Ter Herinnering

De Canadese strijdkrachten die de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945 voltooiden waren deze lange en moeilijke strijd al de vorige september begonnen. De bijna 7.000 Canadese gevallenen tijdens deze verschrikkelijke negen maanden van conflict liggen begraven in kerkhoven van Adegem in België tot aan Rheinberg in Duitsland.

De Canadese Oorlogsbegraafplaats te Adegem ligt in de noordwestelijke hoek van België, niet ver van de Nederlandse grens. Hier vindt men de graven van 844 Canadezen, van wie de meesten hun leven gaven tijdens de hevige strijd om de zuidelijke oever van de Schelde.

De Canadese Oorlogsbegraafplaats te Bergen op Zoom, in zuidwestelijk Nederland, bevat de graven van 968 Canadezen, van wie het merendeel omkwam in de gevechten om de zeetoegangen naar Antwerpen te openen en die haven toegankelijk te maken voor geallieerde schepen.

De Canadese Oorlogsbegraafplaats te Groesbeek ligt dichtbij de stad Nijmegen. Hier liggen meer dan 2.300 Canadezen begraven. Het Groesbeekse Monument bij de ingang naar de begraafplaats bevat de namen van 107 Canadezen, wier begraafplaats onbekend is.

De Canadese Oorlogsbegraafplaats te Holten ligt niet ver ten noorden van die stad, in noordoostelijk Nederland. De daar begraven 1.355 Canadezen gaven bijna allen hun leven tijdens de laatste fases van de oorlog in Nederland en tijdens de campagne van het Canadese Tweede Korps in Duitsland.

De Reichswald Oorlogsbegraafplaats en de Rheinberg Oorlogsbegraafplaats liggen beiden in Duitsland, iets ten oosten van de Nederlandse grens. De oorlogsbegraafplaats in het Reichswald heeft 705 grafstenen voor leden van de Canadese Luchtmacht en één voor een Canadese soldaat. De oorlogsbegraafplaats te Rheinberg heeft 516 grafstenen voor leden van de Canadese luchtmacht.

ter Herinnering - Oorlogsbegraafplaatsen Canadese strijdkrachten

Redactie

Cnocke is Hier
1984
21
094-094
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01