Leest voor vrouwenschoen (paar)

Leest voor vrouwenschoen (paar)
AMBSCXX00060
Houten leest van een vrouwenschoen, maat 38. Voet bestaat volledig uit hout ingedeeld in 2 delen. Op bovenzijde een gravure: '38'. Onderaan een ijzeren zool, vastgeschroefd op de leest, 3 gaten in de lengte van de zool. Gaatje ter hoogte van achillepees om koordje door te steken, op wreef een gaatje om de voorste partij van leest te scharnieren. Het betreft hier een linker- én rechterschoen met dezelfde maat.
Een leest is een gereedschap dat wordt gebruikt voor schoenreparaties of het maken van schoenen. Een leest is in grote lijnen gemaakt in de vorm van een voet, waarna de leren schacht oftewel de bovenkant van de schoen op de leest wordt geplaatst om de vorm aan te nemen van de leest. Een houten leest kan men open scharnieren. De voorste partij van de leest, de wreef met neus, wordt naar boven of onderen geklapt. Zodoende kan men de gezwikte schoen (leren bovenkant / schacht met zool) van de leest halen zonder de schoen te vervormen.
Hout, ijzer | Vorm van voet | Bruin, ijzeren zool | 25,5 x 8 x 10,5 cm | Veel kleine gaatjes in het hout (aangetast door houtworm)
(ON: 2012/158)
Ambachten en beroepen
Schoenmaker
Depot