DAGKLAPPER UIT KNOKKE tweede deel

Hoe het groeide en bloeide te Knokke

2017 09 28 114800“Hoe het groeide en bloeide te Knokke “ is de titel van het 2e deel van de Knokse dagklapper van André D'hont.

 De inhoud biedt een waaier van geschiedenissen, van 't Kalf tot Hazegras en Vrede, van 't oude Zoute tot de Oosthoek, van de Magere Schorre, Papenpolderdijk tot Kerkstraat, van 't Dorp tot de Dijk. Oscar Loeys vertelt over de oudste buurt van Knokke, waar Alfons Boulion trouwde en Clementine haar kinderen ter wereld bracht. Jules Stroo haalt herinneringen op van de “Witten Hof” en Fons en Dolf Maertens  van de Vrede het Hazegras de Zwinschorre en de Kalfduinen.

Wat Mauries Vermeire over Jan Vermeires Hul vertelt neemt men best met 'n korreltje zout maar alles vernemen we over pensjagers en smokkelaars van jachtwachter Jules Deschepper.

  Met Louis Viaene belanden we in het oude Zoekte waar Nathalie Byl alles te vertellen heeft over de meisjes van weleer waar Jacobus Van Landschoot Pietje Lierman en Fons hun postjes hadden. Met Konee Sys belanden we bij moeder Siska, de Bosmannen, Willem Terny en de Duutsche Paster bezongen door Georges Rotsaert.

2017 09 28 114842Dagklapper uit Knokke. André D'hont. Hoe het GROEIDE en BLOEIDE te KNOKKE

Marie Mengé vinden we terug op haar melkronde Fil Billiau in de Magere Schorre terwijl de historie van de Judestraat de voormalige Papenpolderdijk volledig achterhaald werd door Constant Neyts Joseph Welvaert Marie en Irma Bassens en deze van de Albertlaan door Maria Amys. Van Eugenie Spruyt, Euphrasie Waeghe en Clementina Heyneman uit Driewege en de Smedestraat bereikten we het Dorp met Theo Desmedt en Julien Decock. Georges Rotsaert blijft bij de molen van Lievens en René Waeghe, Marius Proot en Cesar Flamey in de Kerkstraat. Dan is er ook nog Wies Machiel met zoon Camille Fournier en Jan Sas, dei schrik der keunestropers.

 Formaat 205 x 260 mm – 350 blz. 325 illustraties, een ware verzameling. Prijs 810 fr. Voor de leden van “Cnoc is ier”: aan de gunstprijs van 600 fr. (+ verzending, 30 fr.), door storting van 630 fr. op rekening 473-2026771-14 van Antoon Ghekiere, Knokke, met vermelding op de strook 'Dagklapper uit Knokke' of bij de schrijver, of op de Grote Ruilbeurs in het Boudewijncentrum november-februari.

IN HET DORP

In het Dorp belanden we bij Leon Verheye Wanne de Spander Albert Neyts en Jan Desmidt. Alfons Fournier en Casen Lingier kwamen er in het eerste postgebouw waar Firmin Claeys de laatste brieven bestelde en Carlos Vermeire het eerste hotel uitbaatte. Frans Tavernier speelde voetbal en aan het Verweeplein kwam het stadhuis. De Zeeweg veranderde in Lippenslaan met halfweg de “Minerva” van Pyck., Pietje Schapers en Jules Jacobs openden hun winkel bij Van Bunnen waar ook de eerste cinematograaf” opende. Op de Dijk kwamen de hotels, in 1896 “De Plage” van Louis Baeyens. Het Albertstrand sloot aan en dit vinden we in de mémoires van Gustave Nellens.

 Als supplement in het 2e deel van deze dagklapper komen de mooiste jaren van Knokke: deze tussen beide oorlogen wanneer het aantal inwoners verdubbelde, het Zoute floreerde, Ward Vervarcke zijn gedichten schreef en Frans Desmidt burgemeester was.

Hoe het groeide en bloeide te Knokke (Aankondiging nieuw boek)

André D'hont

Cnocke is Hier
1984
21
018-018
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01