Priestergewaad bestaande uit een kazuifel (a), een albe (b), een stola (c) en een cingel (d)

Priestergewaad bestaande uit een kazuifel (a), een albe (b), een stola (c) en een cingel (d)
KLEMAXX00001
Een kazuifel is een mouwloos opperkleed dat gedragen wordt door de priester als hij de mis opdraagt. De kazuifel draagt de priester over de andere liturgische kleding (albe, stola en cingel) heen. De albe is het witte onderkleed dat een rooms-Katholieke priester draagt onder zijn andere gewaden. De cingel is het, meestal witte, koord waarmee de albe om het lichaam wordt vastgehouden. De stola wordt over de albe gedragen en op zijn plaats gehouden door de cingel. De kazuifel wordt er overheen gedragen.
Kleding van wijlen Priester Masscheleyn uit Heist. Er zijn verschillende kleuren kazuifels, die worden bepaald aan de hand van de kalender van het kerkelijk jaar. Albe betekent wit, vroeger werd deze versierd met kant en in plooien gevouwen. In sommige kerken is de cingel in onbruik geraakt omdat priesters tegenwoordig hun stola, net als de bisschop, recht van de hals naar beneden laten hangen, vroeger werd de stola voor de borst altijd gekruist gedragen, zodat de cingel wel noodzakelijk was om het geheel op zijn plaats te houden.
Kazuifel: Breed uitwaaierende cape met vooraan twee gespen die ineendraaien. De binnenkant is in donkerrode stof, buitenzijde is beige zijde met een goudkleurig bladmotief, rondom drie sierboorden, de buitenste en de binnenste zijn dezelfde met een blad- en eikelmotief (4 cm) in beige en bruine kleuren, de middelste heeft verschillende afbeeldingen, een bloem, een bomenrij, de sierletters 'IHR' en is in goudkleurige, rode en groene kleuren. (60 cm breed op schouderhoogte, 180 cm breed onderaan, 120 cm hoogte). Achteraan vanuit de hals een stuk in donkerrode zijde met onderaan goudkleurige en rode franjes, vier stukken sierboord die in kruisvorm samenkomen, en een goudkleurig paxteken. Albe: Wit lang hemd met lange mouwen, opstaand kraagje met twee sluitingslinten, aan de halsopening een fijn kanten boordje (1 cm), onderaan een gehaakte boord (15 cm). (120 cm borstbreedte, 140 cm lang). Stola: achteraan goudkleurige zijde, vooraan witte zijde die aan de uiteinden beschilderd is met een motief van roze en gele rozen en een houten kruis, onderaan de uiteinden goudkleurige franjes (7 cm), rondom afgeboord met een, goudkleurige sierboord, in de hals is een kruis gemaakt met dezelfde sierboord, op 52 cm van de onderkant aan weerszijden een goudkleurig oogje waar een goudkleurig touw doorzit en die op de borst samenkomt in twee kwastjes( 9 cm). (200 cm lengte, in de hals 7 cm breed, onderaan 23 cm breed). Cingel: wit koord met aan beide zijden een kwast. (425 cm, kwast: 3 x 9 cm)
(ON: 2006-06-0005).
Kleding
Mannen
Depot