Zaterdag 19 en zondag 20 april 1986 - Het Nieuwsblad

Graaf Léon Lippens over Het Zwin: Een reservaat en z'n edukatieve waarde.

Knokke-Heist – Met trots vertelt Léon Lippens over de waarde die het Zwinreservaat heeft in de opvoeding en opleiding van de bevolking. Er zijn 50 gidsen ter beschikking, mensen die werden geselecteerd om hun grondige kennis en hun liefde voor de natuur. Per jaar zijn er meer dan 1.300 rondleidingen. Ruim 65.000 mensen maken zo op een verantwoorde wijze kennis met het reservaat en al wat er rond leeft. De scholen brengen jaarlijks ruim 60.000 leerlingen naar Het Zwin. Dat is voor de leerlingen een revelatie, er wordt les gegeven in de natuur en het vak biologie krijgt meer belangstelling en ook meer waarde door de aanschouwelijkheid. “Het is een plezier”, aldus Lippens, “als ik 's avonds aan de ingang van Het Zwin sta en verheugde meisje en jongens honderd uit hoor vertellen over hun bezoek, de natuurbeschermingsopvoeding wint er heel wat aanhangers bij”.

Als gewezen burgemeester van Knokke kent Léon Lippens ook de toeristische waarde van het reservaat. De leerlingen vertellen thuis aan ouders en familieleden over hun heerlijke dag en uit ondervinding weet men al dat een familiebezoek dan de volgende stap is.

In een enquête werden in Knokke-Heist 2.000 mensen ondervraagd en 22 t.h. van de jaarlijks 300.000 vakantiegangers zouden naar de badstad zijn gekomen omdat Het Zwin een attraktiepool is. Wanneer men de berekening maakt sinds het ontstaan in 1952 moeten er ongeveer al 8 miljoen bezoekers zijn geweest.

Wat Léon Lippens nooit heeft begrepen was de tijd die de dienst van toerisme nodig had om de geleide wandelingen in het reservaat in het programma op te nemen. Nu krijgt deze aktiviteit in de “Uitkrant” van de gemeente een plaats. Donderdag en zondag is het om 10u. verzamelen geblazen aan de ingang van Het Zwin, om te kunnen deelnemen aan deze geleide wandelingen. (dh)

Jules De Vocht was de laatste om een onderhoud te hebben met Graaf Léon Lippens. Dit persknipsel is meteen een document.

2018 08 23 101415Vanuit zijn huis op een duin heeft graaf Lippens een prachtig uitzicht op de natuur. Het is meteen het hoogste punt van Knokke.

De 10 punten van een Zwin-bezoeker.

Om van een wandeling in het Zwinreservaat te genieten moet men een paar regels in acht nemen. In een gesprek met Léon Lippens krijgen de toekomstige bezoekers een tiental punten opgesomd.

  1. Zorg voor een goede veldkijker en een eenvoudige vogelgids.
  2. Trek kleren aan met weinig opvallende kleuren: geen helgeel of oranje, wel groen, bruin of grijs.
  3. Ga liefst alleen op onderzoek of in kleine groepjes.
  4. Blijf rustig en vermijd bruuske bewegingen.
  5. Spreek zo weinig mogelijk, gebruik tekens om je tochtgenoten op iets opmerkzaam te maken.
  6. Let op waar je loopt, broedende vogels, jongen of eieren hebben vaak een perfekte schutkleur zodat je erop trapt voor je het weet.
  7. Raak geen eieren of jonge vogeltjes aan. Sommige vogelsoorten laten eieren of jongen in de steek, wanneer ze door mensen aangeraakt zijn.
  8. Ook planten hebben recht op leven, vertrap ze dus niet.
  9. Bloemen en planten komen het best tot hun recht in de vrije natuur.
  10. Breng alleen mee wat strikt noodzakelijk is voor verdere observatie en bespreking.

Graaf Léon Lippens over Het Zwin: Een reservaat en z'n edukatieve waarde

Jules De Vocht

Cnocke is Hier
1987
24
089-089
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01