HET JAAR 1948 (3)

Georges Devent

Dit artikel is het vervolg van: Het jaar 1948 in Heist (2)

De zomer 1948 staat voor de deur en Heist maakt zich gereed om de toeristen te ontvangen. In het Nieuw Visscherijblad van 18 juni lezen we in dit verband dat de vernieuwde tennisvelden in het bosje terug geopend zijn en dat een tennisclub is opgericht met advocaat Albert Deketelaere als voorzitter en apotheker Georges Dumortier in functie van schatbewaarder.

Het blad van 25 juni maakt melding van een spectaculair ongeval op woensdag 23 juni. Een 18 jarige toerist reed met een “cushman = motorvoertuig dat verhuurd wordt) in het uitstalraam van “Het Kinderparadijs“ een winkel in de Graaf d’Ursellaan uitgebaat door Verhaeghe.

Op 2 juli verschijnt een beknopt verslag over de raadszitting waarin de benoeming van Omer Paridaen tot veldwachter wordt vermeld. Het zomerseizoen kondigde zich catastrofaal aan, lezen we in het nummer van 9 juli. Het weer was erg slecht en een storm berokkende niet alleen schade aan de strandtenten en was oorzaak dat een aangekondigd concert diende afgelast, doch het ergste was het feit dat de hotels bijna geen toeristen over de drempel kregen en veel huurders van appartementen voor enkele dagen terug naar huis trokken.
 
De krant van I6 juli meldt het overlijden van Dr. Oscar Kaïsin, schoonvader van burgemeester Jan B. de Gheldere.

Beter nieuws was het feit dat op 17 juli het complex "Chalet Suisse" in het bosje officieel zou geopend worden. Het “Nieuw Visscherijblad" brengt hulde aan uitbater VandenBroeck uit Doornik die in een korte tijdspanne deze “Amusante plek” heeft opgericht. Daarenboven is er dan op 18 juli de officiële inhuldiging van het bosje door Directeur-Generaal Willems wiens naam dit park zal krijgen. Voor ‘s avonds is er in het park een goot Artistiek Galafeest voorzien.

Onder de rubriek Notariële aankondigingen lezen we:

“Op maandag 19 juli om 17 u in het café “Sportleven” bij Gerard Vantorre in de Dwarsstraat, toewijzing van een gerievig werkmanswoning langsheen de Visserstraat, groot 103 m2 en ingesteld voor 60.000 fr”

Het blad van 23 juli kan spreken over het mooi weer en meent te weten dat Heist nog nooit zulk groot aantal bezoekers ontving en zelfs de kroon spant boven al de badplaatsen! Daartoe hebben de kosteloze baden en het afschaffen van de verblijftaxen ‘t hunne toe bijgedragen, zo staat te lezen.

Op 13 augustus 1948 haalt Heist de voorpagina onder de titel: “Als Heist feest viert“. Het betrof de aanvang van de werken aan de nieuwe spoorlijn en de opening van een vis- en garnaalweek.

“Het is in Heist een echt gezellige namiddag geworden, men hield er vlaggetjesdag. De schilderachtige groepjes van vissers en visserinnetjes doorkruisten de straten. Gans de bevolking was te been en deed haar uiterste best de hoge bezoekers te verwelkomen. In de namiddag stond de visserij en het toerisme - waaraan de badplaats haar voorspoed te danken heeft - in het brandpunt van de belangstelling.

Vooraf was er een eenvoudige plechtigheid naar aanleiding der werken aan de nieuwe spoorlijn Knokke-Zeebrugge, in aanwezigheid van minister Achiel VanAcker èn Delattre, minister van brandstof en drijfkracht.
 
In zijn toespraak zei burgemeester de Gheldere dat dit een eindpunt was van een veertig jaar lange strijd voor het verplaatsen van de spoorlijn. Daarna greep in het stadhuis de opening plaats van de garnaal- en visweek waaraan een tentoonstelling was gekoppeld.

Ook Albert Neyts kwam in de belangstelling met een bericht dat hij voor de micro van het NIR een belangerijke spreekbeurt zou houden over de "Noden van de kustvisserij“.

Nog steeds in het nummer van 13 augustus wordt in de aankondiging van de zeewijding en vlootparade vermeld dat de "Zeemeermin" het initiatief genomen heeft om de parade in de beste orde te doen verlopen. Er wordt gevraagd dat geen enkel vaartuig zou “blazen” vooraleer het signaal daartoe gegeven werd door de Z.55 met stuurman Michel (Maurice) Degroote, voorzitter van de “Zeemeermin”.

Tot de Heistse familie’s werd een oproep gedaan voor het herbergen van een vijftigtal vissers, zijnde de bemanning van een tiental Engelse vaartuigen die aan de zeeparade zullen deelnemen.

In de editie van 27 augustus zijn de berichten afgestemd op het afsluiten van het zomerseizoen. De bloemenstoet had plaats op maandag 23 augustus. Het was geen lekker weer met lage temperatuur en zware bewolking, maar de stoet werd toch niet uitgeregend. Men hoorde de bemerking dat de stoet bij lange niet zo uitgebreid was als vóór de oorlog.

‘s Avonds was er een volksbal met confettistrijd.... en ze was voorbij de zomer van 1948.

Het jaar 1948 (3)

Georges Devent

Heyst Leeft
1984
01
015-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15