Ruim 80 jaar hondenproblemen

André Desmidt

Vraag het maar aan de burgemeesters van onze badplaatsen..... een van de steeds weerkerende agendapunten op hun vergaderingen blijkt de hond te zijn, meer speciaal zijn gedrag op het strand. en de wandeldijk. Hoewel dit jaar ons geliefd huisdier enigszins verdrongen werd door de monokinirage, slaagde men er toch “bijna“ in om de hondenkont definitief te verbannen uit ons nationaal recreatieoord.

Het vooropgestelde hondenbroekje doet het niet en wat het hondentoiletje betreft, slaagde men er niet in om de hond eerst zijn geld en dan zijn..?.. te leggen.

Naar als we even in de tijd teruggaan, dan stellen wij vast dat enkele jaren vóór de eeuwwisseling Heyst-aan-zee zich als nette badplaats reeds zorgen maakte terzake. Men zag zich in 1896 dan ook verplicht bij algemeen politiereglement de nodige voorzorgen te nemen opdat de bezoeker van de “Ville Balnéaire“ geen last zou hebben van honden en andere loslopende dieren in de straten.

Gelet op de actualiteit van dit pittig administratief besluit, vinden we het fijn paragraaf 1 van hoofdstuk 3 ter lectuur voor te leggen.

IIIde HOOFDSTUK

§ 1 Honden en andere dieren, die in de straten rondlopen.

Art.135. Niemand zal in de openbare straten, plaatsen of wandelingen kiekens, ganzen, varkens of andere dieren mogen laten weiden of rondloopen.

Art.136. Geen enkele ingespannen hond mag zich in de openbare straten of plaatsen bevinden, zonder voorzien te zijn van eenen sterken en welgesloten muilband, opdat hij geen kwaad aan de voorbijgangers kunne doen.

Art.137. De honden, die ronddolende en zonder meester op den openbaren weg zullen gevonden worden, zullen door de politie opgesloten en afgemaakt worden, indien zij binnen de 3 dagen niet door hunne eigenaars opgeëischt zijn.

Alle honden zullen moeten voorzien zijn van eenen halsband waarop den naam van hunnen eigenaar zal gemeld zijn.
 
Verders zal men zich te allen tijde moeten gedragen aan de schikkingen van het Koninklijk Besluit van 10 juni 1891, het dragen der medaliën verplichtend makende.

Art.138. Wanneer de honden, gevat als ronddwalende, eenen halsband zullen dragen, voorzien van den naam huns meesters, alsmede Zijne woonst in de stad of omstreken, zal de politie gehouden zijn den meester te verwittigen en de honden zullen niet mogen afgemaakt worden dan in geval zij binnen de 3 dagen niet zullen opgeëischt zijn, te rekenen van af het door de politie gegeven bericht.
 
Art.139. Er zal door de opeischers als kosten van bewaking en voedsel de som van één frank voor elken hond per dag moeten betaald worden.

De honden van groot ras of van gevaarlijke soort moeten gemuilband zijn of aan den riem gehouden worden als zij op straat zijn.

Ruim 80 jaar hondenproblemen

André Desmidt

Heyst Leeft
1980
02
010-011
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15