Koperen constateur - Rex

Koperen constateur - Rex
HSSVEDU00041
Constateur zit in rechtopstaande koperkleurige metalen doos op ronde voet met openklapbare voorkant. De doos heeft doorzichtige glazen kijkopeningen in boven- en zijkanten. Het mechanisme bestaat uit drie roterende assen met daarop een verwisselbaar papieren schijf en een indicator. Bij het indrukken van de knop onderaan worden de schijven tegelijkertijd geperforeerd en zo wordt het juiste uur, minuten en seconden vastgelegd. Het voorzijde kan open om de papieren schijfjes te vervangen. De koker wordt van bovenaan over de klok geschoven. Het vergrendelbaar koperen deurtje van de koker verbergt een onderliggende doorzichtige glasplaat, bedoeld om de tijd op de schijfjes te kunnen zien.
Een duivenklok of constateur is een klok die gebruikt wordt tijdens wedstrijden in de duivensport. De klok geeft de tijden aan waarop de postduiven zijn vertrokken en weer zijn aangekomen. Zonder constateur is er geen wedstrijd. Dankzij de tijden kan men de snelheid berekenen die de duiven hebben gedaan om terug het hok te bereiken. Om de snelheid te berekenen heb je de afstand nodig, en de vliegtijd. Hierbij wordt elke duif door middel van een ringentang voorzien van een gummiring, die bij aankomst van de duif in de klassieke duivenklok (constateur) wordt gestopt.
Koper | Koker met klok| Vooraan: Deurtje met handgreep en vergrendeling. Onder deur staat: `3045 Constateur REX Bruxelles' geëtst en op onderkant `3045Ž. Het grondvlak is uitschuifbaar, koker bevat constateur. Op bovenkant van de klok is '716' geëtst | B: 10,5 cm - D: 10,5 cm - H: 24 cm
(ON: 2011/363)
Hobby sport en spel
Verenigingen
Duivenmelkers
Café