Omdat gebouwen belangrijk zijn

Dany Vantorre

Gebouwen uit Brugge en omgeving die onlangs beschermd werden:

1. Papinglohoeve en omgeving te Maldegem (Kiek);
2. Kasteel van Moerkerke en omgeving te Moerkerke;
3. Stenen windmolen van Hoeke te Damme en omgeving.

Monumenten, stads- en dorpsgezichten uit Brugge en omgeving die ingevolge het desbetreffend dekreet van 3 maart 1976 op de ontwerplijst van voor bescherming vatbare onroerende goederen werden geplaatst.

4. Hoeve Rostune, Gentsesteenweg 5 te Sijsele-Damme;
5. Rosmolen, Dijkweg 53 te Stalhille (Wenduine) en omgeving;
6. Vissersbeluik ,,De Garre”, Kleine Pannestraat 1-11 te Knokke-Heist;
7. "Engels Klooster”, Carmersstraat 83 te Brugge en omgeving;
8. Huis ter Carmersstraat 79 (monument);
9. Huis ter Spanjaardstraat 19 te Brugge (monument);
10. Huis ter Snaggaardstraat 21 te Brugge (monument);
11. Kerk H. Kruisverheffing, Kerkstraat 87 te Wenduine - De Haan (monument).

Het bovenstaand bericht verscheen als tekst bij een fotoreportage in het Brugsch Handelsblad van 9 april 1982. Het feit dat “De Garre“ zich daartussen bevindt, stemt Heyst Leeft tot tevredenheid én fierheid. Het was echter geen verrassing, want wij waren hiervan reeds op de hoogte. Niet dat wij op de hoogte werden gebracht door een officieel schrijven vanwege de overheid maar in het staatsblad van 5 februari ‘82 stond de volledige lijst voor heel Vlaanderen, die bij ministerieel besluit van 19 oktober 1981 werd vastgelegd.

Voor wie de voorgeschiedenis niet kent, wil ik nog even onze actie “De Garre moet blijven“ in herinnering roepen, die in 1977 startte. De leden van het eerste uur weten misschien nog wel dat wij het behoud, de sanering en het terug bewoonbaar maken van “De Garre“ met 7 argumenten verdedigden (tijdschrift 77/2).
Onze actie concretiseerde zich in het aanbrengen van een smeedijzeren sierboog op 7 mei 1978. Op één van de twee foto’s in het Brugsch Handelsblad is deze zeer goed zichtbaar en fungeert als symbool van ons streefdoel én als blikvanger voor de onwetende voorbijgangers. “De Garre“ is vrij toegankelijk, maar hoe velen deden de moeite om het straatje eens binnen te wandelen? Achter de schermen hadden wij in 1977 een onderhoud met de gemeentelijke overheid om onze visie te verdedigen. Het was hoognodig, want er lagen plannen in de lade om de huisjes af te breken en parkeerruimte te scheppen. Een anekdote die mij is bijgebleven uit die vergadering. Op mijn argumentatie dat “De Garre” opgenomen is in het kunstpatrimonium van West-Vlaanderen (deel 4) van L. Devliegher, kreeg ik als antwoord: “Het kunstpatrimonium van Heyst Leeft zeker.” Zalig waren toen de onwetenden,...

Zoals ik reeds zei, is Heyst Leeft fier meegeholpen te hebben aan het behoud van “De Garre“. Wij hopen dat dit uniek Heistse straatje spoedig op de lijst komt van de beschermde stadslandschappen. Dan pas start het moeilijke werk van saneren en bewoonbaar maken, zeker in onze huidige tijd van economische crisis waarin dergelijke projecten wel eens uit geldgebrek op de achtergrond worden geschoven.

Heyst Leeft blijft verder waakzaam toezien dat “De Garre“ niet in een “sukkelstraatje“ terechtkomt.

29 - 30 - 31 mei 1982                         Zaal Ravelingen

TENTOONSTELLING
HEIST EN DE NOORDZEE
Een organisatie voor en door Heistenaars

Dit nummer 1982-01 werd gerealiseerd met:
Teksten: Cyriel Vantorre, Dany Vantorre en Pierre Vantorre.
Fotoreproducties: pvba Eddy-Druk, Typo/Offset,
Stencilreproducties: Cyriel Vantorre.

Omdat gebouwen belangrijk zijn

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1982
01
018-019
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15