Huldebetoon Graaf Leon Lippens

2018 08 23 104215

2018 08 23 104230

Graaf Léon Lippens overleed te Knokke op 16 juni 1986, doch onvergetelijk blijft hij voortleven in het hart van ontelbare vrienden.

Gedurende twintig jaar (1946-1966) heeft hij als burgemeester zijn beste krachten gewijd aan de bloei en de groei van zijn badstad. Hij was met name grondlegger in 1952 van een Knoks sieraad bij uitstek, het enig natuurreservaat “Het Zwin” waar hij tot zijn heengaan een onuitwisbare persoonlijke stempel op heeft gedrukt. Hij was ook één van de grootste natuurbeschermers wiens gezag alom is erkend.

Het was een historisch moment als op 28 mei 1988 in het Zwinpark het borstbeeld van Graaf Léon Lippens onthuld werd. Het feit willen we in ons jaarboek bijzonder onthouden omdat de ere-burgemeester van Knokke ook de ere-voorzitter was, vanaf het eerste uur, van de heemkring Cnoc is ier.

CNOC IS IER

2018 08 23 104244

Uit de toespraak van dr Eugene Mattelaer
op de ONTHULLINGSPLECHTIGHEID van het bronzen beeld van
GRAAF LEON LIPPENS in het ZWINPARK :

Namens het Comité Vriendenkring Graaf Léon Lippens heet ik u allen hartelijk welkom in het Natuurreservaat Het Zwin.

Welkom aan de talrijke vrienden van wijlen Graaf Léon Lippens die hier vandaag met zovelen zijn opgekomen naar aanleiding van de onthulling van zijn bronzen borstbeeld dat een duurzame herinnering zal blijven aan de Stichter van dit enig Natuurreservaat. Het werk van mevrouw Sylvia Willink stelt hem voor zoals men hem in het Zwin heeft gekend met verrekijker en zoekende blik naar de verten.

Namens de Familie Graaf Léon Lippens en het Comité van de Vriendenkring wil ik een bijzondere en warme dank uitbrengen aan de begenadigde kunstenares omdat zij zò levendig en natuurgetrouw de gehuldigde heeft geboetseerd en in brons heeft laten gieten. Ik wil hier een zin herhalen die zij schreef naar de familie Lippens: "ik heb met enorm veel plezier dit beeld gemaakt, want ik had direct veel affiniteit voor het sympatieke gezicht van de Graaf. Ik heb eenzaamheid en sereniteit nodig om aan gang te blijven en moet mij vaak afschermen tegen de buitenwereld vol afleidingen; mijn talent is gewoon aangeboren en het is mij een genade als het mij gelukt het wezen van de geportretteerde te pakken te krijgen". Hartelijk gefeliciteerd Mevrouw Sylvia Willink voor uw creatie – zo gewetensvol gemaakt, met een eindeloos geduld, met respect voor het natuurlijke, dus voor de realiteit. Knokke is fier het bronzen beeld van zijn vereerde Ere-burgemeester te bezitten.

Dank, echte en oprechte dank aan de honderden donateurs die de verwezenlijking van dit project hebben mogelijk gemaakt. Spontaan en geestdriftig hebben allen dit opzet gesteund, in piëteitsvolle herinnering aan de edele figuur van Graaf Léon Lippens.

Graaf Léon Lippens heeft gedurende twintig jaar – van 1946 tot 1966 – als Burgemeester deze stad geleid. Hij heeft de wonden geheeld die Wereldoorlog 1939-1945 alhier heeft gemaakt. Hij heeft, in de geest zijner voorouders, Knokke – de Tuin aan de Noordzee, de badstad met naam en wereldfaam – tot schitterende ontplooiing gebracht. Zijn krachtige persoonlijkheid heeft een onuitwisbare stempel op onze stad gedrukt. Zijn onbetwistbaar leiderschap, zijn gehechtheid aan de hoogste morele en zedelijke waarden, zijn trouw aan Vorst en Land waren de mooie sieraden die hem tooiden. Maar hij was vooral een filosoof, een poëet der natuur met een grote zin voor humor. Hij was een "gentleman" "met een sterk besef van de waarde der persoonlijk­heid, maar dat gerelativeerd werd door een even krachtig bewustzijn van de vergankelijkheid van alle roem". Ik wil hier een citaat aanhalen dat hij neerschreef in 1978: "Men keert steeds naar de natuur terug, zij is geheiligd; neemt men er afstand van dan lijdt men schipbreuk en mondt men uit in ijdele discussies, op het kunstmatige, op het byzantijnse, op ruzies en chaos, op trots en ijdelheid van arme en begrensde geesten. Vol overgave, zoals het gebeurt in de natuur, moeten wij ook in ons leven het "Gewijde" – le Sacré – laten doordringen. Daarvoor moeten wij de "Gave der verrukking" – le don de l'emerveillement – behouden en ontwikkelen, dit is de gave die wij bezaten in de kinderjaren, de aanvaarding van het schone en van het mysterie, de gave der poëzie".

Zò klopt hier het warme hart van de stichter van Het Zwin. Hier heeft hij, de natuurbeschermer bij uitstek, zijn levensfilosofie opgedaan. Als wereldberoemd ornitholoog – waarvoor hij de hoogste onderscheidingen heeft ontvangen – heeft hij een tiental werken geschreven over de vogels van het Zwin, van België, van Europa, van Zaïre. Zijn laatste boek, verschenen enkele maanden vòòr zijn afsterven in samenwerking met Henri Wille "Uitzonderlijke vogels in België en West-Europa", is een must voor alle vogelliefhebbers.

Dit bronzen beeld, waardoor Graaf Léon Lippens zo wezensgetrouw vóór ons staat, zal door duizenden bezoekers genegen worden begroet als zij dit natuurpark zullen binnentreden.

Het Zwin, paradijs voor de vogels die broeden,
het Zwin, dat de "Compagnie" steeds wil behoeden,
het Zwin, waar de ooievaars hun nesten hoog bouwen,
het Zwin in het Zoute, een oord van vertrouwen –

Dit Zwin is d'oasis van 't bloeiende Knokke,
het Zwin heeft een naam als een galmende klokke,
het Zwin bracht hier welvaart in 't verre verleden,
het Zwin-reservaat is 't symbool van het heden.

Het Zwin van de scholeksters, kluten en meeuwen,
waar paarsschone Zwinblommen bloeien in pracht,
het werd door Graaf Lippens tot leven gebracht.

Het blijft dan beschermd voor de komende eeuwen
en heeft voor ons Knokke een heerlijke zin:
hier leeft, immer blijvend, de stichter van 't Zwin.

Dag der Onthullingsplechtigheid van het bronzen borstbeeld van Graaf Léon Lippens in het Zwinreservaat.
Knokke, 28 mei 1988

2018 08 23 1039562018 08 23 1040442018 08 23 1041072018 08 23 1041262018 08 23 104147

Uit de toespraak van Dr.Eugene Mattelaer op de onthullingsplechtigheid van het bronzen beeld van Graaf Leon Lippens in het Zwinpark.

Eugene Mattelaer

Cnocke is Hier
1988
25
033-036
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01