Ecologie met een lach
Cyriel Vantorre
Wat er tegenwoordig weggesmeten wordt, grenst soms aan het ongelooflijke. Lusters, paraplu’s, radio’s, kinderfietsen, tafels en stoelen, allemaal nog in de bloei van hun leven, worden naast de vuilzak gedeponeerd. Aanvankelijk leerden we het te gebruiken, nu zullen we het moeten leren hergebruiken, vernieuwen of bewaren.
Moeder Zaliger had een kroost van 14 kinderen en heeft nooit geleerde woorden zoals ecologie (1), recyclage (2) of hoe je het kind ook noemen wilt, gekend. ‘k Hoor haar nog altijd zeggen: “Van stinkende velletjes komen klinkende belletjes!“
Ze leerde ons dat onder de pel van de patat de meeste vitaminen zaten. We begrepen dat allemaal heel goed, want die vitaminen konden toch niet boven de pel zitten. Omdat we noch kiekens noch keuns kweekten, wierp ze steeds de patatteschillen op het vuur, want daar zat veel brandstof of alcohol in. De Russen maken er hun wodka van, maar niemand gelooft me. Van een klein beetje kaneel en veel oudbakken brood maakte ze pudding waar we allen verlekkerd op waren, Vader pleegde altijd te zeggen dat oud brood gezonder was dan vers. Omdat hij z’n kinderen lief had, kregen wij altijd het oudbakken brood terwijl hij het verse at.
Het is een waarheid als een koe dat brood niet oudbakken wordt als men meer kinderen koopt. Ons moe wist dat spijtig genoeg maar al te goed, doch wist uit noodzaak veel van ecologie af.
Alles vertellen wat het mens deed om een frank uit te sparen zou me veel te ver leiden, maar gezien de ecologie vandaag de dag in het middelpunt van de belangstelling staat, is het misschien nuttig enkele gegevens te resumeren.
- Bedorven eten is er niet, alleen bedorven kinderen.
- Een spuitje wonderolie deed ons vlotter lopen, zelfs de klokken, ventilators en deurklinken deden het beter.
- Als je in een stoomstrijkijzer een scheutje kamferolie doet kan je in één moeite een overhemd strijken en terzelfder tijd uw valling bestrijden, aldus onze ma.
- Als je uw broek onder een matras legt, kan je er zeker van zijn er ‘s morgens een scherpe plooi in terug te vinden. Misschien wel een paar plooitjes extra.
- Van bloem ken je pannenkoeken bakken, maar ook “plaksel“ of muurpleister maken.
- De toren van Lissewege is gebouwd met tarwebloem, maar als dat ecologisch is, betwijfel ik sterk.
- Een haarspeld kan je gebruiken om deursloten open te krijgen of je hoofd te krabben, de rijgkoorden door de gaatjes van uw schoen te halen of er de knoop uit te peuteren, munten uit uw spaarpot te prutsen of smeer uit je oren en kandelaars te halen, een horloge te repareren en een korset bij elkaar te houden, maar het belangrijkste om andere haarspelden uit de afvoerpijp van de lavabo te pulken.
- Bij gebrek aan centen ontdek je vlug dat scheermesjes terug vlijmscherp worden door ze in een glas horizontaal rond te wrijven.
- Een gebruikte lucifer kan je terug gebruiken door ze aan een gaspit te houden en alzo een ander gasbek te laten branden. Verder kan je het stekje gebruiken om in de krant baarden te tekenen op damesfoto’s.
- Een schoendoos kan je gebruiken als poppenbed of als een gewone doos met op het deksel: “Privé! Geen toegang. U ook niet! “
- Een lik mostaard tussen twee sneden roggebrood is een sandwich met corned-beaf.
BESTRIJD DE LUCHTVERVUILING. KOOP EEN PAARD
(1) ECOLOGIE: studie van en onderzoek naar de invloed van de mens op zijn omgeving en omgekeerd.
(2) RECYCLAGE: het terugwinnen van grondstoffen (papier, glas, metalen) uit vervaardigde gebruiksvoorwerpen.
Cyriel Vantorre
—0—0—0—0—
Dit nummer werd gerealiseerd met:
Teksten: Dany Vantorre, Cyriel Vantorre, André Desmidt en Pierre Vantorre.
Fotoreportage: Eddy Druk
Stencilreproductie: Cyriel Vantorre.
—0—0—0—0—
Ons “Avondje Heist 80“ gaat door op donderdag 27 november. Op het programma o.a. een nog niet vertoonde film over gebeurtenissen te Heist, 20 jaar geleden, een onlangs gerealiseerde documentaire film over Heist, een interview met een bekende Heistenaar over een erg boeiend onderwerp en natuurlijk het “Journaal van Heist“ met een happy-end.
Te gelegener tijd brengen we meer bijzonderheden. Intussen stellen we uw nieuwsgierigheid nog wat op de proef.