie zich ge­roepen voelt om bestuurslid te worden van de grootste ver­eniging van Heist kan zich melden bij voorzitter Robert Oppalfens langs de Heistlaan 116.


KNOKKE-HEIST - André Desmidt is onderscheiden met de zilveren medaille voor cultuur­verdienste. Voorzitter van de cultuurraad Gaspard Wamier speldde hem de medaille op.

Desmidt kreeg de onders-cheiding voor een kwarteeuw inzet als be­stuurslid, public-relations-verantwoordelijke, waarnemend voorzitter en ondervoorzitter van de heemkundige kring Heyst Leeft. Desmidt is ook hoofdre­dacteur van het tijdschrift van Heyst Leeft. De heemkring is met zijn 493 leden de grootste vereni­ging van Heist. Zij werd in 1974 opgericht op initiatief van sche­pen Joseph De Groote. Het lo­kaal was aanvankelijk onderge­bracht in de Kursaalstraat. Later verhuisde men naar het Boerenhof. Sinds enkele jaren komt het genootschap samen in café Sportwereld in Heist.

2015 06 18 144641(CKM. Foto Demon)

al jaren in op het socio-culturele vlak in het algemeen en in het bij­zonder voor Heyst Leeft. Vanaf de stichting woonde hij de eerste vergaderingen bij en was hij stu­wende kracht achter talrijke ini­tiatieven.

Zo was hij de man achter de avondjes Heist, het aanbrengen van plaketten op de oude gevels; de wandelingen, het in de kijker zetten van monumenten zoals het boerenhof, visserskapelletje, de vuurtoren, station, stadhuis en visserijschool. Ook verleent hij zijn medewerking aan het­ Festival van het Vlaams visserslied en de Toewijding. Belangrijk voor de herken-baarheid van de vereni­ging is de uitgave van een tijd­schriftje, dat vier maal per jaar verschijnt.

Signaal

Het was op initiatief van sche­pen Jozef De Groote dat in 1974 de heemkundige kring Heyst Leeft werd opgericht. André De­smidt: „Het was een soort signaal na de fusie van gemeenten naar Knokke dat ook in Heist nog cul­turele activiteiten waren. Het was een reactie op de stichting van de heemkring Cnoc is Ier. Zoals heel wat verenigingen kende de kring verschillende locaties. Ons eerste lokaal was in de Kursaal­straat bij Vosje. Later verhuisde de vereniging naar het Boerenhof om ten slotte in een ander monu­ment van Heist, café Sport­wereld, te belanden. Hoewel de vereniging werd opgericht als re­actie op de kring in Knokke, wer­ken wij goed samen. Het is zelfs niet uitgesloten dat wij in de toe­komst samen activiteiten organi­seren.”

Momenteel telt de vereniging zo’n 493 leden, waarvan echter weinigen zich geroepen voelen om in het bestuur te zitten.

Wie graag deel wil uitmaken van het bestuur, kan steeds con­tact opnemen met voorzitter Ro­bert Oppalfens, Heistlaan 116, Heist.

—NM

Medailles voor cultuurverdienste voor André Desmidt

Gaspar Warnier

Heyst Leeft
2000
04
002-004
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22