Andermaal De Garre

Op dinsdag 27 september had HEYST LEEFT een onderhoud met het College van Burgemeester en Schepenen in verband met het saneringsvoorstel voor de Kleine Pannestraat. De volgende standpunten werden tijdens de vergadering vertolkt:

1. Gemeentelijk Bijzonder Plan van Aanleg

De Dwarsstraat wordt doorgetrokken naar de Noordstraat, ter hoogte van het EBES—domein. Hierbij zou de ruimte, waar momenteel Bakkerstraat en Kleine Pannestraat gesitueerd worden, kunnen worden benut als een nog niet nader omschreven zone met groen, voorzien van ondergrondse parkings. Gelijktijdig zou op het domein van het oude kerkhof, in de kern dus van het oude Koudekerke, een huizenrij worden opgetrokken identiek aan De Garre.

2. Voorstel Heyst Leeft

De vereniging streeft voor het behoud van het huidige stratenpatroon met een sociaalgerichte sanering van de reeds door de gemeente aangekochte typische huisjes in de omliggende wijk.

De argumenten die wij hiervoor aanvoeren werden reeds opgesomd in ons vorig nummer (periodiek 77/2 De Garre moet blijven !).

Toch willen wij de volgende punten nog even benadrukken :

  1. een sociaalgerichte stadskernvernieuwing waarbij woongelegenheid geschapen wordt voor de minstbedeelden is de heersende trend in België. Met Mechelen als voorbeeld menen wij dat Knokke—Heist ook in de wijk rond de Kleine Pannestraat een ideale gelegenheid bezit om hierbij aan te sluiten.

  2. de Kleine Pannestraat behoort tot het kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, een feit dat spijtig genoeg niet voldoende gekend is. De bijdrage van Heist is reeds bescheiden genoeg om het niet in stand te houden.

Ons standpunt blijven wij, ook na deze vergadering , met dezelfde overtuiging verdedigen.

Deze overtuiging steunt zeker niet op sentimentele argumenten, hoewel ieder bestuurslid fier is op dit authentiek stukje Heist, maar hoofdzakelijk op onze hierboven vermelde punten. Heyst Leeft is natuurlijk niet zo kortzichtig om dit standpunt kost wat kost te willen opdringen, als de “zaligmakende oplossing” voor een wijk die dreigt te verkrotten. Toch menen wij dat het gemeentelijk B.P.A. evenmin volledige voldoening kan schenken, zeker niet wanneer door de uitvoering ervan het eigen karakter van de wijk wordt verstoord.

De Garre moet blijven en wij hopen dat het Gemeentebestuur ons saneringsvoorstel ter harte zal nemen.

Andermaal De Garre

Redactie

Heyst Leeft
1977
03
014-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15