75 jaar naar school bij "De Frères"

Michel Devriendt

Wij weten allemaal maar al te goed dat HEIST LEEFT. Het Sint-Jozef-Instituut van de Broeders Xaverianen in de Heistlaan wil daar nu nog een schepje bovenop doen en nodigt iedereen uit voor de grootste feestweek van 8 tot en met 17 mei 1981.

75 jaar geleden openden de Broeders Xaverianen, of “frères“ voor het eerst de schoolpoort van het “Institut Saint-Joseph“, dat onder de leiding stond van de eerste directeur, frère Adolphe. In 1913 wordt het eerste schoolgebouw naast het klooster opgetrokken. In 1929 krijgt datzelfde gebouwtje twee verdiepingen meer. In 1970 worden de grote speelplaats en de gloednieuwe turnzaal geopend, en in 1975 huldigt men de nieuwe klassenvleugel in.

20 jaar geleden werden de kinderen die speciale begeleiding nodig hebben bij het verwerken van leerstof in de eerste klas voor Buitengewoon Onderwijs opgevangen. Vandaag telt onze B.O.-school zes klassen.

De basisschool kreeg in 1973 de zorg over de wijkafdeling Duinbergen. In de drie afdelingen van hetzelfde instituut staat altijd en telkens weer het kind centraal: voor ons is elk kind even belangrijk. Maar dat die school zo groot kon worden, dat hebben we te danken aan de Broeders Xaverianen die met dit alles begonnen zijn. In 1906 waren er in het begin ongeveer 50 leerlingen, terwijl er nu al rond de 500 bij ons school lopen. Dat betekent dat de bevolking van Heist en omstreken vertrouwen heeft in dat Sint-Jozefinstituut.

Die Broeders Xaverianen moesten samen met de jubilerende scholen eens speciaal in de bloemetjes gezet worden. Daarom besloten wij van de meimaand 1981 een jubelmaand te maken voor het Sint-Jozefinstituut en voor het vrij onderwijs.

Tegelijkertijd maken wij van de gelegenheid gebruik om de Congregatie der Broeders Xaverianen meer bekendheid te geven. Wie weet immers dat diezelfde mensen ook in Engeland, de Verenigde Staten, Bolivia, Kenia en Zaïre werken? Wie weet waar ze vandaan komen ?

  • vrijdag 8 mei - Opening van de tentoonstelling die tot 17 mei elke dag toegankelijk is. Opening van de diavoorstelling in overvloeiing die elke dag tot 17 mei in de namiddag opengesteld wordt.
  • zaterdag 9 mei - Een Avondje Sint-Jozefinstituut met de leerlingen en oud-leerlingen in de zaal Ravelingen: 1ste vertoning.
  • zondag 10 mei - 2de vertoning van Een Avondje Sint-Jozefinstituut.
  • donderdag 14 mei - Sportdag: een feestelijke dag met sport en spel.
  • zaterdag 16 mei -Wandeltocht voor de hele familie, met een ballonnenwedstrijd in Duinbergen, en achteraf op de speelplaats van de Heistlaan muziek en demonstraties van o.a. karate.
  • zondag 17 mei - SLOTDAG
    • 10.00 Heilige Mis, uitgezonden door B.R.T.1 (radio).
    • 11.30 Academische Zitting op het Gemeentehuis,
    • 13.00 Feestmaaltijd voor alle sympathisanten.
    • 20.00 Galavoorstelling in de Speelman van AGLAJA, het Vlaggenballet uit Brugge.

Noot : TER GELEGENHEID VAN DEZE FEESTEN WORDT OOK EEN PRACHTIG HERINNERINGSBOEK UITGEGEVEN OVER DE BROEDERS XAVERIANEN EN HET SINT-JOZEFINSTITUUT VAN HEIST.

HEYST LEEFT HELPT MEE DIT BOEK TE VERKOPEN. EEN EXEMPLAAR IS TE BESTELLEN BIJ BESTUURSLEDEN EN OP HET SECRETARIAAT, MARKTSTRAAT 4. DE PRIJS BEDRAAGT 300 FR.

-0-0-0-0-0-

Omtrent de Garre

De windstilte rond De Garre is maar schijn. De actie van Heyst Leeft tot behoud en terug bewoonbaar maken van dit unieke straatje heeft, zoals u misschien weet, vruchten afgeworpen. De huisjes zullen zeker terug hun oude functie krijgen. Er is echter meer ...
 
Het gemeentebestuur wil De Garre en omgeving tot een woonerf omvormen. Dancing Rodeo in de Vissersstraat zou onteigend worden en het laatste huisje in De Garre zou niet meer herbouwd worden om een doorgang te kunnen maken tussen beide straten.

In de Vissersstraat, Bakkersstraat en een deel van de Dwarsstraat zouden beplantingen worden aangebracht. Zitbanken, een boot en kinderspelen zouden de vrijgekomen ruimte achter de dancing opfleuren.

Heyst Leeft verheugt zich over deze plannen en is er van overtuigd dat de plaatselijke bevolking er positief zal tegenover staan. Toch moeten de mensen in dit oude deel van Heist gehoord worden en de nodige inspraak krijgen. Zij moeten er tenslotte leven en niet de plannenmakers. Heyst Leeft hoopt hierbij ook een rol te kunnen spelen.

-0-0-0-0-0-

75 jaar naar school bij "De Frères"

Michel Devriendt

Heyst Leeft
1981
01
023-024
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15