Geschiedenis in beeld 1957

Knokke doekt oude herinneringen op

2017 09 28 115731Deze week werd te Knokke de nieuwe kerk gewijd (zie onder nieuws Knokke) en daarmede zal in de komende weken het oude kerkgebouw volledig verdwijnen. Kijk, zo was het op het einde van de vorige eeuw. Boven: de ingang aan de Lippenslaan, met het opschrift: “Voertuigen, paarden en ezels op stap – Behandel de dieren met zachtheid”. Onder: een binnenzicht van de kerk vòòr de uitbreiding met een dwarsbeuk. Een paar beelden voor de geschiedenis.

Wat komt en wat verdwijnen moet

2017 09 28 115803Te Knokke is de nieuwe kerktoren nu uit zijn stalen gebinte gekropen. Aanvang juni wordt het nieuwe gebouw opengesteld en dan zal het oude verdwijnen. – Onder: dit is het laatste zicht dat men zal onthouden van deze oude kerk, die men nu nog enkel in een boek over plaatselijke geschiedenis zal terugvinden.

De verdwenen dorpskerk te Knokke 2/58

2017 09 28 115822Verschenen in “BRUGSCHE COURANT” A.D.
We brengen hier een laatste herinnering aan de oude verdwenen dorpskerk van Knokke. Boven links: de kerk met de begraafplaats die er in de jaren '20 nog omheen aangelegd was. Rechts: binnenzicht van de afgebroken kerk na de laatste oorlog toen de zijbeuken ondersteuning vandoen hadden.

Een kruisje over de oude kerk van Knokke 28/9/57

2017 09 28 115851Deze week is de oude kerk van het Dorp te Knokke voor altijd verdwenen, buiten het geklasseerde torentje. Nu blijven nog enkel foto's over van het sierlijke gebouwtje, dat drie eeuwen lang het middenpunt vormde van de gemeente die een grote badstad zou worden. De ontwikkeling en bloei van de badstad zou het enge geteisterde kerkje ten dode opschrijven. Onder onze kroniek uit Knokke halen we een laatste maal de historie aan van het kerkje, waarvan enkel de grondvesten zullen blijven bestaan onder het voorplein tot de nieuwe kerk (rechts) aan de toegang tot de Lippenslaan. En we blikken even terug. Boven links: Dit was de St Margarethakerk in de jaren vòòr de eerste wereldoorlog toen het kerkhof nog rond de parochiekerk lag. Onder links: de uitbreidingswerken in 1905, toen een nieuwe vleugel aangebouwd werd met een monumentaal koor. Dit alles is vandaag met de grond gelijk gemaakt en deze week ziet de toestand er uit zoals op de foto rechts:  het oude torentje dat overblijft, de nieuwe die hoog oprijst. Nu moet nog de toegang tot de nieuwe kerk gebouwd worden en deze zal meteen het gebouw een veel gunstiger uitzicht geven.

-- De H. MARGARETA vertrappelt te Knokke met de voeten een draak, zinnebeeld van heidense godendienst. Zo vermeldt de “Touring-Club” van 1921. En verder: “Het is op 20 juli dat het feest doorgaat van deze heilige, patronnes van de kerk. Bij deze gelegenheid gaat op de daaropvolgende zondag te Knokke de kermis door met een ommegang van Sint-Margareta. Hierbij wordt de heilige van haar voetstuk gehaald en aan de toewijding overgeleverd van de gelovigen, die de relekwie komen kussen en exvoto's in was kopen, met uitbeelding van benen of van zuigelingen met een vlaams kapje op. Want de H. Margareta is, zoals Lucia, een steun in de barensweeën. Weinig heiligen blijken verder nog een voorkeur te genieten: de H. Gerardus van Mahelhan, de H. Antonius van Padoea. Men aanbidt nog in het bizonder het Kindje Jezus van Praag”. (Nota: bijna alle heiligenbeelden werden in de Sint-Margaretakerk na de laatste wereldoorlog van hun plaats aan de zuilen weggenomen, om reden van estetiek.)

-- DE MEUBELEN en schilderijen van de afgebroken dorpskerk werden ofwel vernield ofwel vonden een bestemming in een vreemde kerk. Kijk hoe ze in 1921 nog opgemerkt werden door de toerist Paul De Wert: “De bakstenen kerk van Knokke, in primaire gotische stijl, steekt boven het gezellige groen zijn achtkantige toren uit, die geflankeerd wordt door stevig steunmetselwerk. Aan de zuidkant is er een zonnewijzer als uurwerk. Binnen de kerk kan men enkele schilderijen zien, namelijk een kopie van de Afdoening van het Kruis door Rubens. Onder de meest merkwaardige meubelstukken kan men prachtig Renaissance-snijwerk zien, de predikstoel, de kommunibank, een oude kristus, een biechtstoel en een echt juweeltje: de orgelkast. Een maagd is gekleed met een paars vloeren kleed aangrvuld met een zwarte kant.”

Boven Knokke rijst een toren

2017 09 28 115915Foto linksboven: (27/4/57): Een nieuw zicht op Knokke! Nu de stellingen van rond de nieuwe kerk weggenomen werden, kan men de slanke toren boven de daken zien oprijzen.

De nieuwe kerk te Knokke

Foto rechtsboven: (12/57): Voor het ogenblik wordt te Knokke de laatste hand gelegd aan het nieuwe kerkgebouw, dat tegen Pasen volledig moet klaarkomen. De monumentale ingang wordt thans gebouwd aan het voorpleintje, dat op de hoek komt van de toegang tot de Lippenslaan. Op onze foto ziet men naast de hoge toren ook het oude torentje van de oude dorpskerk zoals het zal bewaard blijven.

Geschiedenis in beeld 1957 - Knokke doekt oude herinneringen op

Redactie

Cnocke is Hier
1984
21
028-029
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01