Woonwagen met hond en ezel

Woonwagen met hond en ezel
SCHTEXX00025
Woonwagen met hond en ezel. Het lijstje heeft een versierde buitenrand, een schuin aflopend vlak en een geparelde binnenrand. Het werk (achter glas) toont een landschap met een woonwagen. Ervoor een hond en een ezel. Het expressionistische werk is geheel in houtskool gemaakt. Elementen in de inlijsting (krantenpapier op de achterzijde) verwijzen naar het jaar 1956. Onderaan gesigneerd: D.B. (De Beir, Raymond).
De kunstminnende Knokse dokter De Beir (1879-1945) is bekend van het modernistische Zwarte Huis dat hij liet bouwen in de Dumortierlaan door architect Huib Hoste. De dokter had een bijzonder talent voor tekenen en schilderen in gouacheverf. Voor 1930 maakt dokter De Beir tekeningen in kleurpotlood voornamelijk van de torens van Lissewege en Oostkerke. Vanaf 1930 maakt hij tekeningen in zwart en bruin potlood, daarna in houtskool, Oost Indische inkt of zwarte gouacheverf. Van landbouwer Pol Sys, geboren te Knokke op 4 juli 1860 en door de Knokkenaars Koo Slekke genoemd, bestaan een tiental portretten. Slekke woonde aan de Paulusstraat, vroeger Oosthoekstraat genoemd. Dokter De Beir tekende graag portretten van boeren want als arts gestart voor WO 1 in Westkapelle, was hij huisarts van veel landbouwersgezinnen.
Lijst: Hout, karton en glas. Werk: Papier, houtskool | Rechthoek | Lijst: Bruin. Werk: Zwart-wit | Lijst: 66 x 54 cm, breedte: 2,6 cm, diepte: 2cm. Werk: 62 x 50 cm | De lijst is beschadigd aan de versierselen
(ON: 2015/025)
Schilderijen
Tekeningen
In kader
De Beir, Raymond
Depot