The Commonwealth War Graves Commission
Danny Lannoy
De Canadese Oorlogsbegraafplaats te Adegem
De Gemenebest Oorlogsgraven Commissie (Commonwealth War Graves Commission) had oorspronkelijk de naam Imperial War Graves Commission, en werd belichaamd bij Koninklijk Besluit gedateerd 21 mei 1917. Een Supplementair Besluit in 1940 strekte de verantwoordelijkheid uit tot de doden van de Tweede Wereldoorlog, en nog eens in 1960 veranderde de naam in de tegenwoordige.
Engeland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India en de Republiek van Zuid-Afrika zijn leden van de Commissie. Hun aandeel in de kosten van de Commissie staat in direkte verhouding tot hun aantallen gesneuvelden.
Vanaf het begin waren de enige opzet en funktie van de Commissie het begraven en de herdenking bij voortduur van de 1.685.000 gesneuvelden van de strijdkrachten van het Engelse Gemenebest die in de Eerste en Tweede Wereldoorlogen omkwamen. Zij liggen begraven op bijna 25.000 begraafplaatsen in 140 landen over de hele wereld en diegenen waarvan de laatste rustplaats onbekend is worden herdacht op meer dan 140 herdenkingsplaatsen in de gebieden waar zij vochten en stierven.
De 2.500 Gemenebest oorlogsbegraafplaatsen rond de wereld zijn ontworpen en aangelegd volgens de plannen van de meest vooraanstaande architecten. Het is het doel van de Commissie dat deze begraafplaatsen zo worden aangelegd dat zij de indruk geven van mooie tuinen met groen van gras en bladeren en kleur en geur van bloemen overal – plaatsen van schoonheid waar de vredige en rustige sfeer de bezoeker positief moet treffen. Elke oorlogsbegraafplaats is gekenmerkt door een groot stenen Opofferingskruis met het bronzen zwaard van een kruisvaarder, en op de grotere begraafplaatsen is er tevens een Herinneringssteen, een op een altaar gelijkend monument met de woorden: Hun Naam Leeft Voor Altijd.
Eén van de belangrijkste principes in het werk van de Commissie is dat van gelijkheid van opoffering; iedere dode wordt dus individueel herdacht bij naam en allen worden als gelijken behandeld, ongeacht rang, burgerlijke staat, ras of religie. De meesten van Canada’s 5.707 gesneuvelden in Nederland zijn begraven in zeven Gemenebest oorlogsbegraafplaatsen, of worden herdacht op het monument in Groesbeek. Het Canadese Bureau van de Gemenebest Oorlogsgraven Commissie bevindt zich bij het Ministerie ter behartiging van de belangen van Oudstrijders in Ottawa en is verantwoordelijk voor ongeveer 19.000 gesneuvelden van het Gemenebest die zijn begraven in Canada en de Verenigde Staten.