Tekenprisma

Tekenprisma
HSSALXX00026
De verpakking (A) is aan de buitenkant met zwart papier beplakt. Aan de binnenkant van het deksel Franstalige handleiding voor het apparaat onder de titel: 'LE DESSINEUR'. Dit deel van de doos heeft op de linkerhelft een sterk verkleurde vlek door vocht of inkt. In de doos een 3 tal flyers (B) van: 'P. Berville - instruments de précision pour le dessin - Paris'. De flyers zijn publicitair opgevat, en voorzien van foto's, tekeningen, referentiebrieven, prijzen en uitgebreide toepassingsmogelijkheden. In de doos ligt het apparaat zelf, inclusief accessoires (C). Het apparaat bestaat uit 5 houten delen, met schroeven aan elkaar gezet. 2 delen (met klemschroef) dienen om de rest van het apparaat aan de zijkant van de tekentafel te bevestigen. De 3 andere delen zwenken t.o.v. elkaar om het kijkgedeelte aan het uiteinde op de gewenste hoogte houden. Het kijkgedeelte bestaat uit een zwarte plastic houder voor een prisma. In de plastic houder zijn 2 gleufjes voorzien om de nodige bijgeleverde lenzen te plaatsen. Deze worden gebruikt naar gelang de benodigde vergrotings- of verkleiningsfactor. De lensjes zitten in een doosje dat op een kartonnen verhoogje (met uitlegtekst) is gemonteerd.
Het apparaat wordt als 'camera lucida' omschreven bij internetbronnen zoals Wikipedia. Kort uitgelegd is het apparaat een tekenhulp en ziet men door het prisma zowel het onderliggend blad papier als de projectie van het voorwerp waarop het prisma is gericht. Op de referentiebrieven merken we dat we dit item kunnen dateren rond het interbellum.
Verpakking: karton. Documenten: papier. Apparaat: hout, metaal, plastic | Balkvormig | Verpakking: zwart. Documenten: zwart en rood. Apparaat: naturel houtkleur, naturel metaalkleur en zwart | 30 x 5 x 11 cm (in gesloten doos) | Verpakking enigszins beschadigd, bevuild en bevlekt. Het zwart plastic houdertje van het apparaat zelf is onder temperatuurschommelingen licht verbogen zodat de lensjes niet meer in de gleufjes passen.
Hobby sport en spel
Algemeen
Depot