10 Jaar Ravelingen

Pierre Vantorre

De pentekening van Roger Degroote op de volgende bladzijde, brengt ons enkele tientallen jaren terug in het verleden van Heist, toen de Kerkstraat er heel anders uitzag. Met de “hoogbouw” was men weliswaar al begonnen, maar hier en daar bleef nog een typisch werkmanshuisje recht als stille getuige van het ontstaan van ons vissersdorp. In een “close-up“ zien we op de tekening het atelier van Louis Everaert “Fers & Poutrelles“, later uitgebaat door zoon Armand tot de dag dat het gemeentebestuur er een feestzaal zou van maken.

In de Kerkstraat, het centrum van “‘t Dorp“ stonden 60 jaar geleden niet minder dan 21 herbergen, twee cinemazalen, een “cultureel centrum” dat we “de tap” noemden, vele handelshuizen, pensions en zelfs een rijkswachtpost. Er was nering en tering in de Kerkstraat. Op de tekening zien we o.a. nog het cafeetje van Mon Patat (Meleman).

Rond 1940 en ook na de oorlog kreeg de Kerkstraat opnieuw een heel ander uitzicht door het verbouwen van huizen. Woon- en handelshuizen kregen om de haverklap nieuwe bewoners of uitbaters. Met de tijd verdwenen vele herbergen, de cinemazalen, de rijkswacht en ook “de tap“ met al onze jeugdherinneringen. Er kwam een evolutie in het amusementsleven en overal in het land werden feestzalen opgericht, zoals we nu meemaken dat culturele centra, sportaccommodaties en zwembaden een “must” zijn. Bij gebrek aan een feestzaal trok de Heistse jeugd noodgedwongen naar naburige oorden om hun plezier te zoeken en daar moest iets tegen gedaan worden. Vermits alle privéinitiatief uitbleef, nam het gemeentebestuur het besluit om van het atelier “Louis Everaert Fers & Poutrelles” een feestzaal te maken. Ze kreeg de naam “Ravelingen” die we terugvinden op de zeekaart van de Vlaamse banken tussen de Oostendebank en Wenduinebank op 4 à 5 zeemijl ter hoogte van Middelkerke. Aldus bleef de Kerkstraat het centrum van het Heistse amusementsleven.

Op 24 juni 1967 werd de eerste steen gelegd en op 9 februari 1968 werd “Ravelingen” officieel geopend. De zaal was op dat ogenblik nog niet volledig uitgebouwd, maar dit was geen beletsel dat “Ravelingen” onmiddellijk de trekpleister werd van vele Heistse verenigingen.

In 1969 zou de feestzaal voor de eerste maal met volledige uitrusting in gebruik worden genomen ter gelegenheid van de provinciale ABN-avond waarbij Heist als eerste gerangschikt werd. Tien jaar later is “Ravelingen“ de feestzaal bij uitstek gebleven, waar de Heistenaars graag naartoe komen. Zelfs voor een “Avondje Heist” is de goeie ouwe Kerkstraat een graag gevolgde weg naar “Ravelingen“ waar we ons thuis voelen.

 ravelingen-heist

10 jaar Ravelingen

Pierre Vantorre

Heyst Leeft
1978
03
024-025
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15