Jozef Penninck
Voorzitter van het Westvlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde

Jacques Larbouillat

Op vrijdag 23 december 1983 werd in de gotische zaal van het Stadhuis te Brugge Jozef Penninck, Voorzitter van het West­vlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde, gehuldigd om zijn 60ste verjaardag en een kwarteeuw voorzitterschap van het Verbond.

De Heemkundige Kring Sint-Guthago sluit zich van harte aan bij deze warme hulde gebracht aan een grote vriend van onze Kring!

Vanaf het eerste uur was hij bijzonder geïnteresseerd in de werkzaamheden van onze Vereniging. Steeds kon Sint-Guthagokring en het Heemmuseum Sincfala op zijn steun rekenen. Ontelbare malen heeft hij voor onze Kring als gids gefungeerd bij bezoeken aan musea of tentoonstellingen.

Bij alle belangrijke en grote gebeurtenissen mochten wij hem in ons midden verwelkomen. Alhoewel alom gekend, wensen we toch onze Verbondsvoorzitter even voor te stellen:

Jozef Penninck werd in 1923 te Brugge geboren. Na zijn humaniorastudies aan het Sint-Leocollege, trad hij in dienst bij de Provincie.

Al zeer vroeg toonde Jozef Penninck belangstelling voor de heemkunde en de geschiedenis.

In 1952 trad hij toe tot de raad van beheer van de Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen.

In 1958 werd hij medestichter van het Westvlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde, waarvan hij voorzitter werd gekozen en dit bleef tot op heden.

In dit zelfde jaar stichtte hij, samen met nog andere historisch geïnteresseerden de Heemkring Maurits Van Coppenolle.

In 1970 werd hij lid van de raad van beheer van het Nationaal Verbond voor Heemkunde, waarvan hij in 1980 sekretaris werd. Ook in 1980 werd hij lid van het redaktie-komitee van het tijdschrift "Ons Heem".

Op zijn initiatief verschenen ook talrijke huldealbums, o.a.: voor Jos De Smet, Antoon Viaene, Albert Schouteet, Hervé Stalpaert.

Bovendien schreef en publiceerde hij verschillende studies en boeken over de lokale geschiedenis.

Aan deze onvermoeibare en verdienstelijke heemkundige Jozef Penninck, wensen Voorzitter René De Keyser, zijn Bestuursleden, en al de Leden van Sint-Guthagokring:  "Ad multos annos!"

Jozef Penninck - Voorzitter van het Westvlaams Verbond van Kringen voor Heemkunde

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1984
01
003-004
Els Van Broeck
2023-06-19 14:37:15