De Zwaluw

Reeds voor de eeuwwisseling waren er al enkele duivenliefhebbers te Heist, maar pas op 1 juli 1900 werd de vereniging “DE ZWALUW” opgericht door een 25-tal duivenhouders.

De stichtingsvergadering werd gehouden bij Stiels in de Vissersstraat en het bestuur werd als volgt samengesteld: Constant Thiel als voorzitter, Camiel Deschepper als secretaris en Victor Martony als schatbewaarder. Jules Deroose, Georges Desmedt, Camiel Van Wynsberghe en Pieter Ackx waren bezorgers.

Tijdens beide wereldoorlogen moest “De Zwaluw” inactief blijven… noodgedwongen.

Na de eerste wereldoorlog werd de vereniging gevestigd bij Victor Martony (Padje) ter Pannestraat. Het lokaal kreeg natuurlijk de naam van café “De Zwaluw”. Voorzitter Constant Thiel was intussen overleden en werd opgevolgd door Edmond Calus. R. Desmedt werd Secretaris en Louis Huissouno erevoorzitter.

In 1923 kende “De Zwaluw” reeds een bloei met 200 leden. Met de invoering van het gebruik der “constateurs” kwam de aanpassing in de speelwijze vanaf 1925 en vanaf die tijd speelde men ook per drie, de vrije reeks per vier en de poele per acht.

In 1930 werd een prijsvlucht uit Bretoul georganiseerd, met 600 duiven. De eerste prijs, een paard, werd gewonnen door Camie1 Lierman uit Knokke. Tot het uitbreken van wereldoorlog twee kenden we de tijd van de “slingerklok” die menig duivenliefhebber nog op een ereplaats houdt.

Na de oorlog 40-45 werden de activiteiten hervat onder het voorzitterschap van Omer Vlietinck. “De Zwaluw” kwam opnieuw en vrij rap tot een grote bloei.

Onder de vele uitschieters vermelden we de arrondissementele jubileumvlucht (1960 Clermont) met 1063 jaarlingen.

Andere tijden, andere zeden, en de “Zwaluw” ging ook in verbond spelen. Als partner werd gekozen “De Jonge Zeeleeuwen” uit Zeebrugge. De vereniging heeft haar lokaal thans in café sportpaleis ter Kerkstraat.

Het huidig bestuur is samengesteld als volgt:

Voorzitter: Omer Goethals
Ondervoorzitter: Medard Degroote
Secretaris: Emiel Persyn
Schatbewaarder: Georges Willems
Leden: Achiel Desmedt, Lucien Raes en Gust Standaert
Erevoorzitter: Raymond Calus

De Zwaluw

Redactie

Heyst Leeft
1976
01
010-010
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15