Humorfestival Heist-Duinbergen (1988)

logo-humorfestivalAndré Desmidt

GL0RIEDAGEN VAN WELEER!!

Gegroeid uit de Unicef-cartoonales sedert 1962 werd in 1966 gestart met de “Humorweek” dé voorloper van het Humorfestival.

Als we het programma van dit geboortejaar van het festival bekijken dan zien we dat het radiokoor Bratislava (Joegoslavië) het festival opende met “humor in de koorzang”!

Het Brustukadorusch-kabaret O.L.V. Bert Verhoye deed zijn eerste stappen in de wereld van de satire. Het komisch theaterduo Denise Deweerdt en Jef Burm brachten sfeer in de humorhalle met “Allo sjoe”.

Malingenkolder met Lieven Paemen, Jo Röpcke, Niki Bovendaerde waren een van de eerste cabaretgroepen.
De gekende BRT-producer Nest Janssens zorgde niet alleen voor de wedstrijd “Lach ‘n lied” doch bracht ook het programma “Humoresken” in Heist. Achiel Van Acker kwam samen met Jan Blokker, Karel Jonckheere, Louis Verbeeck en Gaston Durnez “humor vertellen”.

In 1966 kostte een abonnement 250,-fr. (1e rang) voor een festival van 7 dagen.

De Humorhalle stond op het Maes-en Boereboomplein en de omliggende herbergen deden gouden zaken. Tot in de vroege uurtjes werden tussen pot en pint de optredens besproken en de nieuwe talenten gelanceerd.

Tegelijkertijd liep de tentoonstelling “Humor in de foto” op het stadhuis en kon de 5e Internationale Unicef Cartoonale dagelijks van 10 tot 22 uur bezocht worden in de Humorhalle (4 juli - 28 augustus). Gestart in 1966 kreeg Heist door het humorfestival een traditie. Inderdaad jaren naeen ontdekte Heist menig chansonnier, volksgroep, volkszanger en andere epigonen van het woordje kleinkunst.

Onder hen Willem Vermandere (‘68) en Urbanus Van Anus (‘74) als meest in het oog springende artiesten.

Groepen met redelijke naam kwamen uitsluitend naar Heist om hun naam te verstevigen of via gelegenheidscabaret de mist in te gaan.

De festivals na 1966 gingen crescendo en menig bekend artiest stond op de Bühne in de feestzaal Ravelingen zoals Herman Van Veen, Raymond De Vos en Ivo De Wijs enz. De bezieler van deze humorfestivals was ongetwijfeld Huib Gobert, die de slogan “Een gezonde lach in een gezonde lucht” lanceerde.

In 1973 kwam het festival op een dieptepunt en iedereen had de indruk dat het festival zijn “zwanezang” zong. De vlaamse humor bleek net niet op dreef en de Hollandse citroen werd al te zeer uitgeperst.

Door de fusie kon Huib Gobert als gemeentesecretaris het festival niet verder organiseren gezien de drukke ambtsbezigheden.

Sinds het optreden van I.Colombaioni in 1975 had het festival terug een aantrekkingskracht gewonnen.

Het was onder voorzitterschap van Manu Desutter dat Wilfried De Schepper het werk van zijn geestelijke vader Huib Gobert verder zette. Het festival liep opnieuw over meerdere dagen en men ging de internationale toer op. De BRT televisie werd terug een volwaardige partner. Ook werd het festival uitgebreid tot in Scharpoord. Deze zaal bood wel een perfecte theateraccommodatie, doch de sfeer in en rond Ravelingen was gezelliger. Namen als Raymond van het Groenewoud, Jango Edwards, Drs. P. Carlos, Traffic, Urbanus Van Anus, Colombaioni speelden de sterren van de hemel.

Ook popmuziek werd geïntegreerd in het festival zodat een nieuw publiek aangetrokken werd. In 1982 werd het festival definitief opgedoekt, omdat het budgettair en ook programmatorisch geen haalbare kaart meer leek. Een spijtige zaak. Heist-Duinbergen heeft dankzij het Humorfestival een ruime binnenlandse bekendheid gekregen, en deze promotie voor Knokke-Heist wordt nu nog verder gezet via het internationaal cartoonfestival dat in 1988 aan zijn 27ste uitgave toe is.

Humorfestival Heist-Duinbergen (1988)

André Desmidt

Heyst Leeft
1988
02
012-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19