Heistse kruidentuin in Meise
André Desmidt
Het is algemeen gekend dat de Heistenaars wel eens graag de bloemetjes buiten zetten, doch wellicht is het niet geweten dat professor Arnold Vlietinck, zoon van ons achtbaar bestuurslid René Vlietinck, onderwijzer op rust, in samenwerking met de Universitaire Instellingen Antwerpen, zijn eigen tuintje heeft.
Professor Vlietinck is er in geslaagd op een terrein van 52 are, een verzameling van ruim 1.600 kruidachtige planten samen te brengen.
Planten uit heel de wereld werden er geplant volgens een natuurlijke classificatie, dit wil zeggen in functie van de relatie welke die planten normaal tegenover elkaar hebben. De tuin ziet er dan ook uit als een waaier, waarvan de basis de meest primitieve planten voorstelt, en aan de rand de meest geëvolueerde planten groeien.
De kruidengeneeskunde kende de laatste jaren een ware heropbloei. In elke huisbibliotheek vindt men wel ergens een boekje over geneeskundige planten. Toch moet men zich vaak vragen stellen achter dit alles. Het is gevaarlijk zelf doktertje te gaan spelen.
Professor Vlietinck zegt dan ook duidelijk: “Onze verzameling van geneeskundige planten en bijhorende gids wil een aanmaning zijn tot voorzichtigheid bij het doornemen van literatuur over medische planten, die meestal door zogenaamde kruidenspecialisten worden omschreven.” Recepten zijn vaak gevaarlijk omdat iedereen zichzelf gaat behelpen.
Geneeskunde blijft het werk van artsen en specialisten.
Prof. Vlietinck: “Het toepassingsgebied van de fysiotherapie in de hedendaagse gezondheidszorg beperkt zich tot lichte aandoeningen en tot enkele psychosomatische ziekteverschijnselen. Ze kunnen hoogstens de behandeling van ernstige aandoeningen met zuivere sterkwerkende geneesmiddelen ondersteunen.”
De medicinale kruidentuin van professor Vlietinck te Meise is enig. Vandaar dat wij het de moeite vonden U daarvan op de hoogte te brengen. Heistenaars verhuizen dus niet alleen naar Knokke..., maar trekken soms ver weg, in binnen- of buitenland, waar zij carrière maken en soms bij het thuisfront in de vergeethoek geraken.
Kent U zelf ook zonen of dochters van Heist die iets speciaals realiseerden ? Laat het ons weten. Graag reserveren wij plaats in ons tijdschrift.