Transponder Tron SART20

Transponder Tron SART20
VISALXX00221
Een Search and Rescue Transponder (SART) is een transponder dat automatisch een signaal uitzendt als het door een radar wordt aangestraald. Hierdoor wordt het duidelijker zichtbaar op het radarscherm. Het systeem dient om de opsporing van in nood verkerende schepen of reddingssloepen te vergemakkelijken. Hoe werkt een SART?Om een SART te activeren, moet de veiligheidsring verwijdert worden aangezet en vervolgens zo hoog mogelijk worden opgehangen om goed zichtbaar te zijn voor de radarsignalen van de reddingswerkers. De SART heeft een ontvanger die de 9 GHz radarband scant. Zodra deze een radarsignaal detecteert, zendt de SART 12 pulsen terug met een tussentijd die overeenkomt met 0,6 zeemijl. De eerste puls geeft de positie van de SART. Als het reddingsvaartuig dichterbij komt zal de SART continu worden geactiveerd door de zijbundels van de radar. De reddingswerkers weten dan dat zij vlakbij zitten.
Zodra een SART een x-band radar signaal detecteert en een eigen signaal gaat uitzenden, wordt ook een knipperlicht en/of een geluidssignaal geactiveerd. De reddingswerkers kunnen dit gebruiken om het schip in nood of de reddingsboot te vinden.
Oranjekleurig toestel in de vorm van omgekeerde zaklantaarn. (26cm, diameter boven 4,5 cm onder 7,5 cm). Bovenaan bevestigingsring. Op zijkant, de gebruiksaanwijzing, rode veiligheidsring verzekert een aan/uit schakelaar. Onderkant: Zwarte schroefdop met daarin rode veiligheidsring en opgerold geel koord.
(ON: 2009/132)
Vissers- en scheepsmateriaal
Algemeen
Depot