Knokke bei uns in Deutschland
Als zeeman let je er op! Toen ik vorige zomer van Emden richting Norden reed langs de boorden van de Eems (Oost-Friesland), kwam ik voorbij een radarpost die het zeeverkeer regelde. Mijn oog viel op een rode bakboordboei, die aan wal stond, met de vermelding Knock.
Als je zo iets onverwachts tegenkomt, ga je je als Knokkenaar vragen stellen.
Op een beleefde vraag krijg je antwoord, zei m’n vader altijd. In de l6de eeuw lag het gewest Groningen in zekere zin dichter bij Oost-Friesland dan tegenwoordig. Voor een snelle en economische verbinding over de Eems zorgde een veer van Termunterzijl (Delfzijl) naar het tegenover liggende Knock. Men berekende in die tijd dat voor een vracht van 1 schip, over land 1200 paarden nodig waren. Nu moet men helemaal de Dollard rondrijden, via Windschoten.
Toch nog goed voor een honderd kilometer.
Het plaatsje Knock stelt nu niets meer voor. Er is alleen een modern pompstation dat het water uit de omringende polders in zee pomp. Op de foto verwijst nog een aandenksteen naar “siel-u. Schopfwerken”. Een sluis en bemalingsinstallatie (d.i. de polders ontlasten van overtollige water met een watermolen) uit 1881.
Ook dat nog: het “zijl” in Delfzijl heeft niets te maken met een zeil maar staat voor het Friese woord “siel” wat sluis betekent.